Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

«Ψυχρολουσία» από Moody’s! Διατηρεί την Ελλάδα στάσιμη στο «Β3»

«Ψυχρολουσία» από Moody’s! Διατηρεί την Ελλάδα στάσιμη στο «Β3»

Στάσιμη στο «Β3» διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο οίκος αξιολόγησης Moody’s στην έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα με καθυστέρηση.

Το… πώς θα μπορούσε να προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας παραθέτει ο οίκος Moody’s. Ωστόσο το σημαντικό είναι ότι δεν προχώρησε στην αναβάθμιση.

Μάλιστα, η έκθεση έρχεται με κάποιες μέρες καθυστέρηση, μετά την «σιωπή» του οίκου την περασμένη Παρασκευή, οπότε και ήταν προγραμματισμένη η ημερομηνία αναθεώρησης.

Όπως αναφέρει ο οίκος Moody’s, αναβάθμιση θα μπορούσε να υπάρξει μόνο εάν οι ελληνικές Αρχές συνεχίσουν να ακολουθούν συνετές δημοσιονομικές πολιτικές και να διατηρούν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των τελευταίων ετών.

Οι προοπτικές (σ.σ. outlook) για την αξιολόγηση της Ελλάδας είναι θετικές, αντανακλώντας το ενδεχόμενη ταχύτερης της αναμενόμενης οικονομική ανάπτυξης, καθώς οι μεταρρυθμίσεις θα αποδίδουν καρπούς.

Moody’s

«Ένα τέτοιο αποτέλεσμα απαιτεί συνεχή εστίαση από μέρους των ελληνικών αρχών εφαρμογή των συμφωνημένων θεσμικών και τραπεζικών μεταρρυθμίσεων» τονίζει ο οίκος Moody’s.

Moody’s: Απίθανο να υπάρξει υποβάθμιση

Ο οίκος αξιολόγησης, παρόλα αυτά, χαρακτηρίζει απίθανο το ενδεχόμενο υποβάθμισης, δεδομένων των θετικών προοπτικών της αξιολόγησης.

Παράλληλα, πιέσεις προς τα κάτω στην αξιολόγηση θα μπορούσαν να αναπτυχθούν εάν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να αποκλίνει από τις δεσμεύσεις της και να ανατρέψει μεταρρυθμίσεις που είχαν προηγουμένως συμφωνηθεί και νομοθετηθεί, ή αν οι εντάσεις με τους επίσημους πιστωτές επανεμφανιστούν για άλλους λόγους.

Αυτό, όπως επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης, θα έθετε σε κίνδυνο τη συνεχιζόμενη στήριξη της Ελλάδας από τους εταίρους της στην ευρωζώνη.

Τέλος, η Moody’s θεωρεί ότι οι εγχώριοι πολιτικοί κίνδυνοι έχουν μειωθεί, αναμένει δε ότι «οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν κάποια στιγμή το καλοκαίρι του 2019».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις