Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Reuters: Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει την πρώτη δόση από την ΕΚΤ

Reuters: Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει την πρώτη δόση από την ΕΚΤ

Η καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα θέτει σε κίνδυνο την πρώτη δόση επιστροφής των κερδών της ΕΚΤ λέει το Reuters.

Το Reuters αναφέρει συγκεκριμένα πως βάσει της συμφωνίας Ελλάδας – δανειστών, η Αθήνα έχει λαμβάνειν κέρδη περίπου 4,8 δισ. από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης σε εξαμηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να ήταν προγραμματισμένο να εκταμιευθεί τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο σύμφωνα με κοινοτική πηγή που μίλησε στο Reuters “η Κομισιόν στην έκθεσή της για την ενισχυμένη εποπτεία, που πρόκειται να δημοσιευθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, αναμένεται να σχολιάσει αρνητικά τις επιδόσεις της Ελλάδας σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις“. Αυτό μπορεί να καθυστερήσει την πρώτη δόση κατά μερικούς μήνες, ανέφερε η ίδια πηγή.

Δεν είναι όμως μόνον οι ιδιωτικοποιήσεις το “αγκάθι”. Όπως  μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο την ίδια πηγή, αγκυλώσεις υπάρχουν και σε άλλους τομείς, όπως στην πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Υπενθυμίζεται πως η επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα θεωρήθηκε ως κίνητρο προς την Αθήνα προκειμένου να παραμείνει προσηλωμένη στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Χουλιαράκης: Αναμενόμενη η καθυστέρηση

Καθησυχαστικός εμφανίζεται πάντως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Μιλώντας στο ΑΠΕ ο Γιώργος Χουλιαράκης σημειώνει πως “η επιστροφή των πρώτων 600 εκατομμυρίων από τα κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες, θα στηρίζεται στην αξιολόγηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης από το τέλος του προγράμματος και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου. Είναι προφανές πως η αυριανή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξ ορισμού δεν θα μπορούσε να οδηγεί σε έγκριση της εκταμίευσης. Η σχετική έγκριση θα πρέπει να στηρίζεται στην πρώτη έκθεση που ακολουθεί την 31η Δεκεμβρίου”, είπε ο κ. Χουλιαράκης.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις