Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα αν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα αν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα μπορεί να εξέλθει με επιτυχία από το πρόγραμμα του ESM, φέτος τον Αύγουστο που λήγει το πρόγραμμα, αν συνεχίσει την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε ομιλία του στη Φρανκφούρτη.

Ο Ρέγκλινγκ είπε πως η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα με πρόγραμμα του ESM και απέδωσε το γεγονός των πολύχρονων Μνημονίων στο ότι «πουθενά αλλού δεν υπήρχαν τόσα πολλά ζητήματα και πουθενά αλλού η δημόσια διοίκηση ήταν τόσο αδύναμη».

Στο σημείο αυτό ανέφερε πως ο ESM είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας, έχοντας καταβάλει κεφάλαια ύψους 182 δισ. ευρώ. «Έχουμε ήδη το 50% του ελληνικού χρέους στα βιβλία μας. Θα μπορούσαμε να έχουμε περίπου το 60% του χρέους μέχρι το τέλος του τρέχοντος προγράμματος», είπε.

Στο σημείο αυτό υπογραμμίσε το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος του ESM. «Οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των Ελλήνων δεν εκτιμούνται αρκετά στη Γερμανία», είπε.

Στο σημείο αυτό τόνισε πως εάν η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις θα είναι σε θέση να αναχρηματοδοτεί το χρέος της τακτικά και αυτόνομα από τις αγορές.

Υπογράμμισε δε πως οι χώρες της ευρωζώνης έχουν παράσχει την υπόσχεση να συνεχίσουν να στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας. «Οι υπουργοί Οικονομικών του ευρώ έδωσαν μια προοπτική βοήθειας στο τέλος του προγράμματος. Αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται πρόσθετες επεκτάσεις για τις διάρκειες των δανείων του EFSF ή τη μεταφορά χρημάτων από τις κεντρικές τράπεζες», είπε ο Ρέγκλινγκ.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις