Δευτέρα, 29 Απρ.
20oC Αθήνα

Πετρέλαιο θέρμανσης: Σε τιμή ρεκόρ η φετινή διάθεσή του – Στα υψηλά 13 μηνών οι τιμές σε diesel κίνησης και βενζίνη

Πετρέλαιο θέρμανσης: Σε τιμή ρεκόρ η φετινή διάθεσή του – Στα υψηλά 13 μηνών οι τιμές σε diesel κίνησης και βενζίνη

Στα υψηλά 13 μηνών βρίσκονται οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα, τόσο σε ότι αφορά την βενζίνη, όσο και το diesel κίνησης, ενώ η τάση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου Brent παραμένει ανοδική και δεν οι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου να σπάσει εκ νέου το φράγμα των 100 δολαρίων το βαρέλι.

Μέσα σε αυτό το κλίμα πλησιάζει η ημερομηνία για την έναρξη διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης με όλες τις ενδείξεις να συνηγορούν ότι η τιμή του θα σπάσει κάθε ρεκόρ, αφού φέτος δεν θα υπάρχει κρατική επιδότηση στην αντλία.

Έτσι λοιπόν αυξάνονται οι φόβοι ότι θα επιστρέψουν με ένταση οι πληθωριστικές πιέσεις στην αγορά, ακόμη και σε προϊόντα που μέχρι στιγμής δεν είχαν αυξηθεί σημαντικά, ενώ αναμένουν οι παράγοντες της αγοράς και νέο κύκλο ανόδου στις τιμές των τροφίμων. Με βάση τα στοιχεία από το υπουργείο Ανάπτυξης και το Παρατηρητήριο Τιμών σε καμιά περιοχή της χώρας η μέση τιμή δεν είναι κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 2 ευρώ το λίτρο, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με το πετρέλαιο κίνησης (diesel) που σε όλη την επικράτεια έχει υπερβεί σε μέσα επίπεδα τα 1,8 ευρώ το λίτρο.

Στις Κυκλάδες δε η μέση τιμή του έχει υπερβεί και τα 2 ευρώ το λίτρο, φέρνοντας μνήμες από το πρόσφατο παρελθόν -ένα χρόνο και κάτι μήνες πριν- όπου η τιμή της βενζίνης έτρεχε προς τα 2,5 ευρώ το λίτρο και λίγο πιο κάτω ήταν η τιμή του diesel κίνησης.

Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώθηκε στα 2,037 ευρώ το λίτρο, η αμόλυβδη των 100 οκτανίων στα 2,211 ευρώ το λίτρο και το diesel κίνησης στα 1,844 ευρώ το λίτρο.

Και στην Αττική πλέον η μέση τιμή ξεπέρασε τα 2 ευρώ το λίτρο, φτάνοντας στα 2,006, όπως και στη Θεσσαλονίκη που διαμορφώθηκε στα 2,004 ευρώ το λίτρο. Η υψηλότερη μέση τιμή πανελλαδικά καταγράφεται στον νομό Κυκλάδων με 2,269 ευρώ το λίτρο.

Στις διεθνείς αγορές η τιμή του Brent βρέθηκε χθες ακόμη και πάνω από τα 95 δολάρια το βαρέλι. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανοδική πορεία της διεθνούς τιμής του πετρελαίου έχει ξεκινήσει από το περασμένο καλοκαίρι, αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, από πλευράς της Σαουδικής Αραβίας αλλά και της Ρωσίας στις αρχές του καλοκαιριού για μείωση της παραγωγής συνεχίστηκε μέσα στο καλοκαίρι, ενώ δεν εμφανίζει έως τώρα σημάδια αποκλιμάκωσης ούτε τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου.

Σύμφωνα τα όσα ανάφερε χθες η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, δεν προβλέπεται επιδότηση στην αντλία και η μόνη ενίσχυση που θα έχουν οι καταναλωτές θα είναι το επίδομα θέρμανσης.

Το ύψος του επιδόματος θέρμανσης διαμορφώνεται στα ίδια επίπεδα με πέρσι ενώ σε ό,τι αφορά στους δικαιούχους, το εισοδηματικό όριο για άγαμο παραμείνει στα 16.000 ευρώ και στα 24.000 ευρώ για το ζευγάρι, ενώ για οικογένειες με παιδιά η προσαύξηση για κάθε τέκνο αυξάνεται από 3.000 σε 5.000 ευρώ. Παράλληλα μπαίνει όριο τζίρου στα 80.000 ευρώ τον χρόνο για φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις