Δευτέρα, 29 Απρ.
23oC Αθήνα

Πιο κοντά σε συμφωνία για την εξωδικαστική ρύθμιση των χρεών

Πιο κοντά σε συμφωνία για την εξωδικαστική ρύθμιση των χρεών

Αυξήθηκαν οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες.

Το μεγάλο “αγκάθι” ως τώρα ήταν η διαγραφή χρεών προς το Δημόσιο. Οι μεν Θεσμοί πρότειναν να γίνεται ¨κούρεμα” όχι μόνο σε πρόστιμα και προσαυξήσεις, αλλά και στη βασική οφειλή όλων των φόρων.

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση συμφωνούσε στα προαναφερόμενα με εξαίρεση τη βασική οφειλή του ΦΠΑ και των παρακρατούμενων φόρων μισθωτών υπηρεσιών για τους οποίους προέβαλε άρνηση για το σκέλος της βασικής οφειλής. Υποστήριζε ότι για λόγους ηθικούς, αλλά και νομικούς (θεωρείται κακούργημα η παρακράτηση πάνω από κάποιο ποσό) δεν είναι δυνατόν να ¨κουρευτούν¨.

Με τις θέσεις αυτές από τις δύο πλευρές είχε λήξει η πρώτη τους συνάντηση.

Ομως, την Πέμπτη ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης (χειρίζεται το θέμα της εξωδικαστικής ρύθμισης γιατί είχε ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις) έκανε μία συμβιβαστική πρόταση η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτο στάδιο αντιμετωπίστηκε θετικά από τους Θεσμούς, οι οποίοι δεσμεύτηκαν να τη μελετήσουν προσεκτικά.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί την πεποίθηση στην κυβέρνηση ότι το θέμα της εξωδικαστικής ρύθμισης των χρεών θα κλείσει το αργότερο την Κυριακή.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα είναι κρίσιμο και ζωτικό για 400.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, που περιμένουν να πάρουν ανάσα και να επιβιώσουν.
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε