Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Ρεκόρ επενδύσεων: Ξεπέρασαν τα 157,1 δισ. δολάρια παγκοσμίως το β΄ τρίμηνο του 2021 – Έκθεση της KPMG

(ΦΩΤΟ REUTERS)

Τομείς που αναδείχθηκαν μετά την πανδημία, καθώς και ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις αποτέλεσαν την ατμομηχανή των επενδύσεων στο β’ τρίμηνο του 2021, διάστημα κατά το οποίο οι επενδυτικοί Οίκοι επένδυσαν 157,1 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με έκθεση της KPMG Private Enterprise, νέο ρεκόρ για τις παγκόσμιες επενδύσεις επενδυτικών Οίκων (Venture Capital) σημειώθηκε το β’ τρίμηνο του 2021, αντλώντας US$ 157,1 δισ. μέσω 7.687 συναλλαγών.

Μια ισχυρή αγορά αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO) , οι υψηλές εκτιμήσεις και η κατά τα φαινόμενα ανεξάντλητη ροή ρευστότητας, συνέβαλλαν στην ώθηση της συνεχιζόμενης αύξησης, σύμφωνα με το Venture Pulse του β’ τριμήνου 2021, την τριμηνιαία έκθεση που εκδίδεται από την KPMG Private Enterprise σχετικά με τις τάσεις VC παγκοσμίως και σε βασικές δικαιοδοσίες παγκοσμίως.

Οι επενδύσεις ανά ήπειρο

Το εξαιρετικό επίπεδο των επενδύσεων VC βασίστηκε επιπλέον σε 10 γύρους VC άνω του US$ 1 δισ. η κάθε μία σε 8 χώρες, μεταξύ των οποίων η σουηδική Northvolt (US$ 2,75 δισ.) και η αμερικανική Waymo (US$ 2,5 δισ.).

Η αμερικανική ήπειρος προσέλκυσε επενδύσεις που άγγιξαν το ρεκόρ των US$ 84,1 δισ. το β’ τρίμηνο του 2021, με τα US$ 75,8 δισ. εξ αυτών να προέρχονται από τις ΗΠΑ. Στην Ευρώπη, οι επενδύσεις VC συνέχισαν την ισχυρή τους άνοδο, αγγίζοντας τα US$ 34 δισ. κατά έκτο συνεχόμενο τρίμηνο ρεκόρ. Οι επενδύσεις VC στην περιοχή Ασίας Ειρηνικού σημείωσαν πτώση σε τριμηνιαία βάση στα US$ 38 δισ., αλλά παρέμειναν ισχυρές σε σύγκριση με τα ιστορικά στοιχεία.

Ενώ παγκοσμίως το fintech υπήρξε ο πιο ελκυστικός τομέας επενδύσεων, η υγεία, το biotech, το edtech, το gaming και η παράδοση φαγητού συνέχισαν να προσελκύουν σημαντική επενδυτική δραστηριότητα.

«Η ποικιλομορφία υπήρξε το καθοριστικό χαρακτηριστικό της αγοράς VC παγκοσμίως κατά το β’ τρίμηνο του 2021, από τις χώρες όπου πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές έως τους διαφορετικούς κλάδους οι οποίοι προσέλκυσαν τις επενδύσεις. Είδαμε ακόμη και μια αύξηση στο ποσοστό της χρηματοδότησης που προήλθε από άλλους τύπους επενδυτών που πραγματοποίησαν επενδύσεις VC, μεταξύ των οποίων εταιρείες και family offices», αναφέρει ο Conor Moore, Head της KPMG Private Enterprise στην περιοχή της αμερικανικής ηπείρου και Partner της KPMG στις ΗΠΑ. «Αυτή η ποικιλομορφία πιθανόν θα διατηρήσει τις επενδύσεις VC αρκετά ισχυρές, καθώς εισερχόμαστε στο γ’ τρίμηνο του 2021, με το fintech μάλλον να συγκεντρώνει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον σε όλες τις περιοχές του κόσμου.»

Η επόμενη ημέρα της πανδημίας

«Παγκοσμίως, κάποιες χώρες αρχίζουν να αναδύονται στον κόσμο της επόμενης ημέρας μετά την πανδημία», σχολιάζει ο Kevin Smith, Head της KPMG Private Enterprise στην EMA και Partner της KPMG στο ΗΒ, «Στην πορεία αυτή θα υπάρξουν τάσεις, τόσο σε επίπεδο B2C όσο και B2B, που θα μείνουν, από τους ανθρώπους που παραγγέλνουν τα ψώνια τους ως τις επιχειρήσεις που αναγνωρίζουν τη σημασία της βελτιστοποίησης του ψηφιακού μετασχηματισμού τους. Οι τομείς αυτοί είναι πιθανόν να συνεχίζουν να προσελκύουν επενδύσεις VC στο γ’ τρίμηνο του 2021, αλλά και πέρα από αυτό, και αυτό με τη σειρά του μπορεί να ενεργοποιήσει κύματα επενδύσεων σε τομείς όπως η κυβερνοασφάλεια και η προστασία από απάτες».

Σχολιάζοντας την έκθεση, ο Δημήτρης Λαμπρόπουλος, Γενικός Διευθυντής της KPMG στην Ελλάδα δήλωσε «Η δυναμική που παρατηρείται στον χώρο των VC παγκοσμίως οφείλεται κυρίως στην ανάγκη άντλησης και επένδυσης σημαντικών κεφαλαίων για το δραστικό μετασχηματισμό των παραδοσιακών επιχειρησιακών μοντέλων προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί τόσο από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 όσο και τις νέες τάσεις για ψηφιοποίηση και «πράσινες» επενδύσεις. Η δυναμική αυτή ανατροφοδοτείται από τις σημαντικές αποδόσεις των επενδυμένων κεφαλαίων και της διαθέσιμης ρευστότητας και αναμένεται να ισχυροποιηθεί στο προσεχές μέλλον.»

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις