Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Ράλι στα ελληνικά ομόλογα μετά από την αναβάθμιση της οικονομίας από τον Fitch

Ράλι στα ελληνικά ομόλογα μετά από την αναβάθμιση της οικονομίας από τον Fitch

Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Fitch σε συνδυασμό με την επικείμενη νέα έξοδο στις αγορές, οδηγούν τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε νέα μεγάλη βουτιά, πραγματοποιώντας νέο ράλι. Η απόδοση 10ετούς ομολόγου υποχωρεί στο 1,138% σήμερα με πτώση κοντά στο 14% σε σχέση με τα επίπεδα της Παρασκευή. Τα επίπεδα αυτά αποτελούν νέο ιστορικό χαμηλό, αφού το αμέσως προηγούμενο ήταν στο 1,15% και είχε καταγραφεί στις αρχές του Φθινοπώρου του 2019.

Ακόμη πιο έντονο είναι το ράλι στα 5ετή ομόλογα, με την απόδοση του τίτλου να υποχωρεί άνω του 30% και στο 0,321%, σημειώνοντας επίσης νέα ιστορικά χαμηλά.
Σημαντική βελτίωση καταγράφει και το ομόλογο 13 ετών, με την απόδοση να υποχωρεί επίσης σε ιστορικά χαμηλά και στο 1,564%, με πτώση άνω του 10% από τα επίπεδα της Παρασκευής.
Να σημειωθεί ότι ο οίκος Fitch την περασμένη Παρασκευή προχώρησε, όπως πολλοί εκτιμούσαν στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά μία βαθμίδα και πλέον η Ελλάδα απέχει από την επενδυτική αξιολόγηση κατά δύο μόλις … σκαλοπάτια.

Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες αύριο ή μεθαύριο η Ελλάδα θα βγει στις αγορές με την έκδοση 15ετούς ομολόγου και την άντληση περί των 2 – 2,5 δις ευρώ.
Η αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας σε θετικές φέρνει πιο κοντά την επόμενη αναβάθμιση από τον Fitch. Οι υπόλοιποι οίκοι είναι πιο «αυστηροί» με την Ελλάδα. Βάσει της βαθμολογίας των S&P και DBRS απέχουμε τρία σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ ο οίκος Moody’s μας κρατάει σε απόσταση τεσσάρων βαθμίδων. Ωστόσο όλοι οι μεγάλοι οίκοι έχουν προγραμματίσει δύο αξιολογήσεις για τη χώρα μέσα στο 2020. Στις 24 Απριλίου περιμένουμε διπλή ετυμηγορία από Standard & Poor’s και DBRS, ενώ ο Moody’s  θα ακολουθήσει στις 8 Μαΐου.

Η δεύτερη αξιολόγηση του Fitch θα έρθει στις 24 Ιουλίου, ενώ για τους υπόλοιπους οίκους θα πρέπει να περιμένουμε έως το φθινόπωρο. 23 Οκτωβρίου οι S&P και DBRS, 6 Νοεμβρίου ο Moody’s.
Πάντως την Παρασκευή η απόδοση του δεκαετούς, με την αγορά να έχει ποντάρει και σε μία θετική ετυμηγορία από τον Fitch, υποχώρησε στο 1,28%. Σήμερα, δεν αποκλείεται η αγορά να πανηγυρίσει την επιβεβαίωση των προσδοκιών με ακόμη μεγαλύτερη πτώση του επιτοκίου του δεκαετούς, επαναφέροντάς το κοντά στο ιστορικό χαμηλό του.

Μετά την νέα έξοδο στις αγορές, ο επόμενος σταθμός για την κυβέρνηση είναι το κλείσιμο της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.  Μπορεί η αποστολή των θεσμών στην Αθήνα να ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή, αλλά οι διαπραγματεύσεις πάνω στα ανοιχτά μέτωπα (κόκκινα δάνεια, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, νέο πτωχευτικό πλαίσιο, ιδιωτικοποιήσεις, ληξιπρόθεσμα Δημοσίου και νέες προσλήψεις) θα συνεχιστούν έως τα μέσα Φεβρουαρίου, περίπου. Στις 26 του ίδιου μήνα θα δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση με τα συμπεράσματα των θεσμών. Νωρίτερα, στις 17 Φεβρουαρίου ο Χρήστος Σταϊκούρας θα έχει την ευκαιρία στο περιθώριο του Eurogroup,  να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των εταίρων όχι μόνο για την έκθεση αλλά για τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που διεκδικεί για φορολογικές ελαφρύνσεις.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις