Δευτέρα, 29 Απρ.
22oC Αθήνα

Προϋπολογισμός 2024: Οι αυξήσεις σε 8 προγράμματα και επιδόματα αλληλεγγύης

Προϋπολογισμός 2024: Οι αυξήσεις σε 8 προγράμματα και επιδόματα αλληλεγγύης

Τον πρώτο προϋπολογισμό του υπουργείου, που θα συμβάλει στην υλοποίηση του κεντρικού στόχου της Κυβέρνησης να αναδείξει την κοινωνική της ευαισθησία στην πράξη, προς όφελος όλων των συμπολιτών μας, παρουσίασε σήμερα (17.12.2023) στη βουλή η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.

Σύμφωνα με την παρουσίαση της κ. Σοφίας Ζαχαράκη, ο προϋπολογισμός φτάνει το ύψος των 3.992.039.000 ευρώ, με σκοπό να χρηματοδοτηθούν δράσεις προκειμένου η Πολιτεία να ανταπεξέλθει στις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις και να ενοποιήσει τις προτεραιότητές της σε ένα εθνικό σχέδιο για το βασικό κύτταρο της κοινωνίας, την οικογένεια.

Όπως ανέλυσε η υπουργός, «Το όραμά του Υπουργείου είναι η διαμόρφωση ενός ισχυρού κοινωνικού ιστού, όπου κάθε μέλος του ξεχωριστά θα δρα αυτόνομα, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, θα απολαμβάνει ίσες ευκαιρίες στην εργασία, στην εκπαίδευση και στη ζωή, λαμβάνοντας όλη την απαραίτητη στήριξη και φροντίδα από την Πολιτεία».

Από το συνολικό ποσό του Προϋπολογισμού, τα 3.718.039.000 ευρώ θα αντληθούν από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό και τα 274.000.000€ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένου και του Ταμείου Ανάκαμψης (140.000.000 ευρώ).

Το 98% του τακτικού προϋπολογισμού (3.666.251.000 ευρώ), έχει προϋπολογιστεί για την παροχή των κοινωνικών επιδομάτων και επιχορηγήσεων προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών. Το ποσό αυτό καταδεικνύει την αποκλειστική έμφαση που δίνει το Υπουργείο στον κοινωνικό χαρακτήρα της Κυβέρνησης.

Η Σοφία Ζαχαράκη έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε σημαντικές αυξήσεις κονδυλίων που θα προβεί το Υπουργείο από το νέο έτος, προκειμένου να συνεχίσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα σπουδαίες κοινωνικές πολιτικές.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Αύξηση των πιστώσεων για τo πρόγραμμα των voucher στους βρεφονηπιακούς σταθμούς κατά 25 εκ. ευρώ (από 40 εκ. € σε 65 εκ. ευρώ)
  • Αύξηση πιστώσεων στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» κατά 5 εκ. ευρώ (από 102 εκ. ευρώ σε 107 εκ. ευρώ)
  • Αύξηση επιδομάτων αναπηρίας κατά 130 εκ. ευρώ (από 870 εκ. ευρώ σε 1 δις ευρώ)
  • Αύξηση επιδόματος στέγασης κατά 4 εκ. ευρώ (από 396 εκ. ευρώ σε 400 εκ. ευρώ)
  • Αύξηση πιστώσεων του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων κατά 7 εκ. € (από 170 εκ. € σε 177 εκ. €)
  • Αύξηση των λειτουργικών δαπανών του ΟΠΕΚΑ κατά 1 εκ. € και των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας κατά 3 εκ. €.
  • Αύξηση 5 εκ. €. του προγράμματος Στέγαση και Εργασία.
  • Αύξηση 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

Επιπλέον, έγινε ειδική αναφορά στους 4 άξονες των έργων, που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συνολικού ύψους 140 εκ. €, καταδεικνύοντας την έμφαση του Υπουργείου να αξιοποιηθούν στο έπακρο όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου να υλοποιηθεί η μεταρρυθμιστική κοινωνική πολιτική.

«Οι πολιτικές μας, είναι σχεδιασμένες για να στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας σε όλο το ηλικιακό τους φάσμα: από τη βρεφική, την παιδική ηλικία και τη νεότητα, μέχρι τη στιγμή που θα αποκτήσουν τη δική τους οικογένεια και θα φτάσουν στην τρίτη ηλικία, αλλά και για να διασφαλίσουμε ότι τα άτομα ευάλωτων κοινωνικά ομάδων θα συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή, στο ευρύτερο πλαίσιο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η Υπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στην αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος και στους βασικούς πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπισή του, ανάμεσα στους οποίους είναι και το πλέγμα μέτρων για την αντιμετώπιση του στεγαστικού ζητήματος, ύψους 2,2 δις €, τονίζοντας την κορυφαία σημασία που έχει η ένωση δυνάμεων από όλα τα κόμματα, την ακαδημαϊκή κοινότητα και την Κοινωνία των Πολιτών, προκειμένου να παραχθούν νέες ιδέες και πολιτικές για το μέλλον των επόμενων γενεών.

Κλείνοντας, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη επεσήμανε τον στόχο του νέου Υπουργείου να καθιερωθεί ως μοχλός ανάπτυξης για μία ισχυρή κοινωνία, που θα στηρίζεται στη δικαιοσύνη, στην ισότητα, στην αλληλεγγύη και στον σεβασμό των δικαιωμάτων, χωρίς καμία σκιά.

«Τα έργα που υλοποιούμε από τον προϋπολογισμό που εκθέσαμε από αυτό το Βήμα, θα αποτελέσουν τον οδηγό μιας συνεπούς πολιτικής, με σεβασμό και στήριξη προς κάθε συμπολίτη μας, χωρίς αποκλεισμούς», δήλωσε η υπουργός,

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις