Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Ψάχνουν συμφωνία για το ελληνικό χρέος σήμερα στο Washington Group

ελληνικό χρέος

Σήμερα συζητούν οι δανειστές για το ελληνικό χρέος στο πλαίσιο του Washington Group, που πραγματοποιείται στον Καναδά, με αφορμή την Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του G7. Στόχος να βρεθεί φόρμουλα συμφωνίας μέχρι την Δευτέρα και να συμμετάσχει και το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Το Βερολίνο θέλει την συμμετοχή του Ταμείου και φέρεται έτοιμο να κάνει υποχωρήσεις. Εάν και το ΔΝΤ βάλλει νερό στο κρασί του, τότε μπορεί να επέλθει συμφωνία, η οποία θα είναι επωφελής για την Ελλάδα.

Στόχος είναι η επίτευξη οριστικής συμφωνίας εντός του Ιουνίου, που θα καθορίσει και τη μετέπειτα στάση του ΔΝΤ απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα.

Μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής για το ζήτημα του ελληνικού χρέους αναζητούν οι θεσμοί της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα, το Ταμείο πιθανότατα δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Πολλές χώρες της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα η Γερμανία, επιθυμούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ώστε να διασφαλιστεί η προθυμία των ιδιωτών επενδυτών να αρχίσουν να δανείζουν εκ νέου την Αθήνα, ώστε η χώρα να μην επανέλθει πάλι ζητώντας βοήθεια από τον ΕΜΣ.

Ταυτόχρονα δεν είναι αρεστή στο Βερολίνο η άποψη του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση του χρέους της.

Η Γερμανία υποστηρίζει πως αν η Ελλάδα διατηρεί υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα επί μεγάλο χρονικό διάστημα, η ελάφρυνση ενδέχεται να μην χρειαστεί καν. Το Ταμείο εκτιμά ότι αυτό είναι μη ρεαλιστικό.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις