Κυριακή, 28 Απρ.
24oC Αθήνα

Σε αναζήτηση τάσης οι διεθνείς αγορές – Κλειδί η στάση FED και ΕΚΤ – Τι περιμένουν και το φοβούνται οι επενδυτές

Σε αναζήτηση τάσης οι διεθνείς αγορές – Κλειδί η στάση FED και ΕΚΤ – Τι περιμένουν και το φοβούνται οι επενδυτές

Ένα καθοριστικό 3ήμερο ξεκινάει σήμερα που αναμένεται να δώσουν την τάση στις διεθνείς αγορές. Το ορεκτικό είναι σήμερα (12.12.23) με τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και ακολουθεί η 2ήμερη συνεδρίαση της FED – Τετάρτη και Πέμπτη – και ολοκληρώνεται στην Φρανκφούρτη με την σύγκλιση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Εκεί θα φανεί η κατεύθυνση που θα δώσουν καθώς και το μήνυμα που θα στείλουν για το πόσο κοντά ή μακριά είναι η μείωση επιτοκίων, ενώ παράλληλα οι κεντρικές τράπεζες θα προχωρήσεων σε νέες μακροοικονομικές προβλέψεις. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για νέα επιβράδυνση του πληθωρισμού το Νοέμβριο στο 3% από 3,2% τον Οκτώβριο. Πριν ένα μήνα, όταν και είχαν συνεδριάσει FED και ΕΚΤ, είχε δοθεί σήμερα στις αγορές ότι έχουν αναθεωρήσει σημαντικά τις προβλέψεις τους για την πορεία των επιτοκίων το επόμενο έτος, αναμένοντας ταχύτερες και μεγαλύτερες μειώσεις, οπότε το ενδιαφέρον των αναλυτών εστιάζεται στο αν θα υπάρξει κάποια επιβεβαίωσή τους ή όχι.

Οι αναλυτές συμφωνούν ότι τόσο η Fed όσο και η ΕΚΤ θα διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκιά τους, για τρίτη και δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, αντίστοιχα. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι ότι και οι δύο κεντρικές τράπεζες θα είναι πιο συγκρατημένες από τους traders στις προβλέψεις τους για μειώσεις επιτοκίων.

Η απάντηση από την πλευρά της FED αναμένεται να δοθεί μέσα από τις προβλέψεις που θα κάνουν οι αξιωματούχοι της. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναλυτές και οι επενδυτές έχουν περιορίσει εν μέρει τις εκτιμήσεις τους για τις μειώσεις των επιτοκίων μετά τα ισχυρότερα από το αναμενόμενο στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή.

Δίνουν πλέον μικρότερη από 50% πιθανότητα να προχωρήσει η αμερικανική κεντρική τράπεζα σε μείωση του βασικού επιτοκίου τον Μάρτιο και βλέπουν να μειώνεται συνολικά λίγο πάνω από 100 μονάδες βάσης (μία ποσοστιαία μονάδα) το επόμενο έτος. Στις αρχές Νοεμβρίου, έδιναν πιθανότητα περίπου 60% να αρχίσει η μείωση από τον Μάρτιο και ανέμεναν περίπου πέντε μειώσεις της τάξης των 25 μονάδες βάσης η κάθε μία.

Η ΕΚΤ είναι πιθανό να τονίσει ότι είναι ευχαριστημένη με τη μείωση του πληθωρισμού στο 2,4% τον Νοέμβριο, μία εξέλιξη καλύτερη από τις προσδοκίες της, αλλά η Κριστίν Λαγκάρντ δεν αναμένεται να τροφοδοτήσει περαιτέρω προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αναμονής, χθες οι βασικοί δείκτες στη Ν. Υόρκη βρέθηκαν στα υψηλά έτους και συγκεκριμένα ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,43% στις 36.404,93 μονάδες όπως επίσης και ο S & P 500 με κέρδη 0,39% στις 4.622,53 μονάδες.

Σε θετικό έδαφος, έστω και χωρίς να γράψει υψηλό έτους, έκλεισε και ο Nasdaq με άνοδο 0,20% και έκλεισε στις 14.432,49 μονάδες.

 

 

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις