Δευτέρα, 22 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα των 800 ευρώ στους επαγγελματίες

Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα των 800 ευρώ στους επαγγελματίες

Πιθανότατα σήμερα θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση για το επίδομα των 800 ευρώ και σε περίπου 750.000 ελεύθερους επαγγελματίες. Αμέσως μετά θα ανοίξει και η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσα το Taxis, την οποία και θα δημιουργήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων.

Να σημειωθεί ότι η εν λόγω πλατφόρμα θα αφορά και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, ανεξάρτητα από την νομική μορφή που θα έχουν, και που απασχολούν έως και πέντε άτομα ως προσωπικό. Το επίδομα των 800 ευρώ θα δοθεί μέσα στον Απρίλιο, πιθανότατα μετά το Πάσχα.

Click4more Πίνακας για το επίδομα 800 ευρώ – Πότε θα καταβληθεί

Όπως έχει τονιστεί από την κυβέρνηση για τον Απρίλιο δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση αυτής της εφαρμογής, οι επιστήμονες, οι οποίοι – προς το παρόν – δικαιούνται το voucher των 600 ευρώ εφόσον λάβουν μέρος στα επιδοτούμενα σεμινάρια τηλέ – εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πάντως, ότι αν η κρίση συνεχιστεί και τον Μάιο, τότε και οι επιστήμονες θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ.

Στην υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί πριν να ανοίξει η πλατφόρμα, θα καθορίζει τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια χορήγησης της έκτακτης ενίσχυσης και στους αυτοαπασχολούμενους.

Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες θα περιλαμβάνονται οι εξής προϋποθέσεις:

  • Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, η αποζημίωση των 800 ευρώ θα καλύπτει χρονικό διάστημα 45 ημερών.
  • Δικαιούχοι είναι αυτοαπασχολούμενοι, και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων κάθε νομικής μορφής. Θα εξαιρούνται μόνο οι ανώνυμες εταιρείες.
  • Μοναδική προϋπόθεση είναι οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων να απασχολούν έως πέντε άτομα προσωπικό.
  • Δεν θα καταβληθεί επίδομα 800 ευρώ σε όσους επαγγελματίες ή επιχειρήσεις έχουν υποβάλλει μηδενική δήλωση ΦΠΑ κατά τους τελευταίους έξι μήνες.
  • Σε περίπτωση εταιρίας, καταβάλλεται μοναδική αποζημίωση στον επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό του νομικού προσώπου. Δηλαδή, σε μια ομόρρυθμη εταιρεία, ή σε μια ετερόρρυθμη εταιρεία, δεν θα δοθεί το επίδομα των 800 ευρώ για κάθε εταίρο χωριστά αλλά μια φορά στο όνομα της επιχείρησης ανεξαρτήτως αν η ΟΕ, η ΕΕ και η ΙΚΕ έχουν περισσότερους από έναν εταίρους ή μετόχους.
  • Για τους επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται πρόγραμμα τηλε-κατάρτισης, διάρκειας 30 ημερών, με αμοιβή 600 ευρώ η οποία επίσης θα καταβληθεί σε δύο δόσεις μέσα στον Απρίλιο με το ποσό των 400 ευρώ να δίνεται προκαταβολικά.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με χθεσινές του δηλώσεις τόνισε ότι από αυτή την εβδομάδα θα αρχίσει να καταβάλλεται το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ στους εργαζόμενους που πλήττονται λόγω του κορονοϊού, ενώ μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη θα δοθούν και τα χρήματα στους επιστήμονες άλλα και το έκτακτο δώρο Πάσχα στους 110.000 γιατρούς και υγειονομικούς.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις