Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Πώς αγοράζω Bitcoin (BTC)

Πώς αγοράζω Bitcoin (BTC)

Ο δισεκατομμυριούχος Elon Musk το έχει κάνει. Το ίδιο και οι μουσικοί Snoop Dogg, Kanye West και Megan Thee Stallion. Οι πυγμάχοι Mike Tyson και Floyd Mayweather Jr το έχουν κάνει επίσης, όπως και οι ηθοποιοί Maisie Williams και Gwyneth Paltrow. Το ίδιο έχει κάνει ο ιδρυτής του Twitter, Jack Dorsey, και ο ιδρυτής της Virgin, Richard Branson.

Τι κοινό έχουν όλοι οι προαναφερθέντες; Όπως εκατομμύρια άλλοι ανά τον κόσμο, έχουν επενδύσει στο Bitcoin.

Και γιατί όχι; Την τελευταία δεκαετία, οι επενδυτές είδαν τις μετοχές της Apple να αυξάνονται κατά 1.100%. Το Netflix έχει αυξηθεί κατά 2.300%. Αυτές είναι μερικές εξαιρετικές αποδόσεις. Αλλά επισκιάζονται από την απόδοση 700.000% που απολαμβάνουν οι κάτοχοι Bitcoin.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν αγοράσει Bitcoin. Αυτός ο εντυπωσιακός αριθμός είναι πολύ μικρός σε σύγκριση με τον παγκόσμιο πληθυσμό των 7,9 δισεκατομμυρίων. Αλλά είναι περίπου ο ίδιος με τον αριθμό των ανθρώπων που χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο το 1997. Και κοιτάξτε πού είμαστε σήμερα.

Η πραγματοποίηση μιας αγοράς Bitcoin μπορεί να σας φαίνεται πρόκληση, όμως εύχρηστες πλατφόρμες όπως το Kriptomat καθιστούν την επένδυση σε κρυπτονομίσματα γρήγορη και εύκολη. Το θέμα είναι να γνωρίζετε πού μπορείτε να αγοράσετε Bitcoin. Το παρόν άρθρο θα σας μάθει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με το πώς να αγοράσετε Bitcoin. 

Η επανάσταση των κρυπτονομισμάτων

Το Bitcoin είναι το πρώτο και πλέον διαδεδομένο κρυπτονόμισμα. Είναι ένα είδος ψηφιακού νομίσματος που υπάρχει μόνο στο διαδίκτυο. 

Δεν υπάρχει κανένα μυστικό στην αγορά Bitcoin. Απλώς επισκέπτεστε έναν ιστότοπο που ονομάζεται ανταλλακτήριο και πραγματοποιείτε την αγορά. Σε ορισμένες ιστοσελίδες, η αγορά BTC είναι τόσο εύκολη όσο κι η παραγγελία μιας πίτσας. Μπορείτε να αντιμετωπίσετε το Bitcoin ως επένδυση ή να το χρησιμοποιήσετε για καθημερινές αγορές σε έναν αυξανόμενο αριθμό επιχειρήσεων.

Το Bitcoin δεν είναι το μοναδικό κρυπτονόμισμα. Χιλιάδες κρυπτονομίσματα έχουν κυκλοφορήσει από τότε που εμφανίστηκε το Bitcoin στο προσκήνιο το 2009. Τα περισσότερα είναι εξειδικευμένα για να επιτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες. Μόνο ορισμένα είναι βιώσιμοι ανταγωνιστές του τυπικού χρήματος. Σήμερα, οι περισσότεροι από όσους αγοράζουν κρυπτονομίσματα αγοράζουν Bitcoin. Έτσι, αν ξέρετε πώς να αγοράζετε Bitcoin, ξέρετε πώς να αγοράζετε και άλλα κρυπτονομίσματα.

Παγκοσμίως, οι κυβερνήσεις αναγνωρίζουν το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα ως νόμιμα χρηματοπιστωτικά μέσα ή νομίσματα. Από τον Σεπτέμβριο του 2021, το Ελ Σαλβαδόρ αναγνωρίζει το Bitcoin ως επίσημο νόμιμο χρήμα. Άλλες χώρες παρακολουθούν στενά για να δουν αν θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Αλλού, το Bitcoin αναγνωρίζεται και ρυθμίζεται ως αξιόγραφο όπως οι εταιρικές μετοχές. Αν και διαφορετικές χώρες επιδιώκουν διαφορετικούς τρόπους αντίδρασης στην επανάσταση του Bitcoin, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι οι χώρες παντού αναγνωρίζουν πως οι καταναλωτές και οι επενδυτές απαιτούν ελευθερία από τις τράπεζες, τους επενδυτικούς οίκους και άλλες οντότητες που τους επιβάλλουν τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν με τα δικά τους χρήματα.

Οι έρευνες δείχνουν ότι πολύ περισσότεροι άνθρωποι θα επένδυαν σε κρυπτονομίσματα αν γνώριζαν πού να αγοράσουν Bitcoin και πώς να κάνουν συναλλαγές. Τα καλά νέα είναι ότι αν επιλέξετε το σωστό ανταλλακτήριο, η συμμετοχή στην επανάσταση των κρυπτονομισμάτων είναι ευκολότερη και ταχύτερη από ό,τι νομίζετε.

Κάνοντας μια αγορά

Για να αγοράσετε και να πουλήσετε Bitcoin, ξεκινάτε δημιουργώντας έναν λογαριασμό σε κάποιο διαδικτυακό ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων όπως το Kriptomat. Αυτοί οι ιστότοποι σάς παρέχουν τις τρέχουσες τιμές στις οποίες διαπραγματεύονται τα κρυπτονομίσματα και σας προσφέρουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσετε αγορές.

Η δημιουργία λογαριασμού είναι κάτι περισσότερο από την επιλογή ενός ονόματος χρήστη και ενός κωδικού πρόσβασης. Τα καλύτερα ανταλλακτήρια θα σας ζητήσουν να επαληθεύσετε την ταυτότητά σας παρέχοντας ένα αντίγραφο του αστυνομικού δελτίου ταυτότητας/διαβατηρίου σας και ίσως επιπλέον έγγραφα. Αυτοί οι κανονισμοί στα πλαίσια της υπηρεσίας «Συστηθείτε» (KYC – Know Your Customer) απαιτούνται νομικά από ιστότοπους και εφαρμογές που συμμορφώνονται με τις διατάξεις του ΓΚΠΔ της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. 

Η επαλήθευση ταυτότητας είναι μια μακρά, περίπλοκη διαδικασία σε πολλά ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων. Σε βελτιστοποιημένες τοποθεσίες όπως το Kriptomat, που λειτουργεί σε κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ και σε όλο τον κόσμο, μπορείτε να ολοκληρώσετε μια απλή διαδικασία μέσα σε λίγα μόνο λεπτά.

Ξεκινάτε παρέχοντας τη διεύθυνσή σας και ανεβάζοντας μια φωτογραφία υψηλής ανάλυσης του αστυνομικού δελτίου ταυτότητας/διαβατηρίου σας (ή, σε ορισμένες χώρες, της άδειας οδήγησης). Οι προτροπές σας καθοδηγούν στη δημιουργία και τη μεταφόρτωση μιας selfie —μιας φωτογραφίας που πρέπει να ταιριάζει με τη φωτογραφία στο κρατικό πιστοποιητικό ταυτότητας που μεταφορτώσατε προηγουμένως. Αν όλα πάνε καλά, η ταυτότητά σας θα επαληθευτεί μέσα σε λίγα λεπτά.

Το επόμενο βήμα είναι η χρηματοδότηση του λογαριασμού σας, ώστε να μπορείτε να αγοράσετε Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα. Οι συνήθεις επιλογές περιλαμβάνουν πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, τραπεζικά εμβάσματα και υπηρεσίες μεταφοράς μετρητών όπως το Neteller και το Skrill. Οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες είναι γενικά οι ασφαλέστερες και ευκολότερες, αλλά τα αξιόπιστα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων προσφέρουν πολλαπλές επιλογές.

Μόλις η κατάθεσή σας εμφανιστεί στον λογαριασμό σας, μπορείτε να πραγματοποιήσετε μια αγορά. Ανάλογα με το ανταλλακτήριο, μπορεί να δείτε τη σελίδα Bitcoin και να πατήσετε «Αγορά Bitcoin» ή να κάνετε κλικ στην επιλογή «Αγορά» ενός μενού και στη συνέχεια να επιλέξετε το BTC από μια λίστα κρυπτονομισμάτων.

Αυτό είναι όλο —τώρα είστε ειδικός στην υψηλή τέχνη των κρυπτονομισμάτων και πλήρως ενημερωμένος για το πώς να αγοράζετε Bitcoin.

Το Bitcoin πωλείται για χιλιάδες ευρώ ανά νόμισμα, αλλά δεν χρειάζεται να αγοράσετε ένα ολόκληρο. Ανάλογα με τις ελάχιστες απαιτήσεις αγοράς στο ανταλλακτήριο που χρησιμοποιείτε, θα μπορούσατε να αγοράσετε Bitcoin αξίας μόλις 25 ή 30 ευρώ.

Δεν καταλήγετε με ένα φυσικό νόμισμα. Αντ’ αυτού, η κυριότητα του Bitcoin που έχετε αγοράσει μεταφέρεται στην ηλεκτρονική σας διεύθυνση στο δίκτυο blockchain που χρησιμεύει ως το τεχνικό θεμέλιο του Bitcoin. Μπορεί κάποια μέρα να επιλέξετε να εγκαταστήσετε πορτοφόλι λογισμικού για κρυπτονομισμάτων που σας επιτρέπει την πρόσβαση στο blockchain, αλλά οι περισσότεροι χρήστες προτιμούν να χρησιμοποιούν ένα εποπτικό ανταλλακτήριο όπως το Kriptomat που διασφαλίζει τα κρυπτονομίσματά τους και χειρίζεται σύνθετες συναλλαγές blockchain για λογαριασμό τους.

Μετά την αγορά

Μόλις αγοράσετε Bitcoin, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να κάνετε αγορές. Μπορείτε να κάνετε ανάληψη χρημάτων στο νόμισμα της χώρας σας σε ένα ΑΤΜ για Bitcoin —σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν εγκατασταθεί περισσότερα από 34.000. Μπορείτε να μεταφέρετε το Bitcoin σας σε έναν έντοκο λογαριασμό ταμιευτηρίου, όπου συνήθως θα κερδίζετε πολύ καλύτερο επιτόκιο από αυτό που προσφέρει η τοπική σας τράπεζα στους πελάτες. Εναλλακτικά, μπορείτε απλώς να κρατήσετε το Bitcoin σας και να το θεωρήσετε ως μακροπρόθεσμη επένδυση.

Το Bitcoin είναι διαβόητο για τη μεταβλητότητα των τιμών του, οι οποίες μπορεί να αυξάνονται και να μειώνονται ταχύτατα. Το Bitcoin έχει αποφέρει σημαντικά οφέλη για όσους κάνουν μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Ακολουθεί ο τρόπος με τον οποίο η τιμή του Bitcoin αυξήθηκε με την πάροδο των ετών. Αυτές είναι οι τιμές κλεισίματος την 1η Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι τα Bitcoin που αγοράζετε θα αυξηθούν με τέτοιο εντυπωσιακό ρυθμό, αλλά κατά τη διάρκεια της 10ετίας που έληξε στις 28 Ιουνίου 2021, η τιμή του Bitcoin αυξήθηκε με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 116,41%, ξεπερνώντας δραματικά τον χρυσό (1,82%), τον Nasdaq (17,77%) και τον δείκτη Standard & Poor 500 (12,33%).

Όταν έρθει η ώρα να πουλήσετε το Bitcoin σας, απλά επιστρέψτε στο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων σας και πουλήστε το με αντάλλαγμα το τοπικό σας νόμισμα. Στη συνέχεια, μπορείτε να αποσύρετε το νόμισμα από το λογαριασμό σας.

Γιατί να περιμένετε;

Οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες απέρριπταν το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα ως παροδική μόδα για χρόνια. Αυτό μάλλον ήταν ευσεβής πόθος —οι κυβερνήσεις και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν αποκομίσει σημαντικά κέρδη από το μονοπώλιο τους στις συναλλαγές, τον δανεισμό και τις επενδύσεις.

Τώρα που τα κρυπτονομίσματα έχουν έρθει για να μείνουν, το χρηματοπιστωτικό κατεστημένο σπεύδει να τα προλάβει. Οι κυβερνήσεις ρυθμίζουν το Bitcoin. Ορισμένες εξετάζουν το ενδεχόμενο να κυκλοφορήσουν ρυθμιζόμενα εθνικά ηλεκτρονικά νομίσματα. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σπεύδουν να ενσωματώσουν τα κρυπτονομίσματα στις επενδυτικές τους προσφορές.

Με εύχρηστες πλατφόρμες ανταλλαγής όπως το Kriptomat, δεν υπάρχει κανένας λόγος να στέκεστε στο περιθώριο. Κάντε μια μικρή αγορά ή μια μεγάλη επένδυση. Θα δείτε ότι είναι ευκολότερο απ’ ό,τι φανταζόσασταν και οι ανταμοιβές είναι μεγαλύτερες. Μπορείτε να γίνετε μέρος της μεγάλης οικονομικής επανάστασης της εποχής μας.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις