Κυριακή, 19 Μαΐ
21oC Αθήνα

Panama Papers: Στους φορολογικούς “παραδείσους” η λύση για το… χρέος

Panama Papers: Στους φορολογικούς “παραδείσους” η λύση για το… χρέος

Συγκλονιστικοί είναι οι αριθμοί που αφορούν στην φοροδιαφυγή και στα περιουσιακά στοιχεία των φοροφυγάδων που τα κρύβουν στους φορολογικούς παραδείσους, όπως διαπιστώνεται μετά και την αποκάλυψη του “σκανδάλου του αιώνα”, γνωστού και ως υπόθεση των Panama Papers. Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, αν τα εισοδήματα από αυτό “μαύρο” χρήμα τα φορολογούσαν οι διάφορες χώρες, πολλά προβλήματα θα είχαν λυθεί, τα ελλείμματα θα ήταν μικρότερα και το χρέος χαμηλότερο.

Κρατηθείτε: σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η γαλλική εφημερίδα Liberation, οι Ευρωπαίοι έχουν παρκάρει στους φορολογικούς παραδείσους καταθέσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία συνολικού ύψους που υπερβαίνει το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ. Ναι, καλά διαβάσατε, 1 τρισ. ευρώ.

Η συνέπεια για τα κρατικά ταμεία μεταφράζεται σε απώλεια εσόδων που εκτιμάται σε 60 ως 80 δισ. ευρώ το χρόνο, ποσό που θα έλυνε πολλά προβλήματα σε διάφορες χώρες και ιδίως στην Ελλάδα.

Το επόμενο συγκλονιστικό νούμερο αφορά στην εκτίμηση ότι το ΜΙΣΟ παγκόσμιο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν διακινείται μέσω των φορολογικών παραδείσων.

Στην Ελλάδα μπορεί ακόμα να μην έχουμε εντυπωσιακές εισπράξεις από τις διάφορες λίστες με καταθέτες που έχουν κυκλοφορήσει (Λαγκάρντ, Μπόργιανς, Λιχτενστάιν κλπ), όμως στις άλλες χώρες έχουν εισπράξει από πρόστιμα και φόρους πάνω από 50 δισ. ευρώ.

Μάλιστα στη Γαλλία, όπως και στις ΗΠΑ έχουν παραπέμψει στη δικαιοσύνη τις τράπεζες που χρησιμοποιήθηκαν για τη φοροδιαφυγή και τις υποχρέωσαν να πληρώσουν μεγάλα πρόστιμα. Στην Ελλάδα δεν έχουμε δει ακόμα κάτι ανάλογο, δηλαδή να παραπεμφθούν οι τράπεζες και να κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα επειδή είναι ένοχες για τη βοήθεια που προσέφεραν στη διάπραξη της φοροδιαφυγής.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε