Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Παγωμένοι οι ξένοι απέναντι στην ελληνική οικονομία – Δυσοίωνες προβλέψεις για την επόμενη ημέρα

Παγωμένοι οι ξένοι απέναντι στην ελληνική οικονομία – Δυσοίωνες προβλέψεις για την επόμενη ημέρα

Αύριο συμπληρώνονται δύο μήνες από την έξοδο της Ελλάδος από το Μνημόνιο και δυστυχώς, κανένα δείγμα δεν υπάρχει ότι η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα ε ότι αφορά την οικονομία.

Οι ξένοι επενδυτές παραμένουν άκρως επιφυλακτικοί απέναντι στην ελληνική οικονομία διακρίνοντας ότι πλέον έχουμε εισέλθει σε μια παρατεταμένη εκλογική περίοδο και οι κίνδυνοι που εγκυμονούν είναι πάρα πολλοί, ικανοί να εκτροχιάσουν την οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μάριο Ντράγκι στην συνάντηση που είχε χθες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξέφρασε τον προβληματισμό του και ζήτησε στο μέτρο του δυνατού, να μην υπάρξει αναστροφή του μεταρρυθμιστικού κλίματος και να εστιαστεί η προσοχή της κυβέρνησης στην ταχύτερη δυνατή επιστροφή στις αγορές.

Την ώρα της συνάντησης, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, σημείωναν νέα άνοδο και άγγιζαν εκ νέου το 4,5%. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει εισέλθει σε ένα σπιράλ μεταξύ 4,2% και 4,6%, επίπεδα τα οποία καθιστούν απαγορευτική ακόμη και την σκέψη για έξοδο στις αγορές.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την Capital Economics, η ελληνική οικονομία είναι η μοναδική στην Ευρωζώνη η οποία έχει επηρεαστεί από το βαρύ κλίμα στις αγορές εξαιτίας των προβλημάτων της Ιταλίας. Το κόστος δανεισμού της χώρας δεν υποχωρεί εύκολα αλλά σε κάθε έξαρση αβεβαιότητας ενισχύεται σημαντικά. Κάτι που έγινε ιδιαίτερα εμφανές εξαιτίας των κυβερνητικών τριγμών που είχαν ως αποτέλεσμα την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά.

Σε αυτό το εξαιρετικά δυσμενές κλίμα, ο Αλ. Τσίπρας συνεχίζει να τα βλέπει όλα ανθηρά και ετοιμάζει λίστα παροχών ενόψει προεκλογικής περιόδου. Τόσο, όμως, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσο και αναλυτές, συνεχίζουν να προειδοποιούν την ελληνική κυβέρνηση ότι μόνο αν συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και επιδιώξει τη βελτίωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης θα μπορέσει να βγει στις αγορές με ικανοποιητικά επιτόκια.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Ντράγκι δεσμεύεται να εξετάσει το αίτημα της ελληνικής πλευράς για την αύξηση του ορίου αγοράς κρατικών ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο επαναλαμβάνει πως βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η τήρηση των συμφωνηθέντων και η αποφυγή δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Στην πιθανότητα δημοσιονομικού εκτροχιασμού, ακόμη και στον κίνδυνο να χρειαστεί η Ελλάδα νέο μνημόνιο πριν το τέλος του 2020, αναφέρθηκε η Capital Economics, επισημαίνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει για τη χώρα το «ξήλωμα» μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί.

Η πλέον δυσοίωνη πρόβλεψη της Capital Economics αναφέρει ότι η Ελλάδα θα εισέλθει σε ένα νέο θανάσιμο σπιράλ, με την ανάπτυξη να «βαλτώνει» στο 1%, την οικονομική κατάσταση της χώρας να επιδεινώνεται και τις αποδόσεις των ομολόγων θα εκρήγνυνται. Αποτέλεσμα θα είναι να χρειαστούμε οικονομική στήριξη όταν εξαντληθεί το κεφαλαιακό «μαξιλάρι», κάτι που μπορεί να συμβεί ακόμη και πριν το τέλος του 2020.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις