Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Σε τι συμφώνησαν κυβέρνηση και δανειστές και ποιες είναι οι εκκρεμότητες

Σε τι συμφώνησαν κυβέρνηση και δανειστές και ποιες είναι οι εκκρεμότητες
Φωτογραφία InTime News

Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα στις συζητήσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και του δανειστές. Χθες η συνάντηση είχε μάλλον εύκολο πρόγραμμα. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι ο στόχος για το πλεόνασμα του 2019, δείχνει να επιτυγχάνεται ενώ καλό βαθμό έβαλαν οι δανειστές και στο κομμάτι των διαρθρωτικών αλλαγών.

Κυρίως σήμερα, αλλά και αύριο θα μπουν στο τραπέζι, τα δύσκολα. Και αυτά δεν είναι άλλα από την ρύθμιση για την 120 δόσεις και το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση για έναν ακόμη μήνα, αλλά και την πάγια ρύθμιση για εξόφληση οφειλών και την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αύξηση του αριθμού των δόσεων, υπό προϋποθέσεις.

Σήμερα επίσης ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικά το όφελος που θα έχει για την ελληνική οικονομία των πακέτο των μεταρρυθμίσεων και των δράσεων που ήδη αναπτύσσει η κυβέρνηση. Επίσης αναμένεται να σταθεί ιδιαίτερα στον αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος και θα είναι υψηλότερος από αυτόν του 2019.

Παράλληλα θα συζητηθούν και τα βασικά οικονομικά μεγέθη που θα περιληφθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στην Βουλή και θα αποσταλεί στην Κομισιόν την μεθεπόμενη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ίσως είναι νωρίς ακόμη να υπάρξει οριστική συμφωνία για την εκπλήρωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2020, στο 3,5%. Στόχος είναι να υπάρξει σύγκλιση απόψεων μέχρι τις 7 Οκτωβρίου.

Στην χθεσινή συνάντηση δεν ετέθη ούτε το θέμα των 120 δόσεων, το οποίο ωστόσο έχει συζητηθεί εκτενώς σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ούτε ετέθη ζήτημα παράτασης της ρύθμισης πέρα από το τέλος Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν τέθηκε το ζήτημα της πάγιας ρύθμισης, το οποίο επίσης συζητείται εκτενώς σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Το κλιμάκιο των δανειστών θα παραμείνει μέχρι και αύριο στην ελληνική πρωτεύουσα, ενώ ως την Παρασκευή θα διαρκέσουν οι διαβουλεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υπάρξει τελική πολιτική συμφωνία ως το Eurogroup του Δεκεμβρίου, όπως άλλωστε έχει επισήμως ανακοινωθεί. Όπως επισήμαναν αρμόδιες πηγές, επιχειρείται να υπάρξουν οι ταχύτερες δυνατές συγκλίσεις.

Αρμόδιες πηγές μίλησαν για καλό κλίμα στις συναντήσεις με τους επικεφαλής, οι οποίες συνεχίζονται αύριο. Έχουν επίκεντρο θέματα του γενικού λογιστηρίου της υγείας, του εργασιακού αλλά και σχετικά με το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Τέλος πηγές που είναι κοντά στο υπουργείο Οικονομικών αναφερόμενες στο θέμα της μείωσης του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων ανέφεραν ότι το αίτημα τίθεται όταν πρέπει χρονικά και εκεί που είναι αναγκαίο. Και σημειώνουν ότι όλα θα γίνουν στην ώρα τους.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις