Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Πρόχειρος ο προϋπολογισμός χωρίς νούμερα, αλλά ο Τσακαλώτος αισιοδοξεί

Πρόχειρος ο προϋπολογισμός χωρίς νούμερα, αλλά ο Τσακαλώτος αισιοδοξεί

Είμαστε σε καλό δρόμο για τα δημοσιονομικά, υπάρχει μια γενική συμφωνία , δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος για τις συνομιλίες με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Ωστόσο, οι θεσμοί εξέφρασαν κάποιες αντιρρήσεις για το στόχο των πρωτογενών στο -0,25% φέτος και +0,5% του χρόνου, είπε ο κ. Τσακαλώτος υπογραμμίζοντας πως «τους εξηγήσουμε τι υπήρχε και τι δεν υπήρχε στο προσχέδιο προϋπολογισμού.

Ορισμένα θέματα είναι γραμμένα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αλλά δεν έχουν ακόμη ποσοτικοποιηθεί γιατί δεν είχαμε, τότε, τα στοιχεία». Ουσιαστικά αυτή η παραδοχή του κ. Τσακαλώτου δείχνει πως η κυβέρνηση ένα μέρος του προύπολογισμού το έγραψε, όπως λέγεται λαϊκά, στο πόδι, χωρίς στοιχεία και χωρίς αριθμούς.

Σήμερα ήταν δημοσιονομικής φύσεως η συζήτηση και υπάρχει γενική συμφωνία για τους στόχους, για το πού πάει η οικονομία. Συμφωνούν ότι η ύφεση θα είναι μικρότερη, περίπου 1,3%, είπε ο κ. Τσακαλώτος υπογραμμίζοντας πως μπορούν να αλλάξουν τα στοιχεία και να είναι ακόμη πιο αισιόδοξα αν πάει καλά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τονίζοντας πως υπάρχει επιστροφή της αισιοδοξίας στη συζήτηση.

 

Την Πέμπτη θα μιλήσουμε με τους θεσμούς για τα χρηματοοικονομικά, που περιλαμβάνουν και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα «κόκκινα δάνεια», το νόμο Κατσέλη, ίσως και το Ταμείο, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε πως δεν υπάρχει πρόβλημα με τη δόση των 2 δισ ευρώ αναφέροντας πως «αυτό θα γίνει, πιστεύω, μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας».

 

Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε πως οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν ζητάνε νέα μέτρα αλλά «συζητάνε τα υπάρχοντα μέτρα να τα διατυπώσουμε ακριβώς, να τα ποσοτικοποιήσουμε και να κάνουμε και τεχνική μελέτη πώς το τάδε μέτρο οδηγεί σ’ αυτό το αποτέλεσμα και όχι σε κάποιο άλλο».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε