Τετάρτη, 1 Μαΐ
18oC Αθήνα

Πετρέλαιο: Μεγάλη άνοδος μετά τις συγκρούσεις στο Ισραήλ

Πετρέλαιο: Μεγάλη άνοδος μετά τις συγκρούσεις στο Ισραήλ

Με μεγάλη άνοδο άνοιξαν νωρίς το πρωί οι τιμές των πετρελαίου στις διεθνείς αγορές απόρροια των εξελίξεων στην Μέση Ανατολή.

Αναλυτές φοβούνται ότι εκτός από τις αρνητικές συνέπειες που θα υπάρξουν σε γεωπολιτικό επίπεδο, θα είναι οδυνηρές και σε οικονομικό επίπεδο με το πρώτο καμπανάκι να έρχεται από το μέτωπο του πετρελαίου.

Οι τιμές ξεκίνησαν με άνοδο κοντά στο 3% και οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι μπαίνουμε σε μία περίοδο έντονης αναταραχής και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζουμε που τελικά θα καταλήξει η όλη κατάσταση.

Και όλα αυτά έρχονται σε μία περίοδο όπου η τιμή του «μαύρου χρυσού» είχε καταγράψει σημαντική πτώση. Μία πρώτη που την περασμένη εβδομάδα έφτασε κοντά στο 12%.

Μικρή πτώση στην αντλία

Ήδη στην αντλία έχει φανεί αποκλιμάκωση στις τιμές της βενζίνης με τα στοιχεία να δείχνουν απώλειες σχεδόν 10 λεπτά το λίτρο σε λιγότερο από 10 ημέρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι από σήμερα Δευτέρα στην Αττική και στην Θεσσαλονίκη μπορεί να υπάρξουν τιμές ακόμη και κάτω από 1,8 ευρώ το λίτρο, ενώ πριν από λίγα μόλις 24ωρα οι τιμές άγγιζαν ή ξεπερνούσαν τα 2 ευρώ το λίτρο.

Αυτό συμβαίνει σε ακραίες συνθήκες αφού σε πραγματικές η πτώση αναμένεται αύριο και μεθαύριο που θα κορυφωθεί η εξομάλυνση της τιμής να διαμορφωθεί στα 10 έως και 15 λεπτά το λίτρο για αμόλυβδη των 95 οκτανίων.

Με μικρή χρονική υστέρηση δείχνει να ακολουθεί το diesel κίνησης, αν και η πτώση είναι πολύ μικρότερη της τάξεως των 5 με 7 λεπτά το λίτρο.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης η μέση τιμή της βενζίνης διαμορφώνεται πλέον στα 1,959 ευρώ το λίτρο με βάση τα στοιχεία της Παρασκευής, από 2,047 ευρώ το λίτρο που ήταν 10 ημέρες πριν. Δεν υπάρχει όμως η ίδια αποκλιμάκωση της τιμής για το diesel κίνησης, όπου διαμορφώνεται πλέον στα 1,850 ευρώ το λίτρο από 1,860 ευρώ που ήταν λίγες ημέρες πριν από 10 ημέρες.

Η ψαλίδα μεταξύ της βενζίνης και του diesel κίνησης έχει περιοριστεί σημαντικά στα 10 με 15 λεπτά, έναντι 30 λεπτών που είναι υπό φυσιολογικές συνθήκες. Να σημειωθεί ότι πέρυσι τέτοιο καιρό η τιμή του diesel κίνησης ξερνούσε αυτή της βενζίνης, κάτι που μάλλον μη σύνηθες μπορεί να χαρακτηριστεί.

Έτσι πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο και συγκεκριμένα στις 10 Οκτωβρίου, η μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν στα 2,009 ευρώ το λίτρο για το diesel κίνησης στα 2017 ευρώ το λίτρο.

Και όλα αυτά λίγες ημέρες πριν από την έναρξη διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, με την τιμή όπως όλα δείχνουν να σημειώνει ρεκόρ, αφού δεν θα υπάρχει και η κρατική επιδότηση στην αντλία όπου είχε υπάρξει πέρυσι. Όπως αναφέρουν οι παράγοντες της αγοράς η πρώτη τιμή θα είναι στην περιοχή του 1,5 ευρώ το λίτρο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις