Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Πώς θα κινηθεί η αγορά ακινήτων το 2021

Πώς θα κινηθεί η αγορά ακινήτων το 2021
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΙΝΤΙΜΕ

Μετά από μία μακρόχρονη περίοδο οικονομικής κρίσης και με τις επιπτώσεις της πανδημίας να είναι έντονα ορατές σε κάθε πτυχή της οικονομίας, αλλά και στη ψυχολογία του πληθυσμού, η αγορά ακινήτων για το 2021 θα κινηθεί σε ένα νέο, πρωτόγνωρο πλαίσιο.

– Τα ακίνητα που έχουν πελατεία από τον τουρισμό διανύουν μια πολύ δύσκολη περίοδο με άγνωστη επί του παρόντος τη διάρκειά της, άρα πιέζονται οι τιμές τους.

– Οι κατοικίες θα έχουν κατά το 2021 μια περίοδο στασιμότητας τιμών η και υποχωρήσεων, λόγω του ότι το μέγιστο ποσοστό των δυνητικών αγοραστών έχει δει συμπίεση στα οικονομικά του, ενώ νιώθει και μια ανασφάλεια για τις μελλοντικές εξελίξεις.

– Τα κτίρια γραφείων πρώτης ποιότητας (Grade A) έχουν σταθερή ζήτηση λόγω έλλειψης προϊόντος. Τα άλλα γραφεία θα αισθανθούν πιέσεις στις τιμές και στα μισθώματα.

– Τα καταστήματα στους δρόμους μαγνήτες θα έχουν την πιο μικρή επίπτωση από την πανδημία. Όλα τα άλλα θα βρεθούν σε ένα πρόγραμμα αναδιάταξης των μισθωμάτων, μετά από διαπραγμάτευση των δυο μερών. Υπάρχει ορατό το ενδεχόμενο κάποια από τα καταστήματα που λειτουργούσαν προ της πανδημίας, να μην ανοίξουν λόγω αδυναμίας των καταστηματαρχών, η οποία επήλθε από την πανδημία.  Ένας υποκλάδος , που είναι τα super markets, είδε μέσα σε αυτή την κρίση να αυξάνεται ο τζίρος και άρα εδώ ίσως δούμε μικρές αλλαγές προς τα πάνω.

– Τα κτίρια Logistics βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση και ζητούνται. Άρα έχουμε μια άνοδο τιμών και αποδόσεων.

– Η εξοχική κατοικία βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής…

– Τα εκτός σχεδίου γαιοτεμάχια, έχουν ένα μεταβατικό χρόνο για να λάβουν άδεια οικοδομής, ενώ μερικά εξ αυτών, μετά την προθεσμία που έχει τεθεί δεν θα έχουν τη δυνατότητα έκδοσης οικοδομικής άδειας και άρα θα μειωθούν οι αξίες τους.

Το νέο πλαίσιο που οριοθετεί τις κινήσεις στην κτηματαγορά το 2021 διαμορφώνεται από τα εξής:

– Κάμψη του ΑΕΠ

– Αύξηση της ανεργίας

– Συρρίκνωση των οικονομικών μεγάλης μερίδας των νοικοκυριών, ιδίως εκείνων του ιδιωτικού τομέα

– Επίπτωση στην ψυχολογία του κόσμου λόγω των δεσμεύσεων που έχουν επιβληθεί και της αβεβαιότητας για το χρόνο που θα διατηρούνται αυτά τα διάφορα περιοριστικά μέτρα

– Δυναμική επέκταση του ηλεκτρονικού εμπορίου

– Επέκταση της εργασίας από το σπίτι, σε όσες επιχειρήσεις έχουν τέτοια δυνατότητα

– Κούρεμα των μισθωμάτων καταστημάτων κλπ που με απόφαση της πολιτείας έκλεισαν

– Αλλαγές στη νομοθεσία για τα εκτός σχεδίου γήπεδα, πράγμα που επηρεάζει τη δυνατότητα έκδοσης οικοδομικής άδειας, μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου δύο ετών και τεσσάρων επί πλέον ετών για την κατασκευή του φέροντος οργανισμού.

Ο τομέας της φορολογίας ακινήτων, επαγγελματιών και επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με τα οικονομικά των νοικοκυριών (τα οποία είναι πολύ συρρικνωμένα λόγω της  πανδημίας, της ανεργίας, της μερικής απασχόλησης και της φορολογίας άμεσης και έμμεσης) καθώς και με τα προγράμματα ενισχύσεων της πολιτείας, θα παίξουν σημαντικό ρόλο, καθώς οι πολύπλευρες διαστάσεις του φαινομένου έρχονται να επιβεβαιώσουν την άποψη ότι η αγορά των ακινήτων είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη γενικότερη πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Τα παραπάνω αποτελούν εκτιμήσεις του κ. Μπάμπη Χαραλαμπόπουλου, τ. Προέδρου του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής και Επιστημονικού Συμβούλου της SOLUM Property Solutions.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις