Κυριακή, 28 Απρ.
24oC Αθήνα

Ούριος άνεμος στις αγορές δια χειρός Πάουελ – Τι περιμένουν οι επενδυτές από τη Λαγκάρντ

Ούριος άνεμος στις αγορές δια χειρός Πάουελ – Τι περιμένουν οι επενδυτές από τη Λαγκάρντ

Αέρα αισιοδοξίας έφερε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, η τοποθέτηση του επικεφαλής της FED Τζερόμ Πάουελ για την πορεία των επιτοκίων μέσα στο 2024, ενώ στην Ελλάδα ο Γενικός Δείκτης με το άνοιγμα βρίσκεται πάνω από τις 1.300 μονάδες.

“Πάρτι” και στην αγορά των εμπορευμάτων (με “αφετηρία” τις χθεσινές ανακοινώσεις της FED), πέρα από τα χρηματιστήρια, με τον χρυσό να σπάει ένα ακόμη ρεκόρ, ενώ σε έντονα ανοδική τάση επέστρεψε το πετρέλαιο, μετά τις προσδοκίες που φαίνεται να δημιουργούνται για τόνωση της ζήτησης το επόμενο διάστημα.

Οι επενδυτές πάντως έχουν στραμμένο το βλέμμα τους και στις σημερινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας.

Σε ότι αφορά την ΕΚΤ δεν αναμένονται εκπλήξεις και είναι βέβαιο ότι θα κρατήσει αμετάβλητη την πολιτική της για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, μετά τις 10 αυξήσεις που πραγματοποίησε από τον Ιούλιο του 2022, ανεβάζοντας τα επιτόκιά στο 4,5%.

Βέβαια περισσότερο ενδιαφέρον θα έχουν οι δηλώσεις της για τον οδικό χάρτη αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός τους τελευταίους μήνες, έχει υποχωρήσει από το 4,3% που ήταν τον Σεπτέμβριο, στο 2,4% τον περασμένο και έχουν αυξηθεί οι προσδοκίες ότι η πρώτη μείωση επιτοκίων μπορεί να έρθει πιο νωρίς από το αναμενόμενο.

Ο δείκτης DAX σημειώνει άνοδο 0,65%, περιορίζοντας στο μισό τα αρχικά του κέρδη, ο CAC στο Παρίσι, σημειώνει άνοδο 0,84% και FTSE 100 γράφει υψηλό οκτώ εβδομάδων σημειώνοντας άνοδο 1,9. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 1,1%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται 1,5%.

Στο ελληνικό Χρηματιστήριο ο Γενικός Δείκτης είναι στις 1.300 μονάδες έχοντας άνοδο 0,65%. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,24% και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE κερδίζει 0,84%. Ο δείκτης FTSEM ενισχύεται κατά 0,99%.

Τέλος στην αγορά εμπορευμάτων ο χρυσός είναι στα 2.052 δολάρια η ουγγιά με κέρδη 2,75%, το Brent έχει άνοδο 1,36%, στα 75,29 δολάρια το βαρέλι.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις