Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Πάνω από 500.000 παίρνουν μικρότερο μισθό από το επίδομα ανεργίας

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Ο πέλεκυς της λιτότητας πέφτει βαρύς στις αποδοχές των εργαζομένων. Το αποδεικνύουν τα στοιχεία του ΙΚΑ σύμφωνα με τα οποία περισσότεροι από 500.000 λαμβάνουν αποδοχές μικρότερες από το επίδομα ανεργίας.

Σύμφωνα λοιπόν με τα προαναφερόμενα στοιχεία ο μέσος μεικτός μισθός για τους εργαζόμενους με καθεστώς μερικής απασχόλησης διαμορφώθηκε στα 403 ευρώ, δηλαδή περίπου 338 ευρώ καθαρά, χαμηλότερος από το ελάχιστο επίδομα ανεργίας των 360 ευρώ.
Το ποσό καταδεικνύει ότι οι αποδοχές για τους μερικώς απασχολούμενους στην Ελλάδα είναι τόσο χαμηλές που δεν υπερβαίνουν το ελάχιστο όριο για να λειτουργούν ως κίνητρο για εργασία, καθώς ένας άνεργος μπορεί να εξασφαλίσει εφάμιλλα ή περισσότερα χρήματα απλά εισπράττοντας το επίδομα.
Το αποκαλυπτικό στοιχείο που φανερώνει την αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων είναι ο αριθμός των εργαζομένων με μερική απασχόληση οι οποίοι ανέρχονται σε 527.299 άτομα. Σε αναλογία με το σύνολο των ασφαλισμένων, αντιπροσωπεύουν ποσοστό σχεδόν 30% .
Τέλος, ο μέσος μισθός στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους και της μερικής απασχόλησης, είναι 981 ευρώ μικτά, ενώ ο μέσος μισθός για τους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση ανέρχεται στα 1.219,40 ευρώ.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε