Κυριακή, 28 Απρ.
17oC Αθήνα

Προ πυλών το logistics center της Φυλής – Τα «χρυσά» deals του κλάδου

Προ πυλών το logistics center της Φυλής – Τα «χρυσά» deals του κλάδου

Πράσινο φως δόθηκε προ ολίγων ημερών για το logistic center στην περιοχή Σπηλιές του Δήμου Φυλής, καθώς υπήρξε θετική εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) του υπουργείου Περιβάλλοντος για την προέγκριση του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου.

Η προέγκριση του εν λόγω σχεδίου στη Φυλή αποδεικνύει για ακόμη μια φορά τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει στην ελληνική αγορά ακινήτων για τα σύγχρονα logistics, γεγονός που αποτυπώνεται και από τις αυξημένες επενδύσεις που υλοποιούνται τους τελευταίους μήνες στον εν λόγω τομέα.

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια του γ’ τριμήνου του 2023, ο επενδυτικός όγκος έφτασε τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ αναζητούνται ακόμα συνολικά 450.000 τ.μ. νέων χώρων για ανάπτυξη «πράσινων» και σύγχρονων logistics. Παράλληλα, οι τιμές των ενοικίων έχουν αυξηθεί το τελευταίο δωδεκάμηνο κατά 5%, ειδικότερα στις prime τοποθεσίες όπως ο Ασπρόπυργος στην Αττική και η Σίνδος στη Θεσσαλονίκη.

Για το μεγάλο logistic center που θα υλοποιηθεί σε έκταση 450 στρεμμάτων στη Φυλή, μέσα στην επόμενη χρονιά, ενδεχομένως έως το πρώτο εξάμηνο, αναμένεται να υπάρξει ανάδοχος για την κατασκευή του. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 250 εκατ. ευρώ η οποία θα αφορά τη δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα κέντρα μεταφορών και Logistics, καθώς σ’ αυτό θα μετεγκατασταθούν συνολικά 391 μεταφορικές επιχειρήσεις που λειτουργούν σήμερα στον Ελαιώνα και διακινούν εμπορεύματα με περίπου 4.000 φορτηγά. Το έργο μάλιστα αυτό θα ανακουφίσει τον Κηφισό και πολλές κομβικές οδικές αρτηρίες της Αττικής και θα φέρει έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα στη Φυλή, που θα διευκολύνεται και από την υπάρχουσα σιδηροδρομική υποδομή.

Τη νέα «φουρνιά» έργων ανάπτυξης logistics δρομολογεί το επόμενο διάστημα και η Trastor, η οποία προχώρησε τους προηγούμενους μήνες στην απόκτηση δύο αγροτεμαχίων στον Ασπρόπυργο, έκτασης 18,4 και 11,7 στρεμμάτων αντίστοιχα. Στα εν λόγω οικόπεδα πρόκειται να ανεγερθούν δύο σύγχρονα κέντρα εμπορικής αποθήκευσης και διανομής. Ακόμη, δυνατά στην αγορά των σύγχρονων αποθηκών μπαίνει και η εταιρεία Everty, η οποία έχει αγοράσει δύο logistics centers στην ίδια περιοχή με τη Trastor, προχωρώντας ένα deal που ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ.

Η Trade Estates διατηρεί στο χαρτοφυλάκιο τρία κέντρα logistics, σε Οινόφυτα, Σχηματάρι και Ελευσίνα με τα δύο πρώτα να εξυπηρετούν την τροφοδοσία και τις ηλεκτρονικές πωλήσεις των καταστημάτων IKEA και Intersport σε Ελλάδα και εξωτερικό, και το τρίτο να καλύπτει τις ανάγκες των 100 περίπου καταστημάτων της αλυσίδας Κωτσόβολος. Συγκεκριμένα, στην Ελευσίνα προωθεί επένδυση ύψους 45,1 εκατ. ευρώ για την κατασκευή συγκροτήματος σύγχρονων αποθηκών, επιφάνειας 56.000 τ.μ..

Παράλληλα, η Trade Estates σχεδιάζει έργο αναβάθμισης και ανακατασκευής κέντρου logistics 21.000 τ.μ., επίσης στην περιοχή της Ελευσίνας. Η εταιρεία επικεντρώνεται στα Omni-Channel Logistics, τα οποία εξυπηρετούν τόσο φυσικές όσο και διαδικτυακές πωλήσεις.

Η Briq Properties κατασκευάζει επίσης κτίριο logistics επιφανείας 19.000 τ.μ. στον Ασπρόπυργο. Ακόμη, η Noval υλοποιεί επένδυση σύγχρονων εγκαταστάσεων αποθηκών στη Μάνδρα Αττικής με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024.

Μεταξύ των επενδύσεων που ξεχωρίζουν είναι τα έργα της Dimand στη Θεσσαλονίκη, που περιλαμβάνει τη μετατροπή του ανενεργού βιομηχανικού ακινήτου της Βαλκάν Εξπόρτ στο 15ο χλμ. Θεσσαλονίκης – Έδεσσας.

Η εκτιμώμενη ακαθάριστη αξία ανάπτυξης του έργου κατά την ολοκλήρωσή του αναμένεται να είναι της τάξης των 160 εκατ. ευρώ. Σε πρώτη φάση (έως το 2025) θα κατασκευαστούν 55.000 τ.μ., ενώ μέχρι το 2026 ο στόχος είναι να προστεθούν άλλα 65.000 τ.μ.

Στη φάση των αδειοδοτήσεων βρίσκεται το μεγάλο logistics center στο παλαιό εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο, της εταιρείας Streem Development, που είναι υπό την αιγίδα της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας HIG Capital. Το εν λόγω έργο, ύψους 250 εκατ. ευρώ και συνολικής επιφάνειας 290.000 τετραγωνικών μέτρων θα αποτελέσει την πρώτη trinodal επένδυση, δηλαδή θα αξιοποιεί τις δυνατότητες της προβλήτας, του τρένου και του αυτοκινήτου.

Το 2024 αναμένεται να βγει στον «αέρα» ο διαγωνισμός για την κατασκευή του Logistics Center στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου της Θεσσαλονίκης, καθώς προχωρούν οι σχετικές διαδικασίες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει η μετατροπή του πρώην Στρατοπέδου Γκόνου σε ένα σύγχρονο διαμετακομιστικό εμπορευματικό κέντρο θα αποφέρει οφέλη περίπου 300 εκατ. ευρώ σε όρους ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας με εσωτερική απόδοση κεφαλαίων της τάξης του 8%-10%.

Παράλληλα, προχωρούν και οι διαδικασίες για την έναρξη των κατασκευών του Θριάσιου Εμπορευματικού Κέντρου (ΘΕΚ Α.Ε.). Πρόκειται για ένα έργο ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ και συνολικής έκτασης 300.000 τετραγωνικών μέτρων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το masterplan, θα περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων μοναδικές σε μέγεθος αποθήκες, γραφεία, ΑΠΕ, χώρους στάθμευσης, τελωνείο, αλλά και απευθείας σύνδεση εντός του Kέντρου με τρένο.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις