Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

«Παράθυρο» ασφαλιστικής ικανότητας για τους οφειλέτες έως το 2025 μόνο με πληρωμή των εισφορών υγείας του 2023

«Παράθυρο» ασφαλιστικής ικανότητας για τους οφειλέτες έως το 2025 μόνο με πληρωμή των εισφορών υγείας του 2023
Φωτογραφία: Eurokinissi

Στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκεται το σενάριο της παράτασης της ασφαλιστικής ικανότητας των οφειλετών των ταμείων έως και το 2025 υπό τον όρο ότι θα καταβάλλουν τις εισφορές υγείας του 2023.

Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Φεβρουαρίου 2024 λήγει η ασφαλιστική ικανότητα (ιατρο – φαρμακευτική κάλυψη) για όσους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν πληρώσει μόνο τις εισφορές υγείας του 2022, ανεξάρτητα από το αν έχουν μη ρυθμισμένες ασφαλιστικές οφειλές για το ίδιο έτος καθώς και τις τρέχουσες.

Αυτό σημαίνει πως όποιος από τους παραπάνω οφειλέτες δεν εξοφλήσει εφάπαξ ή δεν ρυθμίσει όλες τις εισφορές του (δηλαδή και εκείνες προς τον ΕΦΚΑ και όχι μόνο προς τον ΕΟΠΥΥ για το έτος 2022) έως τις 29 Φεβρουαρίου του 2024, θα χάσει την ασφαλιστική ικανότητα του από την 1η Μαρτίου 2024.

Ασφαλείς πληροφορίες του newsit.gr από αρμόδια στελέχη αναφέρουν πως δεν θα πρέπει να αποκλείεται επανάληψη εφαρμογής του εν λόγω μέτρου για 3η συνεχόμενη χρονιά.

Και αυτό γιατί θα διευκόλυνε οικονομικά τους επαγγελματίες ειδικά στις σημερινές συνθήκες του συνεχιζόμενου υψηλού πληθωρισμού, αλλά και της αύξησης των ληξιπροθέσμων χρεών προς τα ταμεία και την εφορία.

Εφόσον αποφασιζόταν σε κυβερνητικό επίπεδο η επανάληψη του μέτρου αυτού, θα αρκούσε η καταβολή εφάπαξ των εισφορών υγείας του 2023 προκειμένου ένας επαγγελματίας (ακόμη και αν είχε άλλες ληξιπρόθεσμες  – μη ρυθμισμένες οφειλές στα ταμεία) να έχει ασφαλιστική ικανότητα έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2025.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις