Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Πράσινη ενέργεια από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες μέσω δανείου 85 εκατ. από την ΕΤΕπ

ΔΕΗ εκπτώσεις

Την σύμβαση για την μεγαλύτερη χρηματοδότηση σε δράσεις που προωθούν την πράσινη ενέργεια υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

 

Πρόκειται για χρηματοδότηση ύψους 85 εκ. ευρώ που θα δώσει η τράπεζα καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής επένδυσης ύψους 114 εκ. ευρώ για την ανακαίνιση ή και κατασκευή συνολικά 18 έργων ΑΠΕ (αιολικά και μικρά υδροηλεκτρικά) σε νησιά αλλά και στο ηπειρωτικό σύστημα.

Από τα 18 έργα τα 14 είναι αιολικά και τα υπόλοιπα μικρά υδροηλεκτρικά με συνολική ισχύ 90 MW και είναι εγκατεστημένα στα νησιά Κεφαλονιά, Χίο, Λέσβο Κρήτη, Μύκονο, Σάμο, Εύβοια, Λήμνο, Κάρπαθο, Ικαρία, Τήνο και Ψαρά αλλά και ένα αιολικό στο ηπειρωτικό σύστημα στην Καρδίτσα. Επιπλέον θα αποκατασταθούν τα μικρά παλιά υδροηλεκτρικά στην Άρτα (Λούρος), το Βέρμιο, το Σμόκοβο και το Μακροχρώρι (Κεντρική Ελλάδα).

Η διάρκεια της χρηματοδότησης είναι 16 έτη, ενώ το υπόλοιπο ποσό της επένδυσης θα καλυφθεί από δανεισμό από την Εθνική Τράπεζα (17,5 εκ. ευρώ) και ίδια κεφάλαια της ΔΕΗΑΝ.

Σημειώνεται ότι η ΕΤΕΠ είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης πράσινων επενδύσεων στον κόσμο, έχει χορηγήσει στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία χρηματοδοτήσεις άνω των 3 δις ευρώ για ενεργειακά έργα στην Ελλάδα, κυρίως έργα διασυνδέσεων και υποδομών. Νωρίτερα φέτος ωστόσο συμφώνησε να χορηγήσει 24 εκ. ευρώ για την κατασκευή τριών αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 49MW στη Βοιωτία, που αναπτύσσονται από την Τέρνα Ενεργειακή.

Σε διεθνές επίπεδο η ΕΤΕΠ έχει στηρίξει την τελευταία δεκαετία επενδύσεις άνω των 17 δις για χερσαία και υπεράκτια αιολικά πάρκα αλλά και φωτοβολταϊκά ανά την υφήλιο (Ευρώπη, Αφρική, Λ. Αμερική).

Όπως τονίζουν πηγές της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η ΕΙΒ υποστηρίζει την επίτευξη των στόχων της ευρωπαϊκής ενεργειακής στρατηγικής για κάλυψη του 20% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας από ΑΠΕ, καθώς η χρηματοδότηση προς τη ΔΕΗΑΝ θα βοηθήσει τη στροφή της Ελλάδας προς την πράσινη ενέργεια, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα βελτιώσει τη σχέση της πράσινης ενέργειας με τις τοπικές κοινωνίες.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗΑΝ εκτός από το πακέτο των ώριμων έργων που χρηματοδοτούνται με το συγκεκριμένο δάνειο από την ΕΤΕΠ έχει σχεδιάσει ένα φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο και συζητά την επόμενη 2ετία την ανάπτυξη επενδύσεων ύψους 700MW όχι μόνο στα αιολικά αλλά και σε άλλες τεχνολογίες όπως γεωθερμία, βιομάζα και άλλες νέες τεχνολογίες.

Το 2017 οι χρηματοδοτήσεις του ομίλου της ΕΤΕΠ προς την Ελλάδα θα ξεπεράσουν τα νούμερα του 2016, τόνισε ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντή Επικεφαλής του Investment Team for Greece της ΕΙΒ Nicholas Jennett, ο οποίος τόνισε ότι την τελευταία πενταετία έχουν διατεθεί στην Ελλάδα 6,5 δις χρηματοδοτήσεις αυξάνοντας την έκθεση της τράπεζας στη χώρα μας στα 17δις ευρώ ή αλλιώς στο 10% του ΑΕΠ της χώρας. Σε ό,τι αφορά το σχέδιο Γιουνκέρ, η επενδυτική ομάδα στρατηγικών επενδύσεων και το ΔΣ της ΕΙΒ έχουν εγκρίνει 10 έργα για την Ελλάδα, μέσω των οποίων αναμένεται να κινητοποιηθούν 3,5 δις νέων επενδύσεων. Το νούμερο αυτό τοποθετεί την Ελλάδα στο top 7 των χωρών του πακέτου Γιουνκέρ μαζί με τη Γαλλία, τη Μ. Βρετανία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πολωνία. Η Ελλάδα παίζει στην μεγάλη λίγκα του πακέτου Γιουνκέρ, και αυτό είναι καλά νέα για τη χώρα, κατέληξε ο κ. Jennet .

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις