Site icon NewsIT

Πλειστηριασμός ή… καμαρούλα μια σταλιά! Το σχέδιο για απαλλαγή από το κόκκινο δάνειο με ανταλλαγή σπιτιού!

22.12.2017 | 12:17
Πλειστηριασμός κόκκινο δάνειο ανταλλαγή ακινήτου

- Οι τράπεζες πρέπει να απαλλαγούν από τα κόκκινα δάνεια - Υπολογίζεται ότι πρέπει να γίνουν 15.000 με 20.000 πλειστηριασμοί - “Λύση” με ισπανικό μοντέλο για τους ιδιοκτήτες που δεν μπορούν να πληρώσουν - Πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αλλάζουν σπίτι για να γλιτώσουν από το δάνειο

Ο πλειστηριασμός είναι η νέα απειλή για δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι τράπεζες υπολογίζεται από παράγοντες της αγοράς ότι για να μειώσουν το ποσοστό των κόκκινων δανείων θα πρέπει να βγάλουν στο σφυρί 15.000 με 20.000 σπίτια ή επαγγελματικούς χώρους. Ουσιαστικά θα πρέπει μέσα στους επόμενους 12 μήνες να εκπλειστηριαστεί μια… ολόκληρη πόλη!

Οι δανειστές έχουν μάλιστα διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι χωρίς πλειστηριασμούς η αξιολόγηση δεν κλείνει και κάπως έτσι η διαδικασία γίνεται… μονόδρομος.

Οι τράπεζες ωστόσο πριν μπουν σε αυτόν τον μονόδρομο προσπαθούν να δώσουν εναλλακτικές στους ιδιοκτήτες των ακινήτων που των τελευταίο καιρό αδυνατούν να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους.

Μέχρι τώρα έχουν δοθεί εναλλακτικές όπως η ενοικίαση ή η παραχώρηση του ακινήτου, λύσεις οι οποίες όμως δεν “περπάτησαν” καθώς ουσιαστικά κανείς από τους ιδιοκτήτες ακινήτων δεν δέχθηκε να μπει στη διαδικασία να παραχωρήσει το ακίνητό του στην τράπεζα για να απαλλαγεί από το δάνειο.

Έτσι με βάση το ισπανικό μοντέλο έρχεται στο φως ακόμη μια εναλλακτική. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό ο δανειολήπτης θα μπορεί να ανταλλάξει το ακίνητό του με ένα μικρότερο σε αξία και τετραγωνικά έτσι ώστε να μειώσει το χρέος του προς την τράπεζα.

Θα μπορεί δηλαδή κάποιος ο οποίος αγόρασε ένα σπίτι 140 τετραγωνικών μέτρων παίρνοντας δάνειο της τάξης των 300.000 ευρώ από την τράπεζα να παραχωρήσει το ακίνητο στην τράπεζα και να… μετακομίσει σε ένα σπίτι 90 τετραγωνικών, για παράδειγμα, αξίας 200.000 ευρώ.

Από τον συμψηφισμό το υπολειπόμενο χρέος του προς την τράπεζα θα είναι σαφώς μικρότερο και έτσι ο ιδιοκτήτης θα έχει την ευκαιρία για μικρότερο ποσό δόσης το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει.

Με τον τρόπο αυτό ο ιδιότης δεν θα… μένει άστεγος, ενώ η τράπεζα θα απαλλαγή από ένα “κόκκινο δάνειο” και θα αποκτήσει ένα νέο εξυπηρετούμενο…

Πόσοι θα επιλέξουν αυτή τη λύση είναι άγνωστο, ωστόσο είναι μια λύση υπό την έννοια ότι ο ιδιότης θα συνεχίσει να έχει στην κατοχή του ένα ακίνητο για το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να πληρώνει τις δόσεις του δανείου.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version