Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

«Πόλεμος» αγορών – κυβέρνησης με φόντο την παροχολογία

«Πόλεμος» αγορών – κυβέρνησης με φόντο την παροχολογία

Δύο μόλις 24ώρα πριν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, οι αγορές συνεχίζουν να βομβαρδίζουν την Ελλάδα, με ισχυρές πιέσεις σε ομόλογα και μετοχές. Το μήνυμα που στέλνουν στην χώρα και την κυβέρνηση είναι κάτι περισσότερο από σαφές: μην τολμήσετε και αλλάξετε πορεία στην χώρα, διότι θα είμαστε απέναντι.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι ξένοι επενδυτές φοβούνται ότι ο Αλ. Τσίπρας θα προχωρήσει σε σειρά παροχών από την ΔΕΘ που θα θέσουν σε κίνδυνο την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί. Σε αυτό το ιδιότυπο μπρα ντε φερ ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις αγορές, αυτή που μάλλον πρέπει να προβληματίζεται είναι μάλλον η ελληνική πλευρά, αφού δυστυχώς για όλους μας, οι αγορές είναι απρόσωπες και χωρίς συναίσθημα.

Εξάλλου όλοι έχουν προειδοποιήσει την Ελλάδα, ότι η έξοδος από το Μνημόνιο, σημαίνει ότι οι αγορές γίνονται πανίσχυρες και αποτελούν τον απόλυτο κριτή. Εξάλλου και ο Μπενουά Κερέ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, τονίζει ότι «ο διάλογος” της Ελλάδας με τις αγορές και τους επενδυτές δεν θα είναι πιο εύκολος από αυτόν με τους Θεσμούς».

Χθες τα ελληνικά ομόλογα έφτασαν ακόμη και πάνω από το 4,6%, επίπεδα που έχουν μήνες να τα δουν, ενώ το Χρηματιστήριο υποχώρησε κάτω από το όριο των 700 μονάδων, επίπεδα που έχει να τα δει από τον Απρίλιο του 2017.

Πλέον όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην Θεσσαλονίκη και στα όσα θα εξαγγείλει το βράδυ του Σαββάτου. Στην περίπτωση που αποτιμηθεί ότι οι παροχές που θα εξαγγελθούν, σημαίνει εκτροχιασμού της χώρας από το κανάλι της δημοσιονομικής πειθαρχίας που έχει εισέλθει, είναι σίγουρο ότι οι αγορές θα αντιδράσουν με άσχημο τρόπο, κάτι που θα φανεί στα ομόλογα και το χρηματιστήριο. Και μπορεί κάποιος να πει ότι δεν τρέχει και τίποτε, ωστόσο με το κλίμα στην χώρα και την περιφέρεια της Ευρώπης να είναι ιδιαίτερα εύθραυστο, ουδείς μπορεί να μπορεί να γνωρίζει τις επιπτώσεις που θα έχει μία έκρυθμη κατάσταση.

Εξάλλου το παρελθόν έχει δείξει ότι δεν θέλει και πολύ να χαθεί ο έλεγχος και οι καταστάσεις που θα ακολουθήσουν να είναι κάθε άλλο παρά ευχάριστες.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις