Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

Πράσινη ενέργεια: Νέες ΑΠΕ 159 MW μπήκαν σε λειτουργία το Νοέμβριο

Πράσινη ενέργεια: Νέες ΑΠΕ 159 MW μπήκαν σε λειτουργία το Νοέμβριο

Σε νέα υψηλά έφτασαν στη χώρα μας το Νοέμβριο οι εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε ο ΔΑΠΕΕΠ για το Νοέμβριο. Αναλυτικότερα, τον προτελευταίο μήνα του 2023 προστέθηκαν στο ελληνικό δίκτυο 67 MW αιολικών, 85 MW φωτοβολταϊκών, 5,8 MW μικρών υδροηλεκτρικών και 1 MW βιομάζας/βιοαερίου για ένα σύνολο 159 MW πράσινων έργων ΑΠΕ.

Με τις νέες προσθήκες η συνολική ισχύς των αιολικών πάρκων έφτασε πλέον τα 5.003 MW, των φωτοβολταϊκών πάρκων τα 5.982 MW και των φωτοβολταϊκών στις στέγες τα 376 MW. Την εικόνα συμπληρώνουν τα μικρά υδροηλεκτρικά που ανέρχονται σε 275 MW, το βιοαέριο/βιομάζα στα 122 MW και η συμπαραγωγή στα 128 MW. Το σύνολο των ΑΠΕ στο διασυνδεδεμένο σύστημα της χώρας μαζί με τα μη διασυνδεδεμένα νησιά έφτασε τα 11.888 MW, ενώ η παραγωγή τους το Νοέμβριο ήταν στις 1.809 γιγαβατώρες.

Πλέον, σε ποσοστιαία βάση το 53,5% των ΑΠΕ που λειτουργούν είναι φωτοβολταϊκά, το 42% αιολικά, ενώ ακολουθούν με μικρά μερίδια οι υπόλοιπες πράσινες τεχνολογίες.

Αν δούμε πόσες συμβάσεις έχουν υπογράψει με το κράτος οι παραπάνω παραγωγοί, υπάρχουν συνολικά πάνω από 20.000 ενεργές.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε οτι ο ειδικός λογαριασμός μέσω του οποίου ο ΔΑΠΕΕΠ αμοίβει τους παραγωγούς ΑΠΕ είχε σωρευτικό έλειμμα 108 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση του λειτουργού έχει τονίσει ότι θα βρεθεί τρόπος να κλείσει αυτή η “τρύπα” προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στο εξής με τις πληρωμές.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις