Δευτέρα, 6 Μαΐ
23oC Αθήνα

Πως θα δοθεί σύνταξη σε οφειλέτες των Ταμείων – Το νέο πλαίσιο

Πως θα δοθεί σύνταξη σε οφειλέτες των Ταμείων – Το νέο πλαίσιο

Αύξηση του ορίου οφειλών συνταξιοδότησης προτείνεται μεταξύ άλλων στο υπό ψήφιση ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Ειδικότερα, σε σχέση με το ζήτημα των οφειλών, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπει αύξηση σε 30.000 ευρώ από 20.000 ευρώ το όριο του συνολικά οφειλόμενου ποσού στον e-ΕΦΚΑ από τον ασφαλισμένο του π.ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, και αντίστοιχα σε 10.000 ευρώ από 6.000 ευρώ όπως ίσχυε έως σήμερα για τους αγρότες, προκειμένου να ξεκλειδώσουν το δικαίωμα συνταξιοδότησής τους.

Επιπλέον, για το ποσό της οφειλής από 20.000-30.000 ευρώ (6.000-10.000 ευρώ για π.ΟΓΑ), θα παρακρατείται το 60% του μηνιαίου ποσού σύνταξης μέχρι να περιοριστεί η οφειλή στα παλαιά πρό νέας παρέμβασης ανώτατα ποσά οφειλής. Όταν στη συνέχεια το ποσό της οφειλής περιοριστεί στα 20.000 ευρώ (6.000 ευρώ για π.ΟΓΑ), θα εφαρμόζεται συμψηφισμός με τμήμα της σύνταξης σε 60 κατ΄ανώτατο όριο μηνιαίες δόσεις.

Όλα αυτά βέβαια, υπό την αίρεση ότι ο υποψήφιος συνταξιούχος:

α) έχει συμπληρώσει το 67ο έτος ηλικίας,

β) έχει τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης (6.000 ένσημα) και

γ) οι τραπεζικές του καταθέσεις δεν ξεπερνούν τις 12.000 ευρώ.

Οι δικλείδες αυτές μειώνουν αφενός σημαντικά τον αριθμό των ευεργετούμενων υποψήφιων συνταξιούχων, ενώ εισάγουν αφετέρου και το στοιχείο της συναίνεσης του οφειλέτη στην άρση του απορρήτου των τραπεζικών του λογαριασμών ως αναγκαία συνθήκη λήψης σύνταξης.

Παράλληλα, τίθεται ευλόγως και συνεκτικά με την υπό ψήφιση ρύθμιση το πάγιο αίτημα των μεγαλοφειλετών της περιόδου της κρίσης για νέα γενναία ρύθμιση, όπως αυτή των 120 δόσεων του ν. 4611/2019, που προέβλεπε κούρεμα κεφαλαίου και προσαυξήσεων.

Παρότι, αναμενόταν φέτος να υπάρξει αντίστοιχη ρύθμιση, τελικώς αναβίωσε η παλαιά ρύθμιση τον Απρίλιο του 2023 μόνο για όσους είχαν ενταχθεί και την απώλεσαν.

Επίσης, και η νομοθετημένη πλέον 10ετής παραγραφή οφειλών που καταλαμβάνει λόγω αυξημένων προϋποθέσεων ομολογουμένως λίγους οφειλέτες, θα μπορούσε επικουρικώς να συνδράμει στην προσπάθεια ξεπαγώματος των συντάξεων όσων οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία.

* Η Αναστασία Χίτου είναι δικηγόρος – εργατολόγος

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις