Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Πετρέλαιο θέρμανσης και diesel κίνησης: Έρχεται διπλή παρέμβαση – Τι προβλέπει το επικρατέστερο σενάριο

Όλα τα όπλα στην μάχη κατά της ακρίβειας ετοιμάζεται να ρίξει η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να φρενάρει την άνοδο που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Έτσι ετοιμάζεται νέο πακέτο μέτρων που, εκτός από το πετρέλαιο θέρμανσης, θα περιλαμβάνει και το diesel κίνησης, όπως άλλωστε έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός από του βήματος της Βουλής την περασμένη εβδομάδα.

Το ενδεχόμενο αυτό μάλιστα επιβεβαίωσε και ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Όμως οι παρεμβάσεις δεν θα μείνουν μόνο στο diesel κίνησης, αλλά θα επεκταθούν και στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ωστόσο η όποια απόφαση θα αφορά το 2023, αφού για εφέτος ήδη τρέχει η παρέμβαση.

Το άλμα που έχει κάνει η τιμή του diesel κίνησης έχει θορυβήσει την κυβέρνηση, αφού σε λιγότερο από 20 ημέρες και μετά την παύση της επιδότησης των 15 λεπτών, έχει παρουσιάσει σημαντική άνοδο υπερβαίνοντας το 2,1 ευρώ το λίτρο, ενώ διαμορφώνεται σχεδόν 10 λεπτά πάνω από αυτή της βενζίνης, κάτι που όντως είναι πρωτόγνωρο.

Για την ώρα πάντως τα παραπάνω είναι σχέδια επί χάρτου, αφού τα πάντα θα κριθούν από την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και βέβαια από την πορεία των τιμών του πετρελαίου διεθνώς. Και αυτό διότι στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν κάποιες εκτιμήσεις που θέλουν τις τιμές να υποχωρούν, τότε ενδεχομένως να μην χρειαστεί επιπρόσθετη παρέμβαση.

Μία πρώτη εικόνα για την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας θα πάρουμε σήμερα από την ανακοίνωση των στοιχείων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο εννεάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου, με τις σχετικές πληροφορίες να αναφέρουν που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το υπουργείο Οικονομικών με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για σημαντικό πλεόνασμα στα φορολογικά έσοδα.

Πάντως εκτός των τιμών στο πετρέλαιο υπάρχει και ένα άλλο θέμα εξίσου σημαντικό. Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε diesel κίνησης και πετρελαίου, φτάνει στα 70 με 80 λεπτά το λίτρο, δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για λαθρεμπόριο, ενώ ένα μεγάλο είναι πιθανό κάποιοι να γεμίζουν τον ρεζερβουάρ με πετρέλαιο θέρμανσης, αντί για κίνησης.

Όπως και να έχουν τα πράγματα τα σκάνερ του υπουργείου Οικονομικών θα βρίσκονται σε λειτουργία καθημερινά και παρακολουθώντας την εξέλιξη των τιμών στο πετρέλαιο κίνησης, το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο και στην περίπτωση που κριθεί αναγκαίο τότε θα υπάρχει παρέμβαση.

Για την ώρα σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει σενάριο με σοβαρές πιθανότητες υλοποίησης να έρθει νέα διπλή παρέμβαση που θα ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ και θα περιλαμβάνει:

  • Επιστροφή της επιδότησης στο diesel κίνησης και ως πιθανότερη ημερομηνία ενεργοποίησης του μέτρου είναι η 1η Νοεμβρίου. Είναι επίσης πιθανό το ποσό της επιδότησης είναι μεγαλύτερο από αυτό των 15 λεπτών το λίτρο, με επικρατέστερο αυτό των 25 λεπτών.
  • Επέκταση της επιδότησης στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης έως και τον Απρίλιο του 2023 που με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα λήγει στο τέλος του έτους χωρίς να αποκλείεται ακόμα και αύξηση του ποσού της επιδότησης που σήμερα μαζί με το ΦΠΑ φθάνει τα 25 λεπτά το λίτρο. Η διάρκεια και το ύψος της επιδότησης θα αποφασισθούν το Δεκέμβριο ανάλογα με τις εξελίξεις στην αγορά και τα ταμειακά περιθώρια για το 2023.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις