Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Πιο αισιόδοξοι για την οικονομία διεθνείς οίκοι και αγορές – Η ανάκαμψη θα έρθει πιο γρήγορα

Πιο αισιόδοξοι για την οικονομία διεθνείς οίκοι και αγορές – Η ανάκαμψη θα έρθει πιο γρήγορα

Τα δύσκολα φαίνεται να είναι πίσω για τις περισσότερες οικονομίες του πλανήτη. Αυτό τουλάχιστον είναι το συμπέρασμα των μεγάλων διεθνών οίκων, αλλά και των χρηματιστηρίων που ναι μεν δείχνουν κατά καιρούς να προβληματίζονται για την επόμενη ημέρα, ωστόσο ο φόβος έχει περάσει και απώλειες από τα υψηλά του Φεβρουαρίου έχουν περιοριστεί σημαντικά και μάλιστα σε μονοψήφιο νούμερο.

Ο Μάιος σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις ήταν καλύτερος του αναμενομένου για τις οικονομίες που επαναλειτούργησαν, ενώ έχουν ξεκινήσει οι αναθεωρήσεις προς το καλύτερο από όλους σχεδόν τους οίκους και τους αναλυτές.

Την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου όλοι τα έβλεπαν «μαύρα» μέσα από μία γυάλα στην οποία όλοι είχαμε μπει. Σήμερα τα πράγματα δείχνουν να είναι καλύτερα. Η οικονομία λειτουργεί, έστω και με προβλήματα και τα στοιχεία δείχνουν ότι τα χειρότερα πέρασαν. Όλα αυτά βέβαια υπό την αίρεση ότι δεν θα έχουμε ξανά ένα lockdown.

click4more: Δύο στους τρεις δεν έχουν ακόμη υποβάλλει φορολογικές δηλώσεις! Στα 600 ευρώ ο μέσος επιπλέον φόρος

Κανείς δεν αμφισβητεί βέβαια ότι η πανδημία αφήνει πίσω της πληγές. Το ζητούμενο είναι πόσο γρήγορα αυτές θα γιατρευτούν. Για παράδειγμα στην πρωτεύουσα του καπιταλισμού τις ΗΠΑ, η οικονομία σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μειώθηκε μόνο το Απρίλιο κατά 11%. Ανάλογα δραματικές είναι οι επιδόσεις στο εμπορικό ισοζύγιο της Ευρωζώνης τον ίδιο μήνα. Οι εξαγωγές κατέρρευσαν κατά 29,3% έναντι του Απριλίου του 2019 και οι εισαγωγές σημείωσαν πτώση 24,8%, με το εμπορικό πλεόνασμα να διαμορφώνεται στα 2,9 δις. ευρώ, έναντι 15,5 δις. ευρώ πέρσι. Στο εσωτερικό της Ευρωζώνης η εικόνα ήταν ακόμη χειρότερη καθώς το εμπόριο μεταξύ των χωρών-μελών περιορίστηκε κατά 32,2%. 

Πέραν από κάθε αμφιβολία η κατάσταση εξελίσσεται καλύτερα. Τον Μάιο, τα πράγματα βελτιώθηκαν και τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση των συνθηκών, λόγω της επανεκκίνησης και των διαδοχικών πακέτων στήριξης της οικονομίας από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες, με αποτέλεσμα να βελτιώνονται και οι προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Οι εκτιμήσεις των διεθνών οίκων

Λαμβάνοντας υπόψη της τα νέα δεδομένα στην οικονομία, η Goldman Sachs εκτιμά ότι στο υπόλοιπο του 2020 η ανάκαμψη θα είναι ταχύτερη. Μετά από ύφεση 15% στο β’ τρίμηνο, η Goldman «βλέπει» ανάπτυξη 9,5% στο γ’ τρίμηνο και 4,7% στο δ’ τρίμηνο. 

Για το σύνολο του 2020, η Goldman βλέπει ύφεση 9,4% στην Ευρωζώνη έναντι 11,2% προηγουμένως. Για το 2021, μάλιστα, τοποθετεί την ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης στο 8,8%, δίνει δηλαδή έναν πολύ υψηλότερο ρυθμό από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών οι οποίες στην παρούσα φάση κάνουν λόγο για ανάπτυξη 5,2%, σχεδόν μισή από την ύφεση του 2020.

Η αμερικανική τράπεζα πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα εκτιμώντας ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα επιστρέψει στο προ κορονοϊού επίπεδο στο τέλος του 2021, έναντι του β’ τριμήνου του 2022 που προέβλεπε προηγουμένως. Επισημαίνει, ωστόσο, το χάσμα που παρατηρείται μεταξύ του Βορρά και του Νότου, με τη Γερμανία να θεωρείται η χώρα που θα ανακάμψει ταχύτερα. Όσο για τη Μ. Βρετανία, αναμένεται να δει το ΑΕΠ της στο επίπεδο του δ’ τριμήνου του 2019 το καλοκαίρι του 2022.

Από την πλευρά της, η Oxford Economics αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις της για το γ’ τρίμηνο του έτους, μετά το rebound του Μαΐου και βλέπει το ελατήριο της οικονομίας να αντιδρά με μεγαλύτερη ορμή. Από το – 8% του β’ τριμήνου το παγκόσμιο ΑΕΠ θα σημειώσει εντυπωσιακή άνοδο την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, όμως και πάλι θα διαμορφωθεί 5% χαμηλότερα από το αντίστοιχο περσινό επίπεδο.

Τέλος η Capital Economics, κάνει λόγο για σταδιακή ανάκαμψη από τον Μάιο, χωρίς ωστόσο το γεγονός αυτό να είναι ικανό να ανακόψει την ιστορικών διαστάσεων συρρίκνωση του παγκόσμιο ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο 2020.

Αισιοδοξία και στις αγορές

Μετά από μία μικρή ανάπαυλα λόγω των επισημάνσεων της Fed και των φόβων για αναζωπύρωση της πανδημίας, οι αγορές έχουν ξεκινήσει ξανά να τραβάνε την ανηφόρα. Χθες οι χρηματιστηριακοί δείκτες ανά την υφήλιο σημείωσαν εντυπωσιακή άνοδο.

Η εικόνα αυτή δείχνει ότι ο φόβος περιορίζεται και οι επενδυτές επιστρέφουν μαζί με την οικονομία στην κανονικότητα.

Σε θετικό έδαφος πάντως κινούνται και σήμερα τα χρηματιστήρια.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις