Τετάρτη, 1 Μαΐ
23oC Αθήνα

Πετρέλαιο: Στα 80 – 85 δολάρια/βαρέλι προβλέπει η ρωσική κυβέρνηση την τιμή του Brent το 2024

Πετρέλαιο: Στα 80 – 85 δολάρια/βαρέλι προβλέπει η ρωσική κυβέρνηση την τιμή του Brent το 2024
Φωτογραφία-Reuters

Η Ρωσία αναμένει ότι οι τιμές του Brent θα κυμανθούν κατά μέσο όρο μεταξύ 80 και 85 δολαρίων το βαρέλι το επόμενο έτος εν μέσω των περικοπών της παραγωγής του ΟΠΕΚ+, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ σε τηλεοπτική συνέντευξη, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Bloomberg.

Οι προοπτικές βασίζονται σε διάφορες εκτιμήσεις αναλυτών και διαμορφωμένες προβλέψεις για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας, δήλωσε ο Νόβακ στο κρατικό κανάλι Rossiya 24.

Οι χώρες του ΟΠΕΚ+ δεν εργάζονται για να στοχεύσουν σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο για τις τιμές του πετρελαίου, δήλωσε ο Νόβακ.

“Το καθήκον μας είναι να εξισορροπήσουμε την προσφορά και τη ζήτηση, ώστε ο κλάδος να λειτουργεί σταθερά”, δήλωσε.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του, ιδίως οι de facto ηγέτες του δηλαδή η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή του ομίλου κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το πρώτο τρίμηνο μετά την πτώση των τιμών του αργού. Αυτό περιλαμβάνει τη δέσμευση της Ρωσίας να εμβαθύνει τις μειώσεις των εξαγωγών αργού και προϊόντων σε 500. 000 βαρέλια από 300. 000 βαρέλια που ήταν προηγουμένως.

“Η Ρωσία συμμετέχει υπεύθυνα στη συμφωνία” για τη μείωση της παραγωγής, δήλωσε ο Νόβακ. “Οι εταιρείες μας εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους”

Οι παραγωγοί της χώρας έχουν αλλάξει σημαντικά τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό τα τελευταία δύο χρόνια, βρίσκοντας νέες αγορές εν μέσω του ευρωπαϊκού εμπάργκο στο ρωσικό αργό και τα προϊόντα πετρελαίου και του ανώτατου ορίου τιμών που επέβαλε η Ομάδα των Επτά βιομηχανικών χωρών.

Η Κίνα αντιπροσώπευε περίπου το 45%-50% των αποστολών αργού πετρελαίου και πετρελαιοειδών της Ρωσίας φέτος, ενώ το μερίδιο της Ινδίας εκτοξεύθηκε στο 40% περίπου από σχεδόν μηδενικό ποσοστό δύο χρόνια νωρίτερα, δήλωσε ο Νόβακ.

Οι εξαγωγές προς την Ευρώπη αναμένεται να αντιπροσωπεύουν όχι περισσότερο από το 5% των συνολικών υπερπόντιων προμηθειών της χώρας φέτος, σε σύγκριση με το 45% των προηγούμενων ετών, δήλωσε ο Νόβακ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις