Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Π. Καραμπίνης, Endeavor Greece: “Ο φόβος των επιχειρήσεων για δεύτερο lockdown”

Π. Καραμπίνης, Endeavor Greece: “Ο φόβος των επιχειρήσεων για δεύτερο lockdown”

Ο Παναγιώτης Καραμπίνης γενικός διευθυντής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Endeavor Greece που στηρίζει την επιχειρηματικότητα, μίλησε στη Μαίρη Παπακωνσταντίνου και το newsit.gr για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, τις επιπτώσεις του lockdown και τις ευκαιρίες που δημιούργησε η μακροχρόνια οικονομική κρίση. Λειτουργώντας στην Ελλάδα από το 2012, τα κριτήρια για να ενταχθεί κάποια εταιρεία στο δίκτυο της Endeavor είναι μεταξύ άλλων, η καινοτομία, η εξωστρέφεια και οι προοπτικές για γρήγορη ανάπτυξη.

«Πιστεύουμε ότι κάποιοι επιχειρηματίες μπορούν να δημιουργήσουν τόσο μεγάλες ιστορίες επιτυχίας, ώστε να αλλάξει ρότα ολόκληρη τοπική οικονομία. Αυτές τις εταιρείες θέλουμε στο δίκτυο της Endeavor, για να τις βοηθήσουμε στο στόχο τους, καθώς μπαίνοντας μια εταιρεία στο δίκτυο έχει τη δυνατότητα να επικοινωνήσει με χιλιάδες άλλους επιχειρηματίες από 40 χώρες».

Οι ανάγκες του ελληνικού επιχειρείν

«Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά διαμάντια. Εμείς που ακούμε τα πλάνα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διακρίνουμε την επιθυμία τους να μεγαλώσουν αρκετά και τα επόμενα χρόνια να αποτελέσουν πόλο έλξης για επενδυτές. Αν έπρεπε να επιλέξουμε μια κατηγορία που έχει πολύ δρόμο ανάπτυξης και θα αποτελέσει πρωτοπόρο τα επόμενα χρόνια, αυτή είναι η τεχνολογία και θα αναφέρω το πρόσφατο παράδειγμα, εταιρείας του δικτύου μας που πέρασε στη Microsoft. Θεωρώ ότι το προσεχές διάστημα θα γραφτούν λαμπρές σελίδες ιστορίας για την ελληνική επιχειρηματικότητα. Θα δούμε περισσότερα deals, περισσότερες εξαγορές και συνεργασίες με κολοσσούς».

Προβλήματα και πλεονεκτήματα

«Εάν κάποιος επιχειρήσει να δει τι έχουν περάσει οι Έλληνες επιχειρηματίες τα τελευταία χρόνια, πραγματικά θα συγκλονιστεί. Οι Έλληνες επιχειρηματίες είναι survivors. Έχουν εξωπραγματικές δεξιότητες επιβίωσης και εφευρετικότητας. Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα είναι ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα έχει σφυρηλατηθεί μέσα σε πολύ μεγάλες δυσκολίες παρατεταμένης διάρκειας. Πολύ μεγάλο πλεονέκτημα για την ελληνική επιχειρηματικότητα, επίσης, είναι η ύπαρξη μίας πολλά υποσχόμενης και σπουδαίας διασποράς. Οι Έλληνες του εξωτερικού, είτε είναι στελέχη επιχειρήσεων είτε επιστήμονες ή επιχειρηματίες, έχουν καταφέρει πολλά στο εξωτερικό και η εμπειρία τους αυτή μπορεί να φανεί χρήσιμη στους Έλληνες επιχειρηματίες. Επίσης, πολλοί από τους Έλληνες της διασποράς, είναι διατεθειμένοι να επιστρέψουν στην Ελλάδα για να επενδύσουν ή να συνάψουν συνεργασίες».

Οι επιπτώσεις του lockdown στις επιχειρήσεις

«Στην Endeavor Greece πρόσφατα κάναμε μια έρευνα. Ρωτήσαμε διευθυντικά στελέχη και ιδιοκτήτες 100 εταιρειών, που την προηγούμενη χρονιά αναπτύσσονταν με πολύ γρήγορους ρυθμούς, τη γνώμη τους για τον αντίκτυπο που έχει η πανδημία της κρίσης. Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν ότι από πλευράς ταμειακών διαθεσίμων, στο δείγμα των 100 ελληνικών εταιρειών, μόνο για το 15% εξ’ αυτών τα ταμειακά διαθέσιμα τους, αρκούν για ένα χρόνο. Αυτό δημιουργεί αρκετές σκέψεις για το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, καθώς οι επιπτώσεις θα είναι πιο επώδυνες για την ελληνική επιχειρηματικότητα. Χαμηλά ταμειακά διαθέσιμα σε συνδυασμό με υψηλή αισιοδοξία, νομίζω ότι ενδεχομένως να κρύβει κινδύνους σε μία παρατεταμένη κρίση».

Οι προοπτικές της επόμενης ημέρας

«Είμαστε αρκετά αισιόδοξοι. Βλέπουμε ότι υπάρχει διάθεση να προσπεράσουμε και αυτή την κρίση, καθώς γνωρίζουμε ότι πρόκειται για υγειονομική κρίση που κάποια στιγμή θα φύγει. Νομίζω ότι η κρίση αυτή κάνει challenge στις εταιρείες, στα βασικά τους operations. Τις σπρώχνει προς γρήγορο ψηφιακό μετασχηματισμό και μεγαλύτερη αποδοτικότητα, οπότε είμαστε πολύ αισιόδοξοι. Οι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν επιβιώσει και θα βγουν πιο δυνατοί».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις