Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Περικόψτε άμεσα τις δαπάνες

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Μείωση μισθών κατά 7% προτείνουν οι Βρυξέλλες για την αντιμετώπιση του ελλείμματος. Οι ελεγκτές που βρίσκονται στην Αθήνα ζητούν περικοπές σε συντάξεις και δαπάνες.

“Φύλλο και φτερό” κάνουν οι ελεγκτές της Ε.Ε. το προσχέδιο του Προγράμματος Σταθερότητας και ενημερώνονται από εκπροσώπους πέντε βασικών υπουργείων: Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Υγείας, Οικονομίας και Εργασίας. Σκοπός του κλιμακίου είναι να διασταυρώσει τα μεγέθη του προϋπολογισμού.

Το κλιμάκιο των ελεγκτών, σύμφωνα με πληροφορίες, στις συναντήσεις που είχαν από την Τετάρτη ζητούν τρία σκληρά μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα οι ελεγκτές ζήτησαν μείωση μισθών κατά 7%, αύξηση στη φορολογία των καυσίμων και αύξηση του Φ.Π.Α.

Ειδικότερα πριν φτάσουν στην Αθήνα , σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και πριν ο πρωθυπουργός αποφασίσει την επίσπευση του προγράμματος, με “άτυπο” σημείωμα τους είχαν διαμηνύσει στην κυβέρνηση ποια είναι η συνταγή για τη μείωση του ελλείμματος.

Μεταξύ άλλων επεσήμαναν την ανάγκη μείωσης των μισθών κατά 7%. Επίσης τόνιζαν ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο αύξησης της φορολογίας ενέργειας που είναι άμεσης απόδοσης και μπορεί να συνεισφέρει στη μείωση του ελλείμματος από φέτος κιόλας. Η κυβέρνηση φυσικά διαψεύδει ότι υπάρχουν σχέδια για την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα για τώρα αλλά δεν το αποκλείει για αργότερα.

Σε ότι αφορά το ΦΠΑ στο σημείωμα των Βρυξελλών δεν υπάρχει ειδική αναφορά. Όμως πηγές της ΕΕ τόνιζαν προχθές ότι μετά την απόφαση της κυβέρνησης για επίσπευση του Προγράμματος, η αύξηση αυτή γίνεται…αναπόφευκτη! 

Το κλιμάκιο στο Υπουργείο Οικονομίας

Νωρίτερα την Πέμπτη το κλιμάκιο είχε τρίωρη συζήτηση με την υπουργό Οικονομίας, Λ. Κατσέλη,  η οποία τους ενημέρωσε για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στα μέτωπα των δημόσιων επενδύσεων, της ενθάρρυνσης των ιδιωτικών επενδύσεων, την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά και την ενίσχυση της τιμολογιακής ανταγωνιστικότητας.

 
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπ. Οικονομίας, οι κοινοτικοί εμπειρογνώμονες ανησυχούν για το υψηλό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και θεωρούν ότι σε πολλούς κλάδους της οικονομίας δεν υπάρχει επαρκής ανταγωνισμός.
Το ίδιο στέλεχος ανέφερε πως οι εμπειρογνώμονες της Κομισιόν και της ΕΚΤ ζήτησαν να αναπτυχθούν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στους τέσσερις παραπάνω άξονες με σαφή χρονοδιαγράμματα και ποσοτικούς στόχους.
 
Στο υπ. Οικονομίας εκτιμούν ότι η πιστωτική επέκταση θα εμφανίσει φέτος ρυθμούς αύξησης άνω του 10%.
  
“Μας ζήτησαν να υπάρξει ποσοτικοποίηση των αποτελεσμάτων των δράσεων και να περιληφθούν στο ΠΣΑ”, είπε ανώτερο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομίας.  Η κυβέρνηση στοχεύει σε μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού κάτω από το όριο 3% που θέτει η ΕΕ το 2012, έναν χρόνο νωρίτερα από τον αρχικό στόχο.
 
Διαβεβαιώσεις για περικοπές έδωσε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Οι ελεγκτές της Ε.Ε. έμειναν 45 λεπτά στο Πεντάγωνο το απόγευμα της Πέμτπης και ενημερώθηκαν από στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικού Σχεδιασμού του Πενταγώνου. Οι ελεγκτές πήραν διαβεβαιώσεις για περαιτέρω περικοπές λειτουριγκών δαπανών,οι οποίες θα προστεθούν στα 900 εκατομμύρια που ήδη έχουν εξοικονομηθεί,όπως έχει πει ο υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Βενιζέλος. 

Στις ερωτήσεις από που θα εξοικονομηθούν τα χρήματα η απάντηση ήταν από την ανασυγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων,η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει κλείσιμο η συγχώνευση δεκάδων στρατοπέδων σ΄ όλη τη χώρα. Επίσης η υπό διαμόρφωση ανασυγκρότηση προβλέπει μείωση του προσωπικού ,ειδικά στους ανώτερους και ανώτατους βαθμούς.
 
Για να καταλάβουν το μέγεθος,οι αξιωματικοί έδωσαν ένα στοιχείο που σόκαρε τους ευρωπαίους:ο αμερικανικός στρατός ξηράς με δύναμη 675.000 ανδρών,διαθέτει 65 ανώτατους αξιωματικούς. Ο ελληνικός με 90.000 έχει 61!

Μείωση των δαπανών ζήτησαν από τον υπουργό Εργασίας

Ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος συναντήθηκε την Πέμπτη με τους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ε.Ε. Οι ελεγκτές έδωσαν έμφαση στην περικοπή των δαπανών για το ασφαλιστικό και ζήτησαν “μαχαίρι” στις συντάξεις.  

Ωστόσο ο υπουργός Εργασίας απάντησε ότι δεν υπάρχει προοπτική για μείωση των συντάξεων, καθώς το 55% των συνταξιούχων παίρνει την κατώτερη σύνταξη.

 “Δεν περιμένουμε να σωθούμε από κανέναν”

 
Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τη βοήθεια κανενός, γιατί παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, διαμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε νέα επικριτικά σχόλια στελέχους της ΕΚΤ, ένα μόλις 24ωρο μετά την επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης. Η παρέμβαση Παπακωνσταντίνου ήρθε ύστερα από δηλώσεις του μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιούργκεν Σταρκ, ο οποίος επαναφέρει τα σενάρια πτώχευσης της ελληνικής οικονομίας.
 
Ο Σταρκ, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Sole, σημειώνει πως «οι αγορές αυταπατώνται εάν θεωρήσουν ότι τα άλλα κράτη-μέλη θα βάλουν το χέρι στην τσέπη για να σώσουν την Ελλάδα».
 
«Δεν περιμένουμε να σωθούμε από κανέναν, κάνουμε ότι πρέπει για να μειωθεί το έλλειμμα και να ελέγξουμε το χρέος» σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε ξένα Μέσα Ενημέρωσης όπως το CNN, το Bloomberg και τους Financial Times.

Και σήμερα όμως τα ξένα μέσα ενημέρωσης δεν άφησαν σε ησυχία την χώρα μας αφού συνέχισαν τις επικρίσεις τους.
ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ

 

 
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε