Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

“Πυροσβέστης” ο Σταϊκούρας! Κόντρα για τα κόκκινα δάνεια! Καρατόμηση Ζαββού ζήτησαν οι τραπεζίτες

Στουρνάρας

Επιχείρηση αφενός να πέσουν οι τόνοι ανάμεσα στις διοικήσεις των τραπεζών και τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζαββό και αφετέρου να προωθηθεί το σχέδιο «Ηρακλής», έτσι ώστε σύντομα να καταστεί λειτουργικό δίνοντας ανάσα και ρευστότητα στις τράπεζες.

Ανεξάρτητα από το ποιος έχει δίκαιο ή όχι το μόνο σίγουρο είναι οι σχέσεις τραπεζών και Γ. Ζαββού είναι στο ναδίρ και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επιχειρεί να παίξει το ρόλο πυροσβέστη τουλάχιστον στην παρούσα χρονική περίοδο. Ο υπουργός πήρε το θέμα πάνω χωρίς να αδειάσει τον υφυπουργό του, αλλά και χωρίς να κάνει ότι δεν συμβαίνει τίποτε στο αίτημα των τραπεζών για καρατόμηση Ζαββού.

Το σχέδιο έλαβε ρητά την πλήρη υποστήριξη του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού, αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργου Ζαββού, του προϊσταμένου του γραφείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του πρωθυπουργού, Δημήτρη Μητρόπουλου και του προϊσταμένου του Οικονομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη.

Το σημείο – κλειδί που κάνει το σχέδιο «Ηρακλής» να απολάβει της εμπιστοσύνης και των επαίνων από πλευράς ευρωπαϊκών Αρχών, είναι το ότι βαδίζει εκτός της «απαγορευμένης ζώνης» των κρατικών ενισχύσεων. Και αυτό το χαρακτηριστικό της δομής του, παράλληλα με την ταχύτητα και αποφασιστικότητα που δείχνει η κυβέρνηση για την οριστική επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, φαίνεται ότι επεσήμανε και ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης.

Χθες οι ηγεσίες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και του υπουργείου Οικονομικών κάθισαν γύρω από το ίδιο τραπέζι προκειμένου να βρουν κοινά αποδεκτό τόπο και κυρίως να τρέξει το σχέδιο. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι τεχνικές λεπτομέρειες για την ομαλή ενεργοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής» που ως στόχο έχει τη μείωση των κόκκινων δανείων. Η συνάντηση κράτησε περίπου δύο ώρες.

Click4more: Μηχανισμό με μόνιμα μέτρα θέλουν οι δανειστές – Έτοιμο το Plan B, τι περιλαμβάνει

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Ζαββός και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των συστημικών τραπεζών Παύλος Μυλωνάς της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου της Τράπεζας Πειραιώς, Φωκίων Καραβίας της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης  της Alpha Bank καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank Θεόδωρος Πανταλάκης.

Η συνάντηση διενεργήθηκε κατόπιν αιτήματος των τραπεζών, οι οποίες ζητούν ενημέρωση για τους βασικούς άξονές του προς έγκριση σχεδίου. Ανάλογη ενημέρωση είχαν ζητήσει από τον Γ. Ζαββό, την περασμένη Πέμπτη, χωρίς να τη λάβουν, κάτι που προκάλεσε την δυσαρέσκειά τους και τα όσα ακολούθησαν. Υπενθυμίζεται ότι οι διοικήσεις των τραπεζών ενημέρωσαν τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τον υπουργό Οικονομικών για το αδιέξοδο στις συζητήσεις με τον Γ. Ζαββό και ουσιαστικά ζήτησαν την καρατόμησή του.

Όπως αναφέρουν οι τραπεζίτες δεν έχουν καμία ενημέρωση ως προς το περιεχόμενο του σχεδίου, ακόμη και για θέματα για τα οποία έπρεπε να ζητηθεί η γνώμη τους, όπως, για παράδειγμα, το ύψος και ο χρονισμός καταβολής του ασφαλίστρου κινδύνου, εφόσον κάνουν χρήση των εγγυήσεων.

Το σχέδιο Ηρακλής

Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες το σχέδιο τυγχάνει της πλήρους στήριξης του Γιάννη Στουρνάρα ενώ και οι τέσσερις τράπεζες θα συμμετάσχουν. Αν όλα κυλήσουν ομαλά, τότε πριν από το τέλος του έτους θα είναι όλα έτοιμα και το σχήμα προστασίας ενεργητικού, στα πρότυπα του μοντέλου που ακολούθησε η Ιταλία, θα «απορροφήσει» περί τα 30 δισ. ευρώ, ελαφρύνοντας έτσι τους τραπεζικούς ισολογισμούς κατά 40%.

Συν τοις άλλοις, ο «Ηρακλής» έχει τις ευλογίες και του Μάριο Ντράγκι – όπως φυσικά και του επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ESM), Αντρέα Ενρία – αφενός γιατί το σχέδιο λειτούργησε αποτελεσματικά στην Ιταλία και αφετέρου γιατί η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα με τόσο υψηλό ποσοστό «κόκκινων» δανείων, γεγονός που «γκρεμίζει» την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών τραπεζών.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις