Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Ρίχνει… «γέφυρες» με το ΔΝΤ στο Μπαλί ο Τσακαλώτος

Ρίχνει… «γέφυρες» με το ΔΝΤ στο Μπαλί ο Τσακαλώτος

Δύο συναντήσεις με νόημα θα πραγματοποιήσει σήμερα (12.10.2018) ο υπουργός Οικονομικών στο μακρινό Μπαλί της Ινδονησίας με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και τον γνωστό μας Πολ Τόμπσεν. Οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιούνται στο απόηχο των επαφών που είχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Ασία με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων.

Οι πληροφορίες για το αποτέλεσμα των συναντήσεων που είχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Οι όποιες πληροφορίες υπάρχουν, αναφέρουν ότι είχαν παταγώδη αποτυχία, δεδομένων και των συνθηκών που επικρατούν αυτές τις ημέρες στις αγορές.

Η ατζέντα των σημερινών συναντήσεων με το ΔΝΤ είναι λίγο πολύ γνωστή, έστω και αν επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί.

1. Θα τεθεί το θέμα των τραπεζών, καθώς το ΔΝΤ έχει θέσει εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο επιτακτικά το θέμα της νέας ανακεφαλαιοποίησης, ενώ ήταν αυτό που ζήτησε την επίσπευση των stress tests ώστε να έχουν ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 3ου μνημονίου.

2. Θα τεθεί το θέμα των συντάξεων, για το οποίο το ΔΝΤ έχει εκφράσει ανοιχτά τις θέσεις του: είναι διαρθρωτικό ζήτημα το οποίο πρέπει να προχωρήσει προκειμένου με τους πόρους που θα εξοικονομηθούν από την περικοπή των συντάξεων να χρηματοδοτηθεί η ενίσχυση των νεότερων γενεών, που επίσης αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα. Με λίγα λόγια, το ΔΝΤ είναι υπέρ της περικοπής των συντάξεων και της ενεργοποίησης των αντίμετρων.

3. Θα τεθεί το ζήτημα της πρόωρης αποπληρωμής μέρους της οφειλής της Ελλάδας προς το ΔΝΤ προκειμένου από τη μία να μειωθούν οι τόκοι που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά, από την άλλη, να μην υπάρξει πλήρης αποπληρωμή ώστε το ΔΝΤ να παραμείνει εντός του ελληνικού προγράμματος μέχρι και το 2022.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παρουσιάσει επίσημα το ελληνικό αίτημα για κατάργηση των μέτρων και των αντίμετρων του 2019 με παράλληλη ενεργοποίηση των εξαγγελιών Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ελπίζει ότι δεν θα συναντήσει έντονες αντιδράσεις μετά και τη δημοσίευση των δύο εκθέσεων του ΔΝΤ για την πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Το ΔΝΤ έχει αποδεχθεί πλέον ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει στο 3,5% του ΑΕΠ. Μάλιστα, η έκθεση για τα δημοσιονομικά αναφέρει ότι η εκτίμηση για τα μεγέθη της φετινής χρονιάς στηρίζεται σε προβλέψεις που έχουν γίνει από τον Απρίλιο, ενώ έχουν γίνει με βάση το πρότυπο ESA, στο οποίο στηρίζεται η Ελληνική Στατιστική Αρχή όπως και η Eurostat. Μένει να φανεί αν το ΔΝΤ βλέπει ότι θα υπάρξει υπεραπόδοση κατά την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, κάτι που προκύπτει με τη χρήση του «μνημονιακού» ορισμού.

Χωρίς την παραδοχή για υπεραπόδοση φέτος, το ΔΝΤ δεν θα δεχτεί ούτε το ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να ενεργοποιηθούν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το 2019. Βέβαια, το ΔΝΤ δεν έχει πλέον δικαίωμα βέτο δεδομένου ότι η σχέση του με την Ελλάδα είναι πλέον συμβουλευτικού χαρακτήρα. Ωστόσο, το ζήτημα είναι ποιο μήνυμα θα σταλεί στις αγορές σε μια πολύ ευαίσθητη περίοδο γενικώς για τις αγορές, αλλά και ειδικώς για την Ελλάδα.

Εξαιρετικά κρίσιμη είναι η στάση που θα τηρήσει το ΔΝΤ στο θέμα των τραπεζών. Μια δημόσια τοποθέτηση ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια στο προσεχές μέλλον θα ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους υποψήφιους επενδυτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ θα συντάξει τη δική του έκθεση για την Ελλάδα στο πλαίσιο των όσων προβλέπει η μεταπρογραμματική εποπτεία που ασκεί το Ταμείο.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις