Τετάρτη, 8 Μαΐ
25oC Αθήνα

Πάμε για το χρυσό σε υψηλό ΦΠΑ, βενζίνη και πετρέλαιο

Πάμε για το χρυσό σε υψηλό ΦΠΑ, βενζίνη και πετρέλαιο

Η φοροκαταιγίδα χαρίζει στην Ελλάδα αξιοζήλευτες, αλλά καθόλου σωστές οικονομικά, θέσεις στην Ευρώπη και τον κόσμο.
Με την αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% η Ελλάδα έχει τον τέταρτο υψηλότερο συντελεστή στην Ευρώπη και μάλιστα πολύ υψηλότερο από τις άμεσα ανταγωνιστικές γειτονικές χώρας.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η Ναυτεμπορική, μοναδικές χώρες με υψηλότερο συντελεστή συγκριτικά με τον ελληνικό παραμένουν η Ουγγαρία που ξεχωρίζει με το 27%, η Δανία, η Σουηδία και η Κροατία με το 25%, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στο 24% μαζί με την Φινλανδία.

Αξίζει να επισημανθεί ότι στη Βουλγαρία, ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ έχει οριστεί στο 20% και ο μειωμένος στο 9%, στη Ρουμανία υπάρχει υπερμειωμένος στο 5%, μειωμένος 9% και κανονικός 20% ενώ στην Κύπρο ο ΦΠΑ είναι 19%, και οι χαμηλοί συντελεστές είναι στο 5% και στο 9% αντίστοιχα.

Εκτός από το ΦΠΑ η χώρα μας διεκδικεί πρωτεία και στη βενζίνη. Σήμερα η τιμή της αμόλυβδης είναι η όγδοη υψηλότερη στον κόσμο και με την αύξηση των ειδικών φόρων από την 1 Ιανουαρίου θα αναρριχηθούμε στην πρώτη πεντάδα, μπορεί και τριάδα παγκοσμίως.

Την υψηλότερη τιμή στον κόσμο αυτή τη στιγμή έχει το Χονγκ Κονγκ με 1,67 ευρώ ανά λίτρο, ενώ ακολουθούν η Νορβηγία με 1,61 ευρώ, η Ολλανδία και το Μονακό με 1,53 ευρώ, η Ισλανδία, η Δανία και η Ιταλία με 1,47 ευρώ. Στην Ελλάδα, η τιμή είναι στο 1,44 ευρώ.

Στο πετρέλαιο κίνησης …υστερούμε αφού βρισκόμαστε στην 24η θέση του κόσμου, με την τιμή του λίτρου να διαμορφώνεται στο 1,12 ευρώ. Ομως, από την 1η Ιανουαρίου του 2017, θα βελτιωθούμε πολύ ψηλά στην κατάταξη αφού θα πληρώνουμε το πετρέλαιο κίνησης κατά 8 ως 10 λεπτά ακριβότερα λόγω της αύξησης του ειδικού φόρου που θα ισχύσει με το έμπα του νέου χρόνου.

Αυτή τη στιγμή, τιμή υψηλότερη του 1,2 ευρώ έχουν σε ολόκληρο τον κόσμο η Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο (1,42 ευρώ), η Σουηδία (1,39 ευρώ), η Ισλανδία (1,35 ευρώ), η Ελβετία (1,33 ευρώ), το Ισραήλ και η Ιταλία (1,31 ευρώ), το Μονακό, το Χονγκ Κονγκ, ο Άγιος Μαρίνος, η Φινλανδία και η Ιρλανδία.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε