Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Παπαστράτος: «Πώς θα καταφέρουμε να μειώσουμε τους καπνιστές στην Ελλάδα»

Παπαστράτος: «Πώς θα καταφέρουμε να μειώσουμε τους καπνιστές στην Ελλάδα»

Για το φιλόδοξο σχέδιο της Παπαστράτος, να μειωθούν οι καπνιστές στην Ελλάδα κατά 1 εκατομμύριο μέχρι το 2021, αλλά και για τον αντικαπνιστικό νόμο και το εμπόριο λαθραίων τσιγάρων, που επιβαρύνει με 700 και πλέον εκατ. ευρώ την ελληνική οικονομία, μιλά στο newsit.gr και τη Μαίρη Παπακωνσταντίνου, ο αντιπρόεδρος της μεγάλης καπνοβιομηχανίας κ. Ιάκωβος Καργαρώτος.

Ο αντιπρόεδρος της ιστορικής καπνοβιομηχανίας, που από το 2003, ανήκει στον όμιλο της Philip Morris, εξηγεί το λόγο που ο όμιλος πήρε την μεγάλη απόφαση να διακόψει οριστικά την παραγωγή συμβατικών τσιγάρων και να στραφεί στην παραγωγή νέων προϊόντων (θερμαινόμενες ράβδους και το καινοτομικό IQOS), κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην καύση τους τσιγάρου και τις παρενέργειες που έχει στην υγεία του ανθρώπου. Αναφέρει, δε, ότι οι 1.100 εργαζόμενοι της εταιρείας έχουν κάνει σκοπό τους να πείσουν τους καπνιστές, που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να διακόψουν το τσιγάρο, να στραφούν σε καλύτερες, εναλλακτικές κατηγορίες, που θα πληρούν προδιαγραφές ασφάλειας και ποιότητας, οι οποίες τίθενται κάτω από τη σκέπη των Εθνικών Αρχών Δημόσιας Υγείας.  Επίσης, αναφέρει ότι, τάσσεται υπέρ της πολιτικής μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα κι εξηγεί τα επόμενα βήματα της εταιρείας, στην εκστρατεία κατά του καπνίσματος, καθώς η Παπαστράτος αποτέλεσε την πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που το 2018, πιστοποιήθηκε ως smoke-free. Αποσπασματικά στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Ι. Καργαρώτος ανέφερε τα εξής:

Οι διαφορές ανάμεσα στα συμβατικά τσιγάρα και τα νέα προϊόντα

«Για τις διαφορές τους, η επιστήμη έχει διαγνώσει πολλά χρόνια, αλλά μόλις τα τελευταία τέσσερα, καταφέραμε και το πετύχαμε σε εργαστηριακό επίπεδο αρχικά και μετά σε επίπεδο αγοράς. Αυτό είναι η καύση. Η καύση είναι μια χημική διαδικασία, που δημιουργεί όλες τις τοξικές ουσίες που βλέπουμε στον καπνό του τσιγάρου. Δεν είναι η νικοτίνη που υπάρχει στην πρώτη ύλη, στον καπνό, είναι η καύση που κατά τη διάρκεια της αναπτύσσει θερμοκρασίες μέχρι και 900 βαθμούς, με αποτέλεσμα να παράγονται χιλιάδες βλαβερές ουσίες που με τη σειρά τους συνδέονται με ασθένειες. Εμείς αφαιρέσαμε την καύση από τη λειτουργία του IQOS. Έτσι έχουμε την νικοτίνη. Δεν έχουμε όλες τις τοξικές ουσίες, πίσσα, μυρωδιά, στάχτη.

Πολιτική μείωσης της βλάβης του καπνίσματος

«Αρκετές χώρες στον κόσμο έχουν προσεγγίσει το θέμα της βλάβης του καπνίσματος πολύ ρεαλιστικά. Στους πραγματικά δομημένους πυλώνες για την προάσπιση της δημόσιας υγείας που είναι η πρόληψη και η διακοπή, βάζουν και τον πυλώνα της μειωμένης βλάβης. Αυτό μας βρίσκει σύμφωνους, γιατί κάποιος βλέπει ποια είναι η πηγή του προβλήματος και παίρνει όλα τα μέτρα που θα πείσουν στο τέλος της ημέρας τους καπνιστές να αφήσουν το συμβατικό τσιγάρο μακριά, εφόσον δεν μπορούν ή δεν θέλουν να το διακόψουν»

Τα λαθραία τσιγάρα «πληγή» για την Ελλάδα

«Το θέμα των λαθραίων τσιγάρων, είναι μείζον και αγγίζει όλους. Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος για να λυθεί το θέμα, αλλά πρέπει να ληφθεί δέσμη μέτρων, με στόχο να μειωθεί η ζήτηση για παράνομα τσιγάρα, καθώς υπάρχουν πολλές επιπτώσεις και στην κοινωνία και στην υγεία. Το υπουργείο οικονομικών ετοιμάζει κάποιες σημαντικές πρωτοβουλίες. Η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις