Τετάρτη, 8 Μαΐ
18oC Αθήνα

Προϊόντα ζύμης: Στο μικροσκόπιο επενδυτών – Όλα τα μεγάλα deals

Προϊόντα ζύμης: Στο μικροσκόπιο επενδυτών – Όλα τα μεγάλα deals
Φωτογραφία: Eurokinissi

Έντονη κινητικότητα από επενδυτικής πλευράς καταγράφει η κατηγορία της ζύμης, κυρίως η κατεψυγμένη, λόγω της καταναλωτικής τάσης που διαρκώς βαίνει ανοδική. Στην αγορά κυοφορούνται νέα deals, ενώ οι εταιρείες, που πρωταγωνιστούν στον κλάδο, δρομολογούν πρόσθετες επενδύσεις με στόχο την ισχυροποίηση της θέσης τους σε μια δυναμική αγορά που όλο και περισσότερο μπαίνει στο μικροσκόπιο νέων επενδυτών.

Το καλοκαίρι του 2023 ο Ινδός επιχειρηματίας Ταϊζούν Κορακιγουάλα, ιδιοκτήτης της Switz Group, εξαγόρασε την πλειοψηφία των μετοχών της Ιωνικής Σφολιάτας, ενισχύοντας έτσι το χαρτοφυλάκιο των εταιρειών που διαθέτει στην ελληνική αγορά, το οποίο συνθέτουν ακόμα η Κρητών Άρτος, μια σύγχρονη μονάδα παραγωγής παραδοσιακών Κρητικών προϊόντων αρτοποιίας και Snacks, οι Κουλουράδες, η Olympic Foods και η Aρτιζάν Ελλάς.

Στην Ιωνική Σφολιάτα, που κέντρισε το ενδιαφέρον του Ινδού επιχειρηματία, μετοχικά συμμετείχαν ακόμη η Αραμπατζής ΑΒΕΕ – Ελληνική Ζύμη του Ομίλου Vivartia, με ένα ποσοστό περίπου 34%, η οποία φέρεται να διατηρεί το ποσοστό της. Επίσης 19% του μετοχικού κεφαλαίου ελέγχει η Σταύρος Νένδος ΑΒΕΕ – Select με τον κ. Δημήτρη Νένδο να βρίσκεται στη θέση του προέδρου.

Οι δυνατοί παίκτες

Τις προοπτικές που εμφανίζει η αγορά νωπής και κατεψυγμένης ζύμης είχε διαβλέψει νωρίτερα και ο όμιλος τροφίμων Vivartia, αποκτώντας δράση από το 2021, μέσω της Μπάρμπα Στάθης την Ελληνική Ζύμη που ίδρυσε ο επιχειρηματίας, Μιχάλης Αραμπατζής και την εταιρεία Άλεσις, Χρυσή Ζύμη.

Αλλά και η Alfa Pastry, εταιρεία του Αθανάσιου Κουκουτάρη από την Κοζάνη, διαθέτοντας ήδη μια καλή φήμη στην κατηγορία της, εδώ και μερικούς μήνες έκανε μια κίνηση ματ, εξαγοράζοντας ποσοστό συμμετοχής στην Panini Αρτοποιήματα, της οικογένειας Βούλγαρη, από την Ημαθία, με δραστηριότητα στην παραγωγή και διάθεση συσκευασμένων φρέσκων σάντουιτς, κρουασάν και αρτοσκευασμάτων.

Στον τομέα της ζύμης εισήλθε πρόσφατα και η εταιρεία τροφίμων Παλίρροια της οικογένειας Σουλιώτη, ποσοστό της οποίας ανήκει στο VNK Capital των Βασίλη και Νέλλης Κάτσου. Η εταιρεία, γνωστή για τα ντολμαδάκια και τα έτοιμα γεύματα, διαβλέποντας τις θετικές προοπτικές του κλάδου, ετοιμάζεται με τη σειρά της να διεκδικήσει σημαντικά μερίδια αγοράς.

Σχολιάζοντας την κινητικότητα της αγοράς με deals για εξαγορές και νέες επενδύσεις, παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι το σερί των εξαγορών, θα έχει και συνέχεια.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις