Κυριακή, 3 Μαρ.
19oC Αθήνα

Πάολο Τζεντιλόνι: Δίνει 51% πιθανότητες για μεταρρύθμιση Συμφώνου Σταθερότητας

Πάολο Τζεντιλόνι: Δίνει 51% πιθανότητες για  μεταρρύθμιση Συμφώνου Σταθερότητας
Φωτογραφία-Reuters

51% πιθανότητες να κλείσει η συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης έως αύριο το πρωί έδωσε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, σήμερα (7.12.23) από τις Βρυξέλλες.

Με την άφιξη του στο Eurogroup, λίγες ώρες πριν την έναρξη του δείπνου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ που θα συζητήσουν για τη μεταρρύθμιση της δημοσιονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, ο Πάολο Τζεντιλόνι ανέφερε ότι η πρόταση της Επιτροπής είναι «ισορροπημένη» και τόνισε την ανάγκη οι αλλαγές που θα γίνουν να διατηρήσουν αυτή την ισορροπία.

Εκτός από μια «ισορροπημένη λύση», είπε, θα πρέπει να σεβαστούμε την αρχική δέσμευσή μας όταν ξεκίνησε η διαδικασία της αναθεώρησης που δεν είναι άλλη από την «απλοποίηση των κανόνων». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο Πάολο Τζεντιλόνι: «Χρειαζόμαστε δημοσιονομική σταθερότητα και διασφαλίσεις για τη μείωση του δημόσιου χρέους, όμως παράλληλα χρειαζόμαστε περιθώρια για επενδύσεις και ανάπτυξη».

Με την ελπίδα μιας οριστικής συμφωνίας στη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συναντώνται σήμερα το βράδυ στις 8 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) στις Βρυξέλλες σε ένα δείπνο αφιερωμένο γι’ αυτό το σκοπό, αλλά και αύριο, 8 Δεκεμβρίου, στο Συμβούλιο Ecofin. Το αποψινό δείπνο έχει συγκαλέσει η ισπανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί η απαραίτητη πολιτική ισορροπία πριν το αυριανό Ecofin. Με τις θέσεις μεταξύ των χωρών να αποκλίνουν σε αρκετές πτυχές της μεταρρύθμισης, η διαπραγμάτευση αναμένεται να είναι δύσκολη και περίπλοκη, τονίζουν ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις