Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

Ψάχνει… φορο-δικαστές “Ντρεντ” το Δημόσιο – “Ράμπο” που θα έχουν και δικαιοδοσίες ανακριτή!

Ψάχνει… φορο-δικαστές “Ντρεντ” το Δημόσιο – “Ράμπο” που θα έχουν και δικαιοδοσίες ανακριτή!

Κάτι από… “δικαστή Ντρεντ”, σε επίπεδο φορολογικό, θα θυμίζει η νεοσύστατη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος, η οποία “τρέχει” για να στελεχωθεί με τους φορο-“ράμπο” που θα την απαρτίζουν. Όπως λοιπόν ο “δικαστής Ντρεντ” δίκαζε μόνος του και εκτελούσε, έτσι και οι υπάλληλοι της νέας υπηρεσίας θα μπορούν να ελέγχουν μόνοι τους απλά… κάθε περιουσιακό στοιχείο του “υπόπτου”, να κάνουν κατασχέσεις, ακόμα και ανακρίσεις!

Το νέο σώμα δημιουργήθηκε για να αναλάβει τον χειρισμό δικογραφιών που αφορούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής και μέχρι τώρα δεν έχουν… κοιταχτεί καν.

Πρόκειται για περίπου 3.500 υποθέσεις, για τις οποίες εισαγγελείς και Οικονομική Αστυνομία σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Ωστόσο το νέο σώμα των “ράμπο” είναι υπό σύσταση. κάτι που δεν βοηθά και πολύ, μιας και βάσει των μνημονιακών υποχρεώσεων η ΑΑΔΕ θα πρέπει να δώσει όλες τις σχετικές δικογραφίες που έχει στην κατοχή της στην νέα Διεύθυνση.

Ωστόσο αυτή η Διεύθυνση δεν έχει ακόμα… διευθυντή και υποδιευθυντή, ούτε έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες αποσπάσεις από υπηρεσίες του δημοσίου.

Κίνδυνος να χαθούν

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η απόφαση του ΣτΕ για παραγραφή των υποθέσεων μετά την 5αετία, που σημαίνει πολλές από τις 3.500 είναι στο όριο… να χαθούν.

Την ίδια ώρα τουλάχιστον 300 δικογραφίες έχουν επιστρέψει στην Εισαγγελία πρωτοδικών από διάφορες υπηρεσίες, αφού εκεί δεν υπήρχε το κατάλληλο προσωπικό για να τις εξετάσει.

Αυτή τη στιγμή μόνο η Οικονομική Αστυνομία να μπορούσε να τις αναλάβει, ωστόσο ο όγκος της δουλειάς είναι μεγάλος και οι υπάλληλοι μόνο τέσσερις!

Οι αρμοδιότητες των “ράμπο”

-Έρευνες εγγράφων και λοιπών στοιχείων στις επαγγελματικές εγκαταστάσεις του ελεγχόμενου καθώς και σε έρευνες άλλων χώρων εκτός επαγγελματικής απασχόλησης του ελεγχόμενου

-Ανακρίσεις προσώπων και έρευνες μεταφορικών μέσων, αγαθών, καταστημάτων αποθηκών, οικιών και άλλων χώρων, καθώς και διενέργεια ειδικών ανακριτικών πράξεων

-Κατασχέσεις βιβλίων, εγγράφων, αγαθών, μέσων μεταφοράς και άλλων στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων και ηλεκτρονικών μέσων αποθήκευσης και μεταφοράς δεδομένων

-Δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων σε ειδικές περιπτώσεις

Βέβαια τον τελευταίο λόγο για το αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της φοροδιαφυγής θα τον έχει η ΑΑΔΕ.

Πηγή: Εθνος της Κυριακής

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις