Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Παραμένουν τα αγκάθια για το νέο πτωχευτικό δίκαιο – Απόσταση ανάμεσα σε τράπεζες και κυβέρνηση

πρώτη κατοικία

Δεν είναι κοντά η συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους τραπεζίτες αναφορικά με το νέο πτωχευτικό κώδικα που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2021 και θα αντικαταστήσει ουσιαστικά άλλα τα άλλα νομοθετήματα που υπάρχουν και προστατεύουν τους δανειολήπτες.

Βασική επιδίωξη του νέου σχεδίου, είναι αφενός να δίνεται μία δεύτερη ευκαιρία σε όσους χρεοκοπούν, αλλά επίσης όσοι χάνουν την πρώτη τους κατοικία να έχουν ένα πλαίσιο προστασίας. Το μόνο που μάλλον είναι σίγουρο είναι ότι αφού υπάρχει διαφωνία ανάμεσα σε κυβέρνηση και τράπεζες, δεν πρόκειται να ψηφιστεί το σχέδιο μέσα στον Ιούλιο, αλλά μετατίθεται για αργότερα.

Ήδη οι συζητήσεις βρίσκονται στην κορύφωσή τους. Οι επιδιώξεις της κάθε πλευράς είναι διαφορετικές και γίνεται πραγματικά αγώνας δρόμου, έτσι ώστε να συγκεραστούν οι απόψεις και να καταλήξουν σε ένα πλαίσιο που από την μία πλευρά θα είναι λειτουργικό και από την άλλη, θα βάζει οριστικά στο  χρονοντούλαπο, όλους εκείνους που κατά καιρούς κάνοντας χρήση της νομοθεσίας, απέφευγαν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, όχι επειδή δεν μπορούν, αλλά επειδή δεν ήθελαν. Από την άλλη όμως επιδίωξη όλων είναι το νέο πλαίσιο να δίνει μία δεύτερη ευκαιρία σε αυτόν που χρεωκοπεί. Να μην είναι εκδικητικό και να μην βρίσκεται αυτός που χρεοκόπησε σε συνεχή κυνηγητό εφ’ όρου ζωής από τους πιστωτές του.

Click4more Φορολογικό νομοσχέδιο: Όλες οι αλλαγές με κίνητρα για υβριδικα ΙΧ και απαλλαγή αγροτών από το τέλος επιτηδεύματος

Αυτή η ισορροπία μόνο εύκολο έργο δεν είναι και μένει να φανεί στην πράξη, εάν τελικά θα βρεθεί τρόπος να μείνουν όλοι ικανοποιημένοι.

Μέσα σε όλα αυτά η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παρέχει προστασία σε όλους εκείνους τους δανειολήπτες με ενέχυρο την πρώτη κατοικία, που αποδεδειγμένα «χτυπήθηκαν» από την πανδημία του κορονοιού, ανεξάρτητα εάν το δάνειό τους είναι κόκκινο ή πράσινο. Η προστασία θα έχει 9μηνη διάρκεια και η επιδότηση της δόσης θα είναι κλιμακούμενη ανά τρίμηνο, από μεγαλύτερο το πρώτο έως μικρότερη το τελευταίο.

Τα αγκάθια

Τα βασικά σημεία που τράπεζες και κυβέρνηση δεν μπορούν να βρουν λύση και θεωρείται μάλλον αδύνατο να βρεθεί λύση μέχρι και την τελευταία στιγμή.

  • Το πρώτο είναι ο χρόνος που με βάση τον νόμο θα μπορεί ο πιστωτής να «κυνηγά» τον δανειολήπτη μέχρι και τρία χρόνια μετά την πτώχευσή του.
  • Το άλλο ότι ζητούν το ακίνητο να πηγαίνει απευθείας σε πλειστηριασμό και από εκεί να το παίρνει ο κρατικός φορέας.
  • Ο κρατικός φορέας πρέπει να υποχρεούται να εξαγοράσει το ακίνητο εντός συγκεκριμένης προθεσμίας και, σε κάθε περίπτωση, πριν την ημέρα διεξαγωγής του πλειστηριασμού.
  • Αν προβλεφθεί οποιαδήποτε αναστολή αναγκαστικής εκτέλεσης, πρέπει να έχει προηγηθεί η επίσημη πιστοποίηση από την αρμόδια υπηρεσία ότι ο οφειλέτης πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις και θεμελιώνει δικαίωμα εξαγοράς του ακινήτου από τον κρατικό Φορέα.
  • Η εξαγορά του ακινήτου πρέπει να ολοκληρώνεται εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος από την υποβολή του αιτήματος εκ μέρους του οφειλέτη.
  • Να προβλέπεται για όλες τις περιπτώσεις σχέδιο αποπληρωμής χρεών. Να συνυπολογίζονται, δηλαδή, τυχόν εισοδήματα του οφειλέτη, πέραν των εύλογων δαπανών διαβίωσης, τα οποία μπορούν να διατεθούν, αποτελώντας τμήμα της πτωχευτικής περιουσίας, για την εξόφληση οφειλών. Η ύπαρξη σχεδίου αποπληρωμής χρεών πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο για τις πτωχεύσεις μικρού αντικειμένου όσο και για τη γενική πτωχευτική διαδικασία ανεξάρτητα από την ύπαρξη ρευστοποιήσιμων περιουσιακών στοιχείων και το διορισμό ή μη συνδίκου.

Επιπροσθέτως οι τράπεζες έχουν διατυπώσει σοβαρές ενστάσεις και σε άλλα σημεία του σχεδίου, αλλά θεωρείται ότι με τον άλφα ή βήτα θα βρεθεί κοινός τόπος.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις