Ρ. Λαμπίρης, TAIΠΕΔ: «Το 2020 ήταν μια παραγωγική χρονιά, παρά την πανδημία»

«Ζωηρό παραμένει το ενδιαφέρον Ευρωπαίων, Αμερικανών και Ασιατών επενδυτών, παρά την υγειονομική κρίση. Θετικές ενδείξεις ότι το 2021, θα ικανοποιηθεί ο στόχος για έσοδα της τάξης των 1,8 δις. ευρώ». Αυτό το μήνυμα στέλνει ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Ριχάρδος Λαμπίρης εν αναμονή των νέων διαγωνισμών για περιφερειακά λιμάνια, ΔΕΠΑ, Φυσικό Αέριο, ΛΑΡΚΟ και Αττική Οδό.

Μιλώντας από  το πάνελ Enhancing Growth Through Efficient Exploitation of State Assets» της 31ης Ετήσιας Ελληνικής Οικονομικής Διάσκεψης (31st Greek Annual Economic Summit) που διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο  Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ επισήμανε ότι: «Οι προκλήσεις στην ευρύτερη οικονομία λόγω της πανδημίας δεν μας εμπόδισαν να παραμείνουμε πλήρως αφοσιωμένοι στην αποστολή μας, δηλαδή να επικεντρωθούμε στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, στηρίζοντας την εθνική προσπάθεια για την ανάκαμψη της οικονομίας».

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι επιτυχίες που είχε η χώρα στην προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών τα τελευταία χρόνια έχουν περιορίσει σε κάποιο βαθμό την έκταση του αντίκτυπου του Covid-19.

Οι νέοι διαγωνισμοί

Την χρονιά που ολοκληρώνεται υπήρξε παραγωγική για μια σειρά από έργα, θέτοντας τις βάσεις για το 2021, προκειμένου να ικανοποιηθεί ο στόχος για έσοδα της τάξης των 1,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ενδεικτικά, ο κ. Λαμπίρης ανέφερε την έναρξη τριών διαγωνισμών για ισάριθμα περιφερειακά λιμάνια, την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΠΑ Εμπορίας και την είσοδο στη Β’ Φάση των δεσμευτικών προσφορών και για τα δύο assets, την έναρξη του διαγωνισμού για την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου στη Ν. Καβάλα, ενώ μόλις πριν από δύο ημέρες εκκίνησε και η διαγωνιστική διαδικασία για μεταλλευτικά περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου που μίσθωνε η ΛΑΡΚΟ. Ακόμη, είναι σε εξέλιξη η πρόσληψη συμβούλων για τον αυτοκινητόδρομο της Αττικής Οδού, ένα έργο που εκτιμάται ότι θα προσελκύσει σημαντικό εθνικό και διεθνές ενδιαφέρον.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ επισήμανε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον δεν έχει υποχωρήσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κάτι που αποτελεί αποτέλεσμα της προσπάθειας που έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια για να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού. Η σημαντική συμμετοχή ενδιαφερόμενων επενδυτών, εγχώριων και διεθνών, σε μια σειρά διαγωνισμών του Ταμείου είναι η ισχυρότερη απόδειξη γι’ αυτό. 

Το διεθνές ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για περιουσιακά στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ έχει προέλθει από Ευρωπαίους, Αμερικανούς και Ασιάτες επενδυτές. Ιδιαίτερα στα περιφερειακά λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και της Ηγουμενίτσας καταγράφεται έντονα και το αμερικανικό στοιχείο. Επιπλέον, ολοκληρώνεται η προετοιμασία για δύο ακόμη λιμάνια, ώστε να ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Στον κλάδο του real estate, είναι σε εξέλιξη το E-Auction IX, με επτά ακίνητα, τα οποία τώρα αξιολογούνται από ενδιαφερόμενους επενδυτές. Ένα έργο ορόσημο, αυτό της ανάπτυξη της παλαιάς αμερικανικής βάσης στις Γούρνες της Κρήτης, όπου θα μπορεί να αναπτυχθεί και καζίνο, είναι έτοιμο και θα εκτιμηθεί η σωστή ώρα για την έναρξη του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Ο Fitch επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας – Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη, τις τράπεζες και τα «αγκάθια»

Ο Fitch επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας – Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη, τις τράπεζες και τα «αγκάθια»

O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch επιβεβαίωσε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα «BB», με σταθερή προοπτική. Σε ανακοίνωσή του, ο οίκος αναφέρει ότι η ... Διαβάστε περισσότερα
Σταϊκούρας: Στηρίζουμε και θα στηρίζουμε την πραγματική οικονομία

Σταϊκούρας: Στηρίζουμε και θα στηρίζουμε την πραγματική οικονομία

Την απόλυτη στήριξή του στην πραγματική ελληνική οικονομία εξέφρασε ο Χρήστος Σταϊκούρας. «Εμείς στηρίζουμε και θα στηρίζουμε την πραγματική οικονομία. Στηρίζουμε και θα στηρίζουμε τις ... Διαβάστε περισσότερα
Fitch: Σήμερα η ετυμηγορία για την οικονομία -Πιθανή έξοδος στις αγορές την άλλη εβδομάδα

Fitch: Σήμερα η ετυμηγορία για την οικονομία -Πιθανή έξοδος στις αγορές την άλλη εβδομάδα

Ποδαρικό στις αξιολογήσεις κάνει σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανακοινώνοντας την ετυμηγορία του για την ελληνική οικονομία. Αν και είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνει κάποιος ... Διαβάστε περισσότερα
Τράπεζα Ελλάδος: «Υψηλού κινδύνου 3 στα 10 δάνεια σε καθεστώς αναστολής δόσης»

Τράπεζα Ελλάδος: «Υψηλού κινδύνου 3 στα 10 δάνεια σε καθεστώς αναστολής δόσης»

Η Τράπεζα Ελλάδος έδωσε στη δημοσιότητα την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Οι συντάκτες της προβλέπουν αύξηση του αποθέματος των κόκκινων δανείων των τραπεζών εξαιτίας της πανδημίας ... Διαβάστε περισσότερα