Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Σε τέσσερις άξονες με 4 «δώρα» το νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας για τον Νοέμβριο

Σε τέσσερις άξονες με 4 «δώρα» το νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας για τον Νοέμβριο

Σε τέσσερις άξονες κινείται το νέο πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε χθες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης: ενίσχυση των εργαζομένων, στήριξη των ανέργων, χορήγηση ρευστότητας σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς επίσης και άμεση ενίσχυση των ιδιοκτητών ακινήτων.

Το νέο πακέτο μέτρων στηρίχθηκε ουσιαστικά σε αυτό που είχε ανακοινωθεί το περασμένο Σάββατο, ενισχυμένο ουσιαστικά κατά 1 δισ. ευρώ με το συνολικό του ύψος να διαμορφώνεται πλέον στα 3,3 δισ. ευρώ.

Κάτι που μάλλον πέρασε σχετικά στα ψιλά είναι το γεγονός ότι αυτό το πακέτο αυτό ισχύει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Στο απευκταίο, αλλά καθόλου απίθανο σενάριο, που το lockdown επεκταθεί και πέρα από αυτή την ημερομηνία, τότε το συνολικό πακέτο θα ενισχυθεί.

Click4more Το 10ημερο που θα κρίνει πόσο θα κρατήσει το lockdown

Το χθεσινό πακέτο, είχε και τέσσερα «δώρα». Ένα για κάθε έναν άξονα.

  • Για τους εργαζόμενους που θα τεθούν σε καθεστώς αναστολής εργασίας, η μηνιαία αποζημίωση ανέρχεται σε 800 ευρώ, από 534 ευρώ που ήταν σήμερα.
  • Το επίδομα ανεργίας επεκτείνεται για τους δικαιούχους για άλλους δύο μήνες, ενώ εφάπαξ βοήθημα 400 ευρώ θα λάβουν 130.000 περίπου μακροχρόνια άνεργοι.
  • Η επιστρεπτέα προκαταβολή ενισχύεται με επιπλέον χρήματα και θα αφορά και τους ελεύθερους επαγγελματίες, χωρίς εργαζομένους και χωρίς ταμειακή μηχανή και τέλος
  • Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα υποστούν αναγκαστική μείωση ενοικίου κατά 40%, θα λάβουν για τον μήνα Νοέμβριο, το 50% ως άμεση επιστροφή από το δημόσιο στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Εργαζόμενοι

Όλοι οι εργαζόμενοι που είτε είναι σε αναστολή εργασίας, είτε θα βρεθούν από αύριο, δικαιούνται ως αποζημίωση για τον Νοέμβριο 800 ευρώ.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι το μέτρο αφορά όλους εκείνους που ήταν εργαζόμενοι στις 4 Νοεμβρίου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι κάποιοι επιτήδειοι που έσπευσαν να κάνουν αθρόες προσλήψεις σήμερα (!!!) αποκλείονται του μέτρου, δηλαδή οι εργαζόμενοι που προσέλαβαν δεν θα μπορούν να μπουν σε αναστολή εργασίας.

Click4more Μείωση ενοικίου στο Lockdown – Πως θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες

Η αποζημίωση θα δοθεί αναλογικά για τις ημέρες εκείνες που κάποιος εργαζόμενος θα είναι σε αναστολή. Αν για παράδειγμα είναι για όλο τον μήνα, η αποζημίωση θα είναι 800 ευρώ. Αν είναι για μικρότερο τότε θα υπολογιστεί αναλογικά.

Σε αναστολή μπορούν να μπουν οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων-εργοδοτών, ανά την επικράτεια, που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δύνανται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας.

Συνεπώς είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή, υπολογιζόμενης επί ποσού 800 ευρώ μηνιαίως.

Οι υπεύθυνες δηλώσεις εργοδοτών και εργαζομένων υποβάλλονται στο σύστημα «Εργάνη» και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr.

Η εφάπαξ αυτή οικονομική ενίσχυση στους εργαζόμενους είναι επιπλέον της κάλυψης του δώρου Χριστουγέννων, όπως ήδη έχει εξαγγελθεί και θα εφαρμοστεί. Το κόστος υπολογίζεται στα 215 εκατ. ευρώ.

Επιχειρήσεις – ελεύθεροι επαγγελματίες

Διευρύνεται η λίστα των επιχειρήσεων που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4. Οι επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή, δικαιούνται να συμμετάσχουν στο χρηματοδοτικό σχήμα, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου τους, ενώ λαμβάνουν κατ’ ελάχιστο 2.000 ευρώ.

Click4more Lockdown: Ποια καταστήματα θα είναι ανοικτά και ποια κλειστά έως τις 30 Νοεμβρίου – Όλοι οι ΚΑΔ

Σημειώνεται ότι ισχύουν όλα όσα έχουν εξαγγελθεί το Σάββατο, αναφορικά τόσο με τη μη επιστροφή του 50% της ενίσχυσης, όσο και με το δικαίωμα συμμετοχής όλων των ατομικών επιχειρήσεων, καθώς και των νέων επιχειρήσεων.

Το κόστος της ενισχυμένης Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4 υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ, και της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 στα 700 εκατ. ευρώ.

Άνεργοι

Επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν και λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, κατά 2 μήνες. Το κόστος υπολογίζεται στα 308 εκατ. ευρώ.

Χορηγείται νέα εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ύψους 400 ευρώ, σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, κατ’ αναλογία της ενίσχυσης του Απριλίου. Το συγκεκριμένο μέτρο πολιτικής αφορά σε περίπου 130.000 άνεργους συμπατριώτες μας, που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου μετά την 1η Μαρτίου 2020. Το κόστος υπολογίζεται στα 50 εκατ. ευρώ.

Ιδιοκτήτες ακινήτων

Αλλάζει το σύστημα, μόνο για τον Νοέμβριο,  σύμφωνα με το οποίο αποζημιώνονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι θα υποστούν αναγκαστικά μείωση των ενοικίων τους κατά 40%. Μετά τις οργισμένες αντιδράσεις μεγάλης μερίδας ιδιοκτητών το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί στην αλλαγή, κάνοντας το σύστημα πιο ελκυστικό.

Πολλές οι επιχειρήσεις που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, πλέον ανά την επικράτεια, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα.

Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους, ανά την επικράτεια.

Επιπλέον όμως, από τον μήνα Νοέμβριο, για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα, το 1/2 της ζημίας τους δεν θα συμψηφίζεται με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, όπως προβλέπεται μέχρι σήμερα, αλλά θα καταβάλλεται άμεσα στους δικαιούχους, και θα πιστώνεται απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. 

Το κόστος υπολογίζεται στα 30 εκατ. ευρώ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις