Τρίτη, 7 Μαΐ
24oC Αθήνα

Πληθωρισμός: Έρχεται άλμα Μάρτιο και Απρίλιο – Οι «εφεδρείες» στα μέτρα στήριξης

Πληθωρισμός: Έρχεται άλμα Μάρτιο και Απρίλιο – Οι «εφεδρείες» στα μέτρα στήριξης

Επίπεδα που τα είχαμε ξεχάσει για πάρα πολλά χρόνια αναμένεται να δούμε τους δύο επόμενους μήνες για τον πληθωρισμό. Όλα δείχνουν ότι για τον Μάρτιο θα σκαρφαλώσει στα επίπεδα του 9%, ενώ για τον Απρίλιο, αν δεν αλλάξει κάτι δραστικά μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει ακόμη και το 10%, κάτι που έχει να συμβεί από τις αρχές του 1995.

Η ετυμηγορία της ΕΛΣΑΤ για τον Μάρτιο θα ανακοινωθεί το μεσημέρι της Παρασκευής και με δεδομένη την προαναγγελία η Eurostat για εναρμονισμένο πληθωρισμό στην Ελλάδα στο 8%, είναι κάτι περισσότερο από δεδομένο ότι θα κάνει μία ακόμη υπερπτήση και θα βρεθεί στο 9%, έναντι 7,2% που ήταν τον Φεβρουάριο.

Αναλυτές σημειώνουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει σοβαρή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού έως και τον επόμενο μήνα, διότι η βάση υπολογισμού πέρυσι, ήταν πολύ χαμηλή, με τον πληθωρισμό τους πρώτους τέσσερις μήνες να είναι αρνητικός και τον Μάιο να είναι σχεδόν μηδενικός.

Με βάση την παραπάνω εικόνα που κάθε άλλο παρά ευοίωνη μοιάζει, η κυβέρνηση καταθέτει ίσως και σήμερα τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό στη Βουλή. Για την ώρα, προβλέπει πρόσθετες δαπάνες 2 δισ. ευρώ και επιπλέον δαπάνες 600 εκατ. ευρώ στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Από τα 2 δισ. ευρώ των πρόσθετων δαπανών, τα 600 εκατ. ευρώ υπολογίζεται πως αφορούν στις επιβαρύνσεις του δημοσίου για προμήθεια καυσίμων, μετά το ράλι των διεθνών τιμών και την παγίωσή τους σε υψηλά επίπεδα.

Στο κονδύλι δεν περιλαμβάνονται μέτρα μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα , μέτωπο στο οποίο αρμόδιες πηγές επαναβεβαιώνουν πως βρίσκονται στο τραπέζι, αφήνουν όμως να εννοηθεί πως δεν είναι της παρούσης.

Σε κάθε περίπτωση το οικονομικό επιτελείο κρατάει «εφεδρείες» καθώς τα δύσκολα είναι μπροστά ενώ με τη πληθωριστική φωτιά να καίει ασίγαστα η κυβέρνηση σχεδιάζει:

  • Την επέκταση και τους επόμενους μήνες και ενδεχομένως αν απαιτηθεί και η αύξηση του ποσού της επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις προκειμένου να αποσβεστεί μέρος της πληθωριστικής ζημιάς. Μάλιστα ορισμένοι προτείνουν ακόμα και την πλήρη κάλυψη των αυξήσεων στα τιμολόγια για ευάλωτα νοικοκυριά με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και για ορισμένο χρονικό διάστημα.
  • Την διατήρηση της επιδότησης για το πετρέλαιο κίνησης και το Μάιο.
  • Πρόσθετες ενισχύσεις στον αγροτικό τομέα για την κάλυψη του κόστους σε λιπάσματα, ζωοτροφές κ.α.
  • Την παράταση έως το τέλος του 2022 του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, τον τουρισμό και τις μεταφορές με κόστος 250 εκατ. ευρώ με στόχο την στήριξη των συγκεκριμένων κλάδων Σημειώνεται ότι με βάση το ισχύον πλαίσιο το ευνοϊκό καθεστώς λήγει στο τέλος Ιουνίου.
  • Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την εκταμίευση κονδυλίων από κοινοτικά προγράμματα για επιχορηγήσεις σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις καθώς και των επιστροφών ΦΠΑ για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.

Εντείνονται οι έλεγχοι ενόψει του Πάσχα

Στο κυβερνητικό επιτελείο πάντως αναζητούν τρόπους, ώστε να αναχαιτίσουν την ακρίβεια χρησιμοποιώντας τα λιγοστά όπλα που υπάρχουν στην φαρέτρα. Ένα από αυτά είναι οι έλεγχοι. Στα αρμόδια κλιμάκια έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός και σαρώνουν την αγορά προκειμένου να μπορέσουν να φρενάρουν ή να αποτρέψουν φαινόμενα γενικευμένης κερδοσκοπίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα διατηρήσουν την ένταση των ελέγχων, τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα, έτσι ώστε να μπορέσουν να συγκρατήσουν την αύξηση των τιμών.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις