Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Reuters: Οι γερμανοί ετοιμάζουν μαξιλάρι ασφαλείας 15 δισ στην Ελλάδα για να μην βγει στις αγορές

Reuters: Οι γερμανοί ετοιμάζουν μαξιλάρι ασφαλείας 15 δισ στην Ελλάδα για να μην βγει στις αγορές

Από το περίσσευμα των 86 δισ ευρώ θα δοθούν 15 δισ στην Ελλάδα για να έχει σταθερότητα και να μην χρειαστεί να δανειστεί βγαίνοντας στις αγορές. Αυτό είπε γερμανός αξιωματούχος στο Reuters.

Ο ίδιος είπε ότι δεν είναι υποχρεωτική η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και ότι θεωρεί πως τα επιπρόσθετα μέτρα για το χρέος, θα πρέπει να εγκριθούν από την Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής.

 

Γερμανοί αναλυτές βλέπουν πρόοδο στις διαβουλεύσεις ενόψει του επικείμενου Eurogroup της Πέμπτης. Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Welt, προ ημερών ο γερμανός υπ. Οικονομικών Σολτς ενημέρωσε για την πορεία των συνομιλιών τους επικεφαλής των κομμάτων για τα δημοσιονομικά. «Οι διαπραγματεύσεις για ένα συνολικό πακέτο βρίσκονται λίγο πριν από την ολοκλήρωσή τους», ανέφεραν κύκλοι της χριστιανικής ένωσης CDU/CSU.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες από τη γερμανική πρωτεύουσα, η λύση που προωθείται κινείται στους εξής βασικούς άξονες: παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του δεύτερου μνημονίου ύψους 130 δις ευρώ από τον EFSF (όπως γράφει σήμερα και η Süddeutsche Zeitung, λόγω γερμανικών πιέσεων η επιμήκυνση «κλειδώνει» μάλλον στα 7 με 8 χρόνια), μαξιλαράκι ασφαλείας από τους αδιάθετους πόρους του τρίτου προγράμματος που αναμένεται να κινηθεί στα 15 δις ευρώ και επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα ύψους 4-5 δις. Όσον αφορά το ΔΝΤ το Βερολίνο φαίνεται να έχει συμβιβαστεί πλέον απόλυτα με έναν αμιγώς συμβουλευτικό ρόλο του Ταμείου.

Εκτιμάται επίσης ότι το προωθούμενο από τους Μέρκελ και Σολτς μείγμα δεν θα συναντήσει σοβαρές αντιστάσεις στη Βουλή. Τα περιορισμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους βρίσκουν σύμφωνα ακόμη και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους, με εξαίρεση βέβαια το εθνολαϊκιστικό AfD. Οι δε ρήτρες της αυστηρής εποπτείας προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη υλοποίηση των συμπεφωνημένων και κυρίως να μην ακυρωθούν μεταρρυθμίσεις, ενισχύουν σαφέστατα το επιχείρημα της υπερψήφισης των μέτρων για το χρέος.

Εξάλλου το μήνυμα που εκπέμπεται αυτές τις μέρες είναι το εξής: το θέμα της Ελλάδας πρέπει να κλείσει πάση θυσία και μάλιστα άμεσα. «Όχι άλλες φασαρίες λόγω Ελλάδας», διαμηνύει η γερμανική κυβέρνηση σύμφωνα με την Welt.

Με πληροφορίες από την DW

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις