Τρίτη, 30 Απρ.
16oC Αθήνα

Παραμένει «γκρίζος» ο ορίζοντας των επιτοκίων το 2024 – «Δεν είναι εγγυημένη η μείωση τους» δηλώνει στέλεχος της ΕΚΤ

Παραμένει «γκρίζος» ο ορίζοντας των επιτοκίων το 2024 – «Δεν είναι εγγυημένη η μείωση τους» δηλώνει στέλεχος της ΕΚΤ

«Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για μείωση του κόστους δανεισμού»  (σ.σ. μέσω της μείωσης των επιτοκίων) δήλωσε ο Ρόμπερτ Χόλτσμαν (Robert Holzmann), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) και επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας, και συμπλήρωσε ότι «μια τέτοια κίνηση το 2024 κάθε άλλο παρά σίγουρη είναι» σύμφωνα με το Bloomberg .

Ο Χόλτσμαν επισήμανε σήμερα (28.12.2023) ότι “ακόμη και αν η ΕΚΤ έχει προβεί σε μια πρωτοφανή σειρά δέκα συνεχόμενων αυξήσεων των επιτοκίων, δεν υπάρχει επίσης για το έτος 2024 καμία εγγύηση για μείωση των επιτοκίων», και προσέθεσε πως “η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής δείχνει ήδη τον αντίκτυπό της στην επιβράδυνση του πληθωρισμού, αλλά θα ήταν ακόμη πρόωρο να σκεφτούμε μειώσεις των επιτοκίων».

Νωρίτερα αυτό το μήνα η ΕΚΤ διατήρησε τα επιτόκια σταθερά για δεύτερη φορά, αν και η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ επισήμανε ότι τα στοιχήματα της αγοράς για μειώσεις ήδη από το Μάρτιο μπορεί να είναι πρόωρα. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή θα σημειώσει εκ νέου άνοδο τους επόμενους μήνες λόγω των επιδράσεων της βάσης.

Ο πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ θα φθάσει πιθανότατα τον στόχο του 2% της ΕΚΤ τα επόμενα δύο χρόνια, αν και η πορεία προς τα εκεί θα είναι «δύσκολη», δήλωσε ο Χόλτσμαν.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις