Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Προϋπολογισμός με ρεκόρ σε φόρους και πλεόνασμα

Προϋπολογισμός

Πλεόνασμα ρεκόρ και υψηλό ρυθμό ανάπτυξης προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός που κατατίθεται αύριο στην Βουλή από τον Ευκλ. Τσακαλώτο.

Το αρνητικό είναι ότι ακόμη και εφόσον οι εκτιμήσεις επαληθευτούν, τα εντυπωσιακά αυτά αποτελέσματα θα προέρχονται και πάλι από τις υπέρογκες εισπράξεις από φόρους και εισφορές. Επίσης εκτιμάται ότι η ανεργία θα υποχωρήσει το 19%.

Στα κακά νέα της ημέρας είναι ότι στον νέο προϋπολογισμό ενσωματώνονται μέτρα τα οποία έχουν ψηφιστεί από τον περασμένο Μάιο αλλά ακόμη τα νοικοκυριά δεν τα έχουν βιώσει στην τσέπη τους. Κατά συνέπεια από την ήδη υψηλή φορολόγηση θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη με ότι αυτό σημαίνει για το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Ο προϋπολογισμός του 2018 θα προβλέπει ότι το 2017 θα κλείσει με χαμηλότερη ανάπτυξη 1,6% αλλά μεγαλύτερο πλεόνασμα σε σχέση με το 1,75% του ελληνικού προγράμματος. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 φαίνεται να διαμορφώνεται κοντά στην περιοχή του 2,3% με 2,4% του ΑΕΠ ή 4,2 δισ. ευρώ χωρίς την ενσωμάτωση του μερίσματος των 1,4 δις. ευρώ που θα μοιράσει τον επόμενο μήνα η κυβέρνηση. Εάν ληφθεί υπόψη και αυτό το ποσό τότε το πλεόνασμα φθάνει στο 3,1% του ΑΕΠ ή στα 5,6 δις. ευρώ έναντι πρώτης εκτίμησης (με το προσχέδιο) για 2,21% του ΑΕΠ.

Το 2018 θα κάνει ποδαρικό με την επιβολή οκτώ νέων φόρων που ήδη έχουν ψηφιστεί.

  1. οι παρεμβάσεις στα επιδόματα,
  2. αύξηση της εισφοράς για τους ελεύθερους επαγγελματίες,
  3. φορολόγηση δραστηριοτήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων (τύπου Airbnb),
  4. καθιέρωση φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια,
  5. κατάργηση της μείωσης του φόρου εισοδήματος για ιατρικές δαπάνες,
  6. κατάργηση της έκπτωσης κατά 1,5% στη φορολογία εισοδήματος,
  7. φόρος υπεραξίας στις πωλήσεις των ακινήτων,
  8. αύξηση ΦΠΑ σε 32 νησιά κ.ά.

Από όλα τα παραπάνω η κυβέρνηση ευελπιστεί σε επιπλέον έσοδα από φόρους 1 δις το 2018.

Αν δεν αλλάξει κάτι στον τελικό λογαριασμό, οι άμεσοι φόροι προβλέπεται να φτάσουν στα 20,8 δισ. το 2018 από 20,4 δισ. φέτος και οι έμμεσοι στα 27,6 δισ. από 27 δισ. ευρώ που είναι η εκτίμηση για τη φετινή χρονιά. Τα συνολικά έσοδα του κράτους θα ανέλθουν στα 54,4 δισ., ενώ θα διατηρηθεί η πίεση στις δαπάνες οι οποίες το 2018 θα είναι μειωμένες κατά 400 εκατ. ευρώ στα 55,6 δισ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις