Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από τη μείωση της τιμής του πετρελαίου. Ευλογία για την Ελλάδα

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από τη μείωση της τιμής του πετρελαίου. Ευλογία για την Ελλάδα

Στην Ελλάδα δεν κάναμε ακόμα τον κόπο να ασχοληθούν με τη σημασία και τις επιδράσεις της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, παρότι πρόκειται για ευλογημένη εξέλιξη για τα δοκιμαζόμενα νοικοκυριά και την οικονομία που προσπαθεί να πατήσει γερά στα πόδια της.

Η κυβέρνηση, απ΄ όσα έγιναν γνωστά τουλάχιστον, δεν έκανε καμία αναθεώρηση των μεγεθών του προϋπολογισμού, ούτε υπολόγισε τις αλλαγές που θα επέλθουν στο ρυθμό και το ποσοστό ανάπτυξης, στα οικονομικά των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, καθώς και στο εμπορικό ισοζύγιο.

Ενώ η πτώση ανέρχεται στο 30% και στο εξωτερικό γίνονται συζητήσεις για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες, τα οφέλη των χωρών που καταναλώνουν πετρέλαιο και τα παράγωγα προϊόντα του, το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ λόγω υψηλότερου κόστους παραγωγής, τις δυσκολίες της Ρωσίας και πολλά-πολλά άλλα, εμείς πορευόμαστε αμέριμνοι σαν να μη συμβαίνει τίποτα, λες και είναι γεγονός ήσσονος σημασίας.

Παράξενα φαινόμενα, παράξενες συμπεριφορές, αλλά δείγματα ενός μικροεπαρχιωτισμού και ανοησίας των ελίτ

Για το πόσο σημαντική είναι η πτώση της τιμής του πετρελαίου διεθνώς θα αναφέρουμε τις εκτιμήσεις της Κριστίν Λαγκάρντ πως οι αναπτυγμένες οικονομίες θα δουν μεγαλύτερη ανάπτυξη κατά 0,80% περίπου, ανάλογα με την οικονομία ασφαλώς, γιατί στην οικονομία δεν υπάρχει τυφλοσούρτης (όπως πίστευε η τρόικα και μας κατάστρεψε με εκείνον το περίεργο συντελεστή).
Για να δούμε τώρα τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την Ελλάδα και την οικονομία. Το πρώτο και άμεσο είναι πως οι πολίτες και οι επιχειρήσεις έχουν λιγότερα έξοδα για πετρέλαιο. Αν δεν ζούσαμε στην Ελλάδα αλλά σε άλλη πιο οργανωμένη χώρα, θα λέγαμε πως σε πάρα πολλά προϊόντα θα βλέπαμε μία αξιόλογη μείωση των τιμών χάρη στον περιορισμό του ενεργειακού κόστους, καθώς και του κόστους μεταφοράς των προϊόντων. Όμως, εδώ δεν είμαστε καθόλου σίγουροι πως θα το δούμε. Η λαμογιά και η κουτοπονηριά σε μία αγορά που ο ανταγωνισμός είναι ατελής συνήθως υπερτερεί.

Το δεύτερο και πολύ σημαντικό είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας. Αν η Λαγκάρντ έχει δίκιο, τότε το 2.9% του προϋπολογισμού αναμένεται να φτάσει στο 3,7%. Οπότε τα έσοδα του Δημοσίου θα είναι αυξημένα (παρότι θα υπάρξει μείωση εσόδων από τους φόρους πετρελαιοειδών), το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα είναι μικρότερο ως ποσοστό του ΑΕΠ, το ίδιο και το χρέος.

Το πιο σημαντικό πάντως είναι η δυναμική που θα επιδείξει η ελληνική οικονομία, δυναμική που θα της επιτρέψει την ταχύτερη σταθεροποίηση (εφόσον στο πολιτικό σκέλος εξελιχθούν όλα ομαλά) και ταχύτερη είσοδο σε καθεστώς αυτοτροφοδοτούμενης ανάπτυξης, που σημαίνει αύξηση μισθών, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μείωση της ανεργίας.

Πιο πρακτικά στο εμπορικό ισοζύγιο αυτό σημαίνει μεγαλύτερο πλεόνασμα αφού θα δαπανηθούν 3 δις. περίπου λιγότερα ευρώ για την εισαγωγή πετρελαίου.

Αν το ίδιο συμβεί και στην Ευρώπη, τότε η «γηραιά ήπειρος¨ γλιτώνει από τον αποπληθωρισμό, αναπτύσσεται με ταχύτερους ρυθμούς, σιγά-σιγά μπαίνουν στο περιθώριο οι φόβοι που συντηρούν τη στασιμότητα και αρχίζει να κινείται η οικονομική μηχανή.
Αυτό για εμάς σημαίνει περισσότερους τουρίστες, αλλά κυρίως μεγαλύτερες εξαγωγές.
Για την Ελλάδα η μείωση της τιμής του πετρελαίου είναι ευλογία. Ισως είναι ο ισχυρότερος παράγοντας που επιδρά θετικά στις οικονομικές εξελίξεις, αλλά δεν είδαμε να τον χρησιμοποιούν ούτε στις συζητήσεις με την τρόικα.
Κρίμα δυστυχώς που εδώ είναι …Βαλκάνια που θα έλεγε και ο Διονύσης Σαββόπουλος.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε