Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Προβλέψεις για ισχυρή ανάπτυξη το 2021

Προβλέψεις για ισχυρή ανάπτυξη το 2021

Ανεβαίνει ο πήχης των προσδοκιών για την πορεία της οικονομίας το 2021. Παρά τις ζοφερές προβλέψεις τελικά φαίνεται ότι υπάρχουν ισχυρά αντισώματα, που προστατεύουν σε δύσκολες περιόδους. Μετά το υπουργείο Οικονομικών, όπου αξιωματούχοι από το Γενικό Λογιστήριο, διεμήνυαν ότι η ανάπτυξης εφέτος μπορεί να φτάσει και το 4,8%, ήρθε χθες το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής να αναθεωρήσει προς το καλύτερο τις προ μηνών προβλέψεις τους.

Και δεν θα σταματήσει εδώ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και άλλοι διεθνείς οργανισμοί και φορείς θα βελτιώσουν τις προβλέψεις τους για την ελληνική οικονομία και την ανάπτυξη της.  

Γενεσιουργός αιτία για την θετική αυτή αναθεώρηση, η πορεία της οικονομίας το πρώτο 3μηνο του έτους, που αναμφίβολα προκάλεσε έκπληξη πρώτου μεγέθους ακόμη και στους πλέον αισιόδοξους.

Οι τρεις αιτίες

Βέβαια δεν είναι όλα ιδανικά, αφού οι προβλέψεις στηρίζονται σε παραδοχές που μπορεί να βγουν ή μπορεί και να μην βγουν. Οι βασικές είναι τρεις. Η πρώτη τα τουριστικά έσοδα να μην αποκλίνουν πολύ από τις προβλέψεις, να μην υπάρξει ένα τέταρτο κύμα πανδημίας και τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης να μην καθυστερήσουν.

Όλοι ελπίζουν σε ένα καλύτερο δεύτερο 6μηνο του έτους, ωστόσο δεν μπορεί ουδείς να βάλει το χέρι του στην φωτιά.

Η ελληνική κυβέρνηση, στην κατάθεση του προϋπολογισμού τον περασμένο Νοέμβριο είχε κάνει πρόβλεψη για ανάπτυξη 4,8% της ελληνικής οικονομίας το 2021, αλλά στην πρόβλεψη αυτή είχε ως σταθερά ότι το lockdown θα είχε πάψει να ισχύει από τις 10 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους.

Όπως είναι γνωστό η πρόβλεψη αυτή όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκε, αλλά το lockdown συνεχίστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα και μόνο μετά το Πάσχα ξεκίνησε να λειτουργεί η οικονομία με σχετική ελευθερία εδώ και περίπου 1,5 μήνα.

Και όμως η ύφεση ήταν μόλις 2,3%. Κάποιοι μάλιστα, σοβαροί αναλυτές, προέβλεπαν στις αρχές του χρόνου με την πανδημία να κλιμακώνεται, ότι η ύφεση θα είναι κοντά στο 10%. Κάποιοι απαισιόδοξοι την τοποθετούσαν σε ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα.

Χθες το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, αναθεώρησε την πρόβλεψή του από το 2,7% που ήταν στο διάστημα μεταξύ 3,6% και 4,8%. Μία πρόβλεψη που αν μη τι άλλο δείχνει ότι η οικονομία αντέχει και διαθέτει και καύσιμα για την επόμενη ημέρα.

Το “κλειδί”

Ωστόσο πολλά θα κριθούν για την οικονομία από τις τουριστικές εισπράξεις. Είχαν προϋπολογιστεί έσοδα περί τα 9 δις, αλλά πλέον αυτό μάλλον μοιάζει με ουτοπία. Πόσα τελικά θα έρθουν και σε ποιο βαθμό θα επηρεάσουν την οικονομία, είναι ένα από τα ζητούμενα.

Το άλλο βέβαια είναι η πανδημία και αν αυτή τέλειωσε ή έρχεται νέο κύμα από τον Σεπτέμβριο. Όλοι την ξορκίζουν, αλλά δεν το αποκλείουν.

Το τρίτο και τελευταίο στοιχείο είναι τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σήμερα είναι προγραμματισμένο από την Αρχαία Αγορά και με τη συμμετοχή πλήθους υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης να γίνουν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και της πρόεδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφορικά με το ελληνικό σχέδιο αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις