Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Ποιοι είναι οι 75.000 συνταξιούχοι που καλούνται να πληρώσουν φόρους που… ξέχασαν

Ποιοι είναι οι 75.000 συνταξιούχοι που καλούνται να πληρώσουν φόρους που… ξέχασαν

Συνταξιούχοι βουλευτές, δικαστικοί και εφοριακοί καλούνται να πληρώσουν φόρους που είχαν… ξεχάσει. Τα ραβασάκια από την ΑΑΔΕ προκαλούν ίλιγγο.

Μία δυσάρεστη έκπληξη περίμενε περίπου 75.000 συνταξιούχους οι οποίοι έλαβαν ραβασάκι από την Εφορία που τους καλεί να πληρώσουν αναδρομικά τον φόρο που τους αναλογεί για ποσά που έλαβαν ως αναδρομικά από το 2013 και μετά. Οι εν λόγω συνταξιούχοι δεν είναι κοινοί συνταξιούχοι, αλλά κρατικοί λειτουργοί που κατείχαν υψηλές θέσεις, δικαστικοί, εφοριακοί και βουλευτές.

Προκαλεί πάντως εντύπωση ότι οι κρατικοί αυτοί λειτουργοί με άριστη γνώση της νομοθεσίας δεν προχώρησαν ως όφειλαν στη δήλωση των εισοδημάτων, προφανώς θεωρώντας ότι το κράτος θα τους ξεχάσει και δεν θα πληρώσουν τα όσα τους αναλογούν. Και όλα αυτά την περίοδο που οι Έλληνες φορολογούμενοι πλήρωναν από το υστέρημά τους προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση.

Click4more ΑΑΔΕ: Κεραμίδα για 71.000 φορολογούμενους με χρεωστικά σημειώματα!

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, είχε απευθύνει έκκληση στους συνταξιούχους πρώην βουλευτές να κάνουν ένα βήμα πίσω και να μην πάρουν αυτά τα λεφτά, τη στιγμή που η χώρα και τα νοικοκυριά δοκιμάζονταν σκληρά από τα μνημόνια. Δυστυχώς όμως δεν τον άκουσαν.

Οι φορολογικές αρχές προκειμένου να χάσουν τις προθεσμίες και χαθούν οι αναλογούντες φόροι θυμήθηκαν στο παρά πέντε ότι δεν έχουν δηλωθεί ποσά που εισπράχθηκαν αναδρομικά από τους συνταξιούχους και κανονικά θα έπρεπε να έχουν δηλωθεί με τροποποιητική φορολογική δήλωση στην εφορία.

Το συνολικό ποσό που θα εισπράξει το δημόσιο, ανέρχεται σε περίπου 93 εκατ. ευρώ ενώ η μέση επιβάρυνση ανέρχεται στα 1.300 ευρώ. Στον κατάλογο των παραληπτών, υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις φορολογουμένων οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν ακόμη και 10.000 ευρώ επιπλέον.

Ο κατάλογος των συνταξιούχων που μπήκαν στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ, περιλάμβανε συνολικά 155.000 ονόματα. Ωστόσο, ο έλεγχος έδειξε ότι περίπου οι μισοί, είτε είχαν προχωρήσει σε εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση στο διάστημα μέχρι και το 2019, είτε έπρεπε να καταβάλλουν μικροποσά ως διαφορά φόρου με αποτέλεσμα να μην έχει κάποια ουσιαστικά σημασία η αποστολή εκκαθαριστικού σημειώματος. Στους περίπου 75.000 που απέμειναν με τα μεγάλα ποσά όμως, η καμπάνα έπεσε ήδη και οι συνταξιούχοι καλούνται τώρα να πληρώσουν τα επιπλέον ποσά που καταλογίστηκαν στον ΑΦΜ τους.

Η καταβολή αναδρομικών στους συνταξιούχους είναι πολύ συνηθισμένη διαδικασία τα τελευταία χρόνια. Οφείλεται είτε στην καθυστερημένη απονομή των συντάξεων είτε στη «διόρθωση» των ποσών που αποδίδονται. Τα αναδρομικά, στα ειδοποιητήρια που αποστέλλουν τα ασφαλιστικά ταμεία αναγράφονται σε ξεχωριστές γραμμές και γι’ αυτό πρέπει να δηλωθούν με ξεχωριστές τροποποιητικές δηλώσεις ώστε στη συνέχεια να φορολογούνται με βάση τη φορολογική κλίμακα του έτους στο οποίο αφορούν.

Το να γίνει το «λάθος» και να μην δηλωθούν τα ποσά δεν ήταν και τόσο δύσκολο. Η φορολογική δήλωση έρχεται με προσυμπληρωμένα τα ποσά που οφείλουν να δηλώσουν οι συνταξιούχοι οι οποίοι συχνά πληρώνουν τον φόρο του τρέχοντος έτους και ξεχνούν τα αναδρομικά τα οποία δεν προσυμπληρώνονται και απαιτούν ξεχωριστή διαδικασία (σ.σ μάλιστα τα αναδρομικά όλων των ετών πριν από το 2014 υποβάλλονται και με χειρόγραφες δηλώσεις και όχι ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος taxis.

Οι φορολογούμενοι αυτοί εντοπίστηκαν έπειτα από διασταύρωση που έγινε στα στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων και των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Από τη διασταύρωση αποκαλύφθηκαν περίπου 200.000 περιπτώσεις φορολογουμένων, η πλειονότητα των οποίων είναι συνταξιούχοι, οι οποίοι ενώ είχαν εισπράξει αναδρομικά ποσά αποδοχών (επιδικασθέντα από δικαστήρια, καθυστερούμενα από εργοδότες κ.λπ.) δεν τα είχαν συμπεριλάβει στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του έτους 2014 που υπέβαλαν για το 2013, ούτε είχαν υποβάλει συμπληρωματικές δηλώσεις.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις