Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από τις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την μείωση του ΕΝΦΙΑ

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από τις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την μείωση του ΕΝΦΙΑ

Σε λίγες ημέρες πληρώνεται η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, που επιφέρει υψηλότερο φόρο για 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Την ίδια ώρα κυβέρνηση και αντιπολίτευση παρουσιάζουν τις δικές τους εκδοχές για την επόμενη χρονιά και πως σκέφτονται να είναι ο νέος ΕΝΦΙΑ, που όπως όλα δείχνουν αλλάζει.

Βέβαια και οι δύο λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Και για να γίνουν οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να υπάρξει το «πράσινο φως» από την τρόικα που για μερικά χρόνια ακόμη θα είναι το … απόλυτο αφεντικό στις αποφάσεις που θα λαμβάνονται στην χώρα. Μπορεί η κυβέρνηση, η παρούσα και η επόμενη, να έχουν περισσότερη ελευθερία κινήσεων, αλλά σίγουρα δεν θα μπορούν να κάνουν ότι θέλουν.
Τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα, ένα εκ των οποίων, θα είναι και η επόμενη κυβέρνηση, δεν έχουν την ίδια στόχευση και το ίδιο πρόγραμμα.


Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μείωση του ΕΝΦΙΑ 30% έως 50%, αλλά μόνο για αυτούς που έχουν συνολική περιουσία έως και 100.000 ευρώ. Οι υπόλοιποι θα πληρώνουν τα ίδια, ίσως και περισσότερο διότι επίκειται η διπλή αύξηση των αντικειμενικών αξιών το 2019 και το 2020.
Για την ΝΔ, η μείωση θα είναι οριζόντια και θα αφορά το σύνολο των ιδιοκτητών.
Με λίγα λόγια για την ΣΥΡΙΖΑ η μείωση θα αφορά φυσικά και νομικά πρόσωπα, ενώ για την ΝΔ θα αφορά περιουσιακά στοιχεία.
Η λογική του ΕΝΦΙΑ πάντως είναι ότι φορολογείται το ακίνητο και όχι το φυσικό πρόσωπο που το κατέχει. Κατά συνέπεια η όποια αλλαγή θα μπορεί να γίνει χωρίς δομικές παρεμβάσεις μόνο με το πρόγραμμα της ΝΔ. Αν υιοθετηθεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να υπάρξουν και δομικές αλλαγές.
Πάντως και οι δύο προτάσεις είναι σε επίπεδο ευχολογίου και αυτό διότι προκειμένου να λάβουν σάρκα και οστά, αφενός θα πρέπει να εξειδικευτούν και αφετέρου, όπως έχουμε σημειώσει και πιο πάνω να λάβουν την έγκριση της τρόικας.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις